Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:58 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 00:21

Φ. Αραμπατζή: Τέλος στο φαινόμενο των λεγόμενων επιχειρήσεων «ζόμπι» στις Υδατοκαλλιέργειες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρωτοβουλία για να τεθεί τέλος στο φαινόμενο των λεγόμενων επιχειρήσεων «ζόμπι» στον κλάδο των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών, ανέλαβε η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Πρόκειται για μονάδες που αδειοδοτήθηκαν αλλά είτε δεν λειτούργησαν ποτέ ή υπολειτουργούν ή εκμισθώνουν παράνομα τις άδειές τους προκαλώντας οικονομικές αλλά και ενδεχόμενες περιβαλλοντικές και κοινωνικές στρεβλώσεις.

Με επιστολή της στις 03/08/2020 προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, που κοινοποίησε αρμοδίως στο Υπουργείο Εσωτερικών, η κ. Αραμπατζή ζητά την τήρηση της νομιμότητας, που επιβάλλει ο Ν. 4282/2014 με την καταγραφή έως τις 15 Σεπτεμβρίου των φορέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, οι οποίοι:

  • είτε έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν σε ποσοστό μικρότερο του 30% της δυναμικότητάς τους, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία
  • είτε υπομισθώνουν μονάδες υδατοκαλλιέργειας σε τρίτους χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να τηρούν τις προϋποθέσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου,

προκειμένου να εκδώσουν αποφάσεις δυνάμει των οποίων θα διαταχθεί η λύση των οικείων συμβάσεων μίσθωσης.

«Πρόκειται για στρέβλωση, που μας κληροδοτεί το παρελθόν, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην υγιή επιχειρηματικότητα σ’ έναν κλάδο, που προσελκύει επενδύσεις, με εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό (πάνω από το 80% της παραγωγής εξάγεται), και κοινωνικό αποτύπωμα αφού δημιουργεί, άμεσα κι έμμεσα, 12.000 θέσεις εργασίας – κυρίως σε περιοχές απομονωμένες και νησιωτικές, όπου δηλαδή δεν υπάρχουν αξιόλογες εναλλακτικές πηγές δημιουργίας εισοδήματος, σε μια εξόχως κρίσιμη λόγω του κορωνοϊού εποχή», υπογραμμίζει η κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε δήλωσή της και εξηγεί:

«Θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των θαλάσσιων περιοχών υδατοκαλλιέργειας και η εξυγίανση του κλάδου ώστε να μην ανακόπτεται αλλά να ενισχύεται η αναπτυξιακή προοπτική του.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι φορείς των παραχωρηθεισών θαλάσσιων εκτάσεων, που έχουν αδειοδοτηθεί, λειτουργούν, είναι βιώσιμοι, διαθέτουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια και ότι οι αντίστοιχες μονάδες υδατοκαλλιέργειας λειτουργούν νόμιμα από τους αναφερόμενους στις αποφάσεις αδειοδότησης, φορείς.

Αυτή η αυταπόδεικτη ως προς την αναγκαιότητα και χρησιμότητά της πρωτοβουλία έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών, που έχουμε αναλάβει ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, υλοποιώντας τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να διαμορφώσουμε το ευνοϊκό εκείνο περιβάλλον ώστε οι ελληνικές υδατοκαλλιέργειες να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις πραγματικά πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες, που έχουν, συνεισφέροντας πολλά περισσότερα στις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία».

Διαβάστηκε 762 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία