Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  2:06 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 23:33

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ έρχεται

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Πως διαμορφώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο
  • Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο διπλές δόσεις (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) για τους φορολογούμενους

Την επόμενη εβδομάδα πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον νέο λογαριασμό του φόρου για την ακίνητη περιουσία τους, με την πρώτη δόση να πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο ΕΝΦΙΑ ανεβαίνει στο Taxisnet τις επόμενες μέρες και φέτος είναι μια κρίσιμη χρονιά, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να λαμβάνουν το περιβόητο επίδομα των 534 ευρώ, άλλοι βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι, καταστήματα κλείνουν, αλλά οι φορολογικές υποχρεώσεις τρέχουν.

Μέχρι σήμερα πρέπει να γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις γιατί εκπνέει η προθεσμία.Από την άλλη πλευρά μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να πληρωθεί η δόση του φόρου. Ο φόρος εισοδήματος πληρώνεται σε 8 δόσεις: Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος.Μέσα στις πρώτες δέκα μέρες του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν βγει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα είναι ίδια με τα περυσινά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ούτε στον τρόπο υπολογισμού, ούτε στις αντικειμενικές αξίες.Η διαφορά είναι ότι αυξάνονται οι δόσεις και από 5 που ήταν μέχρι πέρυσι εφέτος γίνονται 6.Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2021.Αυτό σημαίνει ότι τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα έχουμε να πληρώσουμε διπλές δόσεις (και φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ), ενώ τον Δεκέμβριο έχουμε επιπλέον και τα τέλη κυκλοφορίας.

Μπορεί η νέα μείωση 8%-10% του ΕΝΦΙΑ που είχε προγραμματίσει για φέτος η κυβέρνηση να πάγωσε λόγω της πανδημίας για να ενεργοποιηθεί το 2021, αλλά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μικρότερο φόρο στο φετινό ραβασάκι, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.

  • Σε καθεστώς μειωμένου ΕΝΦΙΑ θα υπαχθούν όσοι:

Έχουν ήδη εξοφλήσει το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος, καθώς σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση φόρου 2% λόγω της αποπληρωμής θα συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή αν κάποιος πλήρωσε εφάπαξ 2.000 ευρώ για φόρο εισοδήματος, θα πάρει την έκπτωση φόρου των 40 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ.

Μείωση στον ΕΙΝΦΙΑ θα έχουν όσοι είδαν μείωση εισοδημάτων από την έκπτωση του ενοικίου κατά 40% ενώ και η έκπτωση φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από τον φόρο του εκκαθαριστικού. Σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή του φόρου συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος με το ποσό που περισσεύει να αφαιρείται από τον ΕΝΦΙΑ.

Πως διαμορφώνεται το κατώτερο και το ανώτερο ποσό ΕΝΦΙΑ 2020 (με βάση την κατώτερη και την ανώτερη τιμή ζώνης ανά τ.μ.)

ΕΝΦΙΑ

  • Αβέβαιη η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2021

Η δεύτερη μείωση του βασικού φόρου για τα ακίνητα προϋποθέτει την ολοκλήρωση της πλήρους εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Τι ισχύει για την κάθε περιοχή.

Υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της υγειονομικής κρίσης τίθεται και για το 2021 η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%, η οποία προ κορονοϊού είχε προγραμματιστεί για φέτος.

Με χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η παρέμβαση είχε ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία. Εκτιμούμε ότι αυτή η άσκηση θα ολοκληρωθεί το 2021 υπό φυσιολογικές συνθήκες είπε: «Τον Φεβρουάριο του 2020 άνοιξε μια παρένθεση στην χώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο η οποία ακόμη δεν έχει κλείσει. Αν δεν κλείσει δεν μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα του προγραμματισμού σημαντικών μεταρρυθμίσεων που είχαμε δρομολογήσει».

Θύμισε ότι για να προσδιοριστούν οι εμπορικές αξίες θα έπρεπε οι ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι είχαν προσληφθεί για αυτό τον σκοπό να «σκανάρουν» τις 13.000 τιμές ζώνης και τις νέες περιοχές που θα έπρεπε να μπουν στον σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού με αυτοπρόσωπη παρουσία και να προτείνουν αυξήσεις η μειώσεις.

Με δεδομένο όμως ότι μετά και την άνοδο των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και εν αναμονή του χειμώνα όταν εκτιμάται ότι θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, θα είναι δύσκολο η προσπάθεια να ξεκινήσει από την αρχή τουλάχιστον σε ότι αφορά στους πρώτους μήνες του 2021 όταν οι υγειονομικές αρχές θα είναι σε πλήρη επιφυλακή.

Σε κάθε περίπτωση η δεύτερη μείωση του βασικού φόρου για τα ακίνητα προϋποθέτει την ολοκλήρωση της πλήρους εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες και την ένταξη 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Τι ισχύει για την κάθε περιοχή

Με τις δύο αυτές συνδυασμένες κινήσεις θα δημιουργούνταν ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να γίνει καταρχήν ο νέος προσδιορισμός του φόρου σε λαϊκές περιοχές που με την εναρμόνιση αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες θα έπρεπε να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ. Σε δεύτερη φάση να οριστεί η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα ήταν και πάλι κλιμακωτή με μεγαλύτερη μείωση στις λαϊκές και μικροαστικές περιοχές και μικρότερη σε περιοχές υψηλής εμπορικής αξίας.

Η διεύρυνση της βάσης του βασικού φόρου για τα ακίνητα θα προκύψει από τον μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώνουν περιοχές υψηλής εμπορικής αξίας σε όλη την χώρα που βρίσκονται εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός αντικειμενικού συστήματος βρίσκονται περιοχές όπως περιοχές της ανατολικής Αττικής. Στην περιφέρεια βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές σε νησιά, όπως είναι η Κεφαλονιά, η Πάρος και η Μήλος. Μέχρι σήμερα ακίνητα σε χιλιάδες προνομιούχες και τουριστικές περιοχές της χώρας έχουν τιμές που ορίζονται από την εφορία σχεδόν αυθαίρετα και είναι έως και 70% χαμηλότερες από τις εμπορικές.

Μαζί με την αβεβαιότητα για την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα συνεχιστεί και η αβεβαιότητα και για άλλους 20 φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα και συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές. Οι σπουδαιότεροι από αυτούς τους φόρους είναι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που αφορά τις ακίνητες περιουσίες με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης, δωρεάς, κληρονομιάς και γονικής παροχής ακινήτων, το τέλος μεταβίβασης για τους δήμους, ο ΦΠΑ του 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων οικοδομών, το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι, το τέλος μεταγραφής συμβολαίων, το τέλος εγγραφής στο κτηματολόγιο, ο ειδικός φόρος 15% για ακίνητα υπεράκτιων εταιριών ο φόρος τεκμαρτών εισοδημάτων, τα πολεοδομικά πρόστιμα για τα νέα και υφιστάμενα αυθαίρετα.

Τέλος, οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων, ο φόρος χρησικτησίας, ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων και ο φόρος διανομής ακινήτων.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 643 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.