Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:38 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 14:10

Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου για το θέμα της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Θεσσαλονίκη, 24/07/2020

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Προς:    Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:    «Σύνδεση του Αγρινίου με την “Ιόνια Οδό”»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα  με  τοπικά  δημοσιεύματα  ηλεκτρονικού  τύπου,  καθώς  και  σύμφωνα  με αναφερόμενα σε σχετική επιστολή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου της  11ης Ιουλίου  2020,  στασιμότητα  παρατηρείται  στη  σύνδεση  του  Αγρινίου  με  την Ιόνια  Οδό.  Συγκεκριμένα,  κατά  το  Φεβρουάριο  του  2018  και  σε  πανηγυρικό  κλίμα, παρουσιάστηκε  η  μελέτη  σύνδεσης  του  Αγρινίου  με  την  «Ιόνια  Οδό»  στη  Δημοτική Αρχή του Αγρινίου και εν συνεχεία, ανακοινώθηκε αυτή στον τότε Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.  Και, ενώ υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία για το έργο και αναμενόταν να προχωρήσει η εκπόνηση και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ξαφνικά, όλα σταμάτησαν.  Από  τότε,  παρήλθαν 2,5  χρόνια  χωρίς  να  υπάρχει  εξέλιξη  στο συγκεκριμένο θέμα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.  Σε  ποιες  ενέργειες  προτίθεσθε  να  προβείτε,  προκειμένου  να  ολοκληρωθεί  η     σύνδεση του Αγρινίου με την «Ιόνια Οδό»;

2.  Εξαιτίας  ποιων  συμβάντων,  η  προγραμματισμένη  βούληση  και  το  πανηγυρικά θετικό κλίμα, του Φεβρουαρίου 2018, αντεστράφη και δεν υλοποιήθηκε η μελέτη σύνδεσης μεταξύ Αγρινίου και «Ιόνιας Οδού»;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Προς

τη Βουλή των Ελλήνων

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

Κοινοποίηση

Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο

Δια της Βουλής των Ελλήνων

Θέμα:    «Άμεση ανάγκη σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου Αιτ/νίας με την Ιόνια Οδό» & «Σύνδεση του Αγρινίου με την "Ιόνια Οδό"

Σχετ:    Οι Ερωτήσεις 1808/08.11.2019 & 8523/25.07.2020 του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου

Σε απάντηση των παραπάνω σχετικών Ερωτήσεων, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τον κύριο Βουλευτή ότι στις 16 Φεβρουαρίου 2018 η εταιρεία ΚΆΘΕ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΕ (ΑΠ ΔΟΥ 914/16-02-2018), υπέβαλε επιστολή, στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, με την οποία δήλωσε ότι δωρίζει στο ελληνικό Δημόσιο μελέτη που τιτλοφορούνταν «Προωθημένη Προμελέτη Οδοποιίας» για το έργο «Οδική Σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και Περιφερειακή Οδός Αγρινίου» και περιλάμβανε τη μελέτη του οδικού άξονα σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια οδό και την Περιφερειακή οδό Αγρινίου.

Η σύνδεση προβλέπονταν να γίνει με διατομή αυτοκινητόδρομου, που θα συνδέει την πόλη του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, και δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η συνδετήρια οδός θα καταλήγει στη νέα προτεινόμενη Περιφερειακή οδό του πολεοδομικού συγκροτήματος Αγρινίου. Το μήκος του αυτοκινητόδρομου θα είναι περίπου 13,5 χλμ., ενώ της Περιφερειακής οδού περίπου 7 χλμ.

Με την υπ' αρ. πρωτ. ΔΟΥ/οικ/2996/06-06-2018 Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε καταρχάς η εκπόνηση της εν λόγω μελέτης σε στάδιο Προμελέτης Οδοποιίας, ώστε να αποτελέσει στέρεη βάση για την εκπόνηση της απαιτούμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Παράλληλα είχε υποβληθεί Τεχνικό Δελτίο το οποίο περιλαμβάνει τις επί μέρους μελέτες (Τοπογραφικά, Μελέτη σκοπιμότητας, Αξιολόγηση Επιπτώσεων Οδικής Ασφάλειας, Γεωτεχνικές έρευνες Α' Φάσης, Οριστική Γεωλογική μελέτη, Προμελέτη αποχέτευσης - αποστράγγισης όμβριων, Προκαταρκτική μελέτη τεχνικών, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), οι οποίες κρίθηκε απολύτως επιβεβλημένο, για λόγους πληρότητας, να εκπονηθούν, ώστε να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Καθώς, όμως, το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται κατ’ αρχήν σε 100 εκατομμύρια €, χρήζει προσεκτικής εξέτασης το θέμα του τρόπου χρηματοδότησης και υλοποίησής του, ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες μελέτες και ενέργειες με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ακολουθηθεί η βέλτιστη λύση και τελικώς να υλοποιηθεί το εν θέματι έργο με τις καλύτερες τεχνοοικονομικές προϋποθέσεις, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της οδικής ασφάλειας των πολιτών της περιοχής του Αγρινίου.

Ο Υπουργός

Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής

Ακριβές Αντίγραφο Π. Καμπύλη

Εσωτερική διανομή:

Ιδιαίτερο Γραφείο Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών

Διαβάστηκε 813 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/