Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:49 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 14:36

Νέος νόμος για διαδηλώσεις: Για θερμό φθινόπωρο προετοιμάζεται η ΕΛΑΣ – Τι αλλάζει πλέον

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εχει γίνει και η επιλογή του κλιμακίου των διαμεσολαβητών-“ειρηνοποιών”, που θα επωμιστούν τις συνομιλίες και συνεννοήσεις με τους οργανωτές των διαδηλώσεων.

Ασκήσεις επί… χάρτου για την εφαρμογή του νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις, θα εξελίξει η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του αναμενόμενου “θερμού” φθινοπώρου. Επικεφαλής αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, έχουν σχεδιάσει όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης συγκεντρώσεων, με αριθμητικά, γεωγραφικά και κοινωνικο-πολιτικά δεδομένα, δημιουργώντας αντίστοιχα εγχειρίδια ενεργειών κατά περίσταση και… αυτοσχεδιασμού για αναπάντεχες καταστάσεις.

Παράλληλα έχει γίνει και η επιλογή του κλιμακίου των διαμεσολαβητών-“ειρηνοποιών“, που θα επωμιστούν τις συνομιλίες και συνεννοήσεις με τους οργανωτές των διαδηλώσεων.

Ο νόμος είχε έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Ιουλίου, προκαλώντας αντιδράσεις. Έγιναν κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις, με αφορμή προβληματισμούς που έθεσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Οι “αλλαγές”
Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου (=Αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 επιτρέπεται, εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής), μετά τη λέξη “Αυθόρμητη” προστέθηκε η φράση “ή έκτακτη”. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 (=Στις περ. β) και γ) της παρ. 1 η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης), η φράση “δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά” αντικαταστάθηκε από τη φράση “υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό”.

Επίσης, στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 (=Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται, εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4.), η φράση “είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4”, αντικαταστάθηκε από τη φράση “έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά στα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 4”.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 4, με τίτλο “Υποχρεώσεις οργανωτή” προβλέπει τα εξής: “Ο οργανωτής της συνάθροισης υποχρεούται να μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο. Ιδίως, ο οργανωτής της συνάθροισης:

α) συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό ή Λιμενικό Διαμεσολαβητή και συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης,

β) ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα, γ) ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης”.

Ορισμοί-οργανωτής-διαμεσολαβητής
Στο νόμο υπάρχει σχετικός διαχωρισμός και ορισμός των συναθροίσεων σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σταθερή συνάθροιση, κινούμενη συνάθροιση, αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, έκτακτη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, διατάραξη, διάλυση, οργανωτής, αστυνομικός ή λιμενικός διαμεσολαβητής και περιορισμοί.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται περιορισμοί στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόβλεψη για απαγορευτικό αυτών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στην υποψία σοβαρών επεισοδίων, δυσανάλογων επιπτώσεων στην κοινωνικοοικονομική ζωή συγκεκριμένης περιοχής, ενώ “απαγορευτικό” μπαίνει και στις λεγόμενες αντι-συγκεντρώσεις από άλλη ομάδα στην ίδια περιοχή.

Προβλέπεται η υποχρέωση ορισμού οργανωτή της συνάθροισης ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί τη συγκέντρωση στην Αστυνομία, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με εξαίρεση τις δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, ενώ ορίζεται και Διαμεσολαβητής της ΕΛ.ΑΣ ή του Λιμενικού ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Αρχών με τον οργανωτή. Ο οργανωτής γνωστοποιεί τα στοιχεία ταυτότητάς και επικοινωνίας, τον τόπο, χρόνο έναρξης, τον σκοπό και το προτεινόμενο δρομολόγιο της συνάθροισης.

Απαγόρευση και διάλυση
Ο νόμος περιλαμβάνει τις αιτίες απαγόρευσης επικείμενης δημόσιας υπαίθριας ως εξής:

-επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας

-επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή

-πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθενται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας συνάθροισης στην ίδια περιοχή ή κοντά σε αυτή το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση απαγόρευσης ή περιορισμών κοινοποιείται στον οργανωτή εγκαίρως ενώ για την λήψης της λαμβάνονται υπόψη ο εκτιμώμενος αριθμός των διαδηλωτών, η περιοχή πραγματοποίησής της και ο βαθμός επικινδυνότητας για την πιθανότητα διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων και διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Διάλυση λόγω επεισοδίων
Η διάλυση συγκέντρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να διαταχθεί αν οι συμμετέχοντες σε αυτή δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς ή την πραγματοποιούν παρά την απαγόρευσή της. Επίσης, διαλύεται στην περίπτωση που μετατρέπεται σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων όπως επιθέσεων κατά φυσικών προσώπων, εμπρησμών και φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών εναντίον αστυνομικής δύναμης, είτε όταν χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα, από τα οποία προκαλείται άμεσος κίνδυνος ζωής ή σωματικής βλάβης.

“Για την εφαρμογή των διατάξεων, η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή μπορεί να χρησιμοποιεί προς τούτο κάθε νόμιμο, πρόσφορο, αναγκαίο και ανάλογο με τις περιστάσεις μέσο, εφόσον προηγουμένως δεν έχει καταστεί δυνατή η εκούσια συμμόρφωση και αποχώρηση των συμμετεχόντων στη συνάθροιση”, επισημαίνεται στο νομοσχέδιο αναφορικά με τη διάλυση συνάθροισης για τους παραπάνω λόγους.

thetoc.gr

Διαβάστηκε 572 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.