Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:52 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 14:44

Σύγκρουση για ονομαστική και Πρέσπες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η συναντίληψη τουλάχιστον των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων αναφορικά με την αναγκαιότητα της εθνικής γραμμής έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και η συμφωνία τους επί της αρχής ως προς την ορθότητα της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, όπως κατεγράφη χθες στη Βουλή από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, δεν οδήγησε στο ξεπέρασμα εμποδίων που θέτουν επιμέρους διαφωνίες, ιδίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στην επιλογή «παρών», ενώ με την κατάθεση πρότασης για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας προκάλεσε τη χρονοκαθυστέρηση στην έγκριση της εν λόγω συμφωνίας, καθώς η ψηφοφορία αυτή προγραμματίστηκε για σήμερα.

«Θέλω να σας ζητήσω να επαναξιολογήσετε το αίτημα αυτό για έναν πρακτικό λόγο: Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να πάει στη σύνοδο υπουργών (σ.σ. είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι) με ψηφισμένη τη συμφωνία», είπε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση να διεξαχθεί σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία και όχι χθες μετά τη λήξη της συζήτησης στην Ολομέλεια στηρίχθηκε, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, στην ανάγκη να προλάβουν να είναι παρόντα τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, μεγάλος αριθμός των οποίων βρισκόταν εκτός Αθηνών. Στο παρασκήνιο, αρκετοί υποστήριζαν ότι η Κουμουνδούρου προέβη σε αυτή την κίνηση προσδοκώντας ότι σε μια ονομαστική ψηφοφορία όπου θα αναδειχθούν, μέσω απουσιών, διαφοροποιήσεις που υπάρχουν –σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ– στο εσωτερικό της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο τονίζουν ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει και αντιτείνουν ότι η ονομαστική εάν αναδείξει ένα εσωκομματικό πρόβλημα θα αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ουκ ολίγοι βουλευτές σας έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας. Για να δούμε, λοιπόν, πώς θα ψηφίσουν στην ονομαστική ψηφοφορία την οποία εσείς προκαλείτε», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, πάντως, πέραν των ζητημάτων που αφορούν τις συμφωνίες με Ιταλία και ΑΟΖ, είχε να αντιμετωπίσει –όπως αναμενόταν– την κριτική της αντιπολίτευσης γενικότερα για τους χειρισμούς της έναντι της Τουρκίας και ευρύτερα στην εξωτερική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Φώφη Γεννηματά επαναδιατύπωσαν το αίτημά τους για σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής στις νέες συνθήκες, με τον πρωθυπουργό να αντιτείνει ότι πάντα ενημερώνει και συζητεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον κ. Τσίπρα να λέει πως αυτό δεν είναι αρκετό.

Στον κύκλο των θεμάτων, για χειρισμούς επί των οποίων δεν κρύβουν τις διαφορές τους πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπεριελήφθησαν μεταξύ άλλων χθες τα σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ή ακόμη και η συμφωνία των Πρεσπών. «Το εσωκομματικό σας ακροατήριο έμαθε να φοράει χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, αλλά τώρα φοράει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου», είπε κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας. «Πράγματι, είναι ρηχά τα νερά των Πρεσπών και βαθιά τα νερά του Αιγαίου, και να συγκρίνετε τις Πρέσπες με τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία είναι παντελώς ανυπόστατο. Συνιστούν εθνική απειλή για τη χώρα μας οι βόρειοι γείτονές μας;» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ενόχλησή του και επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια αποστροφή της ομιλίας του χρησιμοποίηση τον όρο «οπερέτα» αναφερόμενος στον τρόπο κυβερνητικής διαχείρισης του θέματος με το «Ορούτς Ρέις».

Τσίπρας: «Παρών» στη συμφωνία για τρεις λόγους

Η μη συμπερίληψη όχι μόνο του Καστελλόριζου αλλά και της μισής Ρόδου, η απουσία αμυντικού και διπλωματικού σχεδιασμού, καθώς και η εκτίμηση πως μπορεί να δημιουργηθούν «πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα», είναι τα τρία σημεία κριτικής τα οποία ανέδειξε προς τη συμφωνία με την Αίγυπτο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αιτιολογώντας την επιλογή της ψήφου «παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες, οι οποίες μπορεί να μας κοστίσουν ακριβά στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Υπογράψατε τελικά μια συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει την τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού. Προχωρήσατε χωρίς να έχετε ένα σαφές επιχειρησιακό σχέδιο για την προάσπιση δικαιωμάτων μας μετά τον 28ο μεσημβρινό, που αφήσατε εκτός της συμφωνίας. Συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της. Επιμένετε, ακόμη και σήμερα, να μην απαντάτε στο ερώτημα, να μην μας λέτε αν στη συμφωνία αυτή ως μεθοδολογία χρησιμοποιήθηκε η αρχή της αναλογικότητας, αντί η αρχή της μέσης γραμμής».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι διαχρονική επιδίωξη ήταν μια ολική και όχι μερική συμφωνία: «Οσο μας αφορά, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να την ψηφίσουμε και να δεχθούμε μερική οριοθέτηση αν δεν είχε προηγηθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Το ΚΚΕ

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «οι συμφωνίες ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου, ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. σε ολόκληρη την περιοχή, μέρος των οποίων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό».

Ο κ. Κυρ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι η μερική οριοθέτηση είναι «εθνικό ολίσθημα», ενώ ο κ. Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «η κυβερνητική τακτική νομοτελειακά φέρνει διμερή διάλογο που σας οδηγήσει στη βέβαιη συνθηκολόγηση είτε μετά από θερμό επεισόδιο είτε χωρίς θερμό επεισόδιο».

kathimerini.gr

Διαβάστηκε 784 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/