Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:49 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 13:56

Κανόνες ΕΕ για την εμπορία οπωροφόρων φυτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι κανόνες που έχει υιοθετησει και ακολουθεί η ΕΕ για την εμπορία των οπωροφόρων φυτών καταγράφονται αναλυτικά στην Οδηγία 2008/90/ΕΚ — εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων φυτών και των οπωροφόρων φυτών που προορίζονται για την παραγωγή φρούτων.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ

  • Ενημερώνει και βελτιώνει τους κανόνες της ΕΕ, για να εξασφαλίσει ότι οι αγοραστές λαμβάνουν πολλαπλασιαστικό υλικό και οπωροφόρα φυτά που είναι υγιή και καλής ποιότητας.
  • Βελτιώνει και εξορθολογίζει το σύστημα κανόνων με βάση τους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις, αντανακλώντας την επιστημονική και τεχνική πρόοδο και καθορίζοντας σαφείς όρους που πρέπει να πληρούνται για την ικανοποίηση των νέων καταναλωτικών και βιομηχανικών αναγκών.
  • Η παρούσα οδηγία αναδιατυπώνει και αντικαθιστά την οδηγία 92/34/ΕΟΚ του Συμβουλίου.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής

  • Ισχύει για την εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων φυτών και των οπωροφόρων φυτών που προορίζονται για την παραγωγή φρούτων εντός της ΕΕ.
  • Στο παράρτημα 1 παρατίθεται κατάλογος των γενών και ειδών (καθώς και των υβριδίων* τους).
  • Η οδηγία ισχύει επίσης για ριζώματα* και άλλα μέρη φυτών άλλων γενών ή ειδών (και υβριδίων) που δεν απαριθμούνται στο παράρτημα 1, εάν μεταμοσχεύεται υλικό γενών ή ειδών που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι ή τα υβρίδια τους ή πρόκειται να μεταμοσχευθεί σε αυτά.
  • Δεν ισχύει για το πολλαπλασιαστικό υλικό ή τα οπωροφόρα φυτά που προορίζονται για εξαγωγή σε χώρες εκτός της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα αυτά είναι ταυτοποιημένα και διατηρούνται επαρκώς απομονωμένα.

Η οδηγία καλύπτει:

  • απαιτήσεις για το πολλαπλασιαστικό υλικό και τα οπωροφόρα φυτά - περιλαμβάνει γενικές απαιτήσεις για τη διάθεση στην αγορά και ειδικές απαιτήσεις για κάθε γένος και είδος που αναφέρονται στο παράρτημα 1,
  • απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι προμηθευτές - συμπεριλαμβανομένων των κανόνων καταχώρισης των προμηθευτών και των ειδικών απαιτήσεων που συνδέονται με την ευθύνη των προμηθευτών στη διαδικασία παραγωγής και αναπαραγωγής όλων των πολλαπλασιαστικών υλικών και οπωροφόρων φυτών,
  • αναγνώριση και επισήμανση της ποικιλίας - το πολλαπλασιαστικό υλικό και τα οπωροφόρα φυτά πρέπει να διατίθενται στο εμπόριο αναφέροντας την ποικιλία στην οποία ανήκουν. Αν το υλικό δεν ανήκει σε ποικιλία, όπως μπορεί να ισχύει για ριζώματα, πρέπει να αναφέρεται το είδος ή το εξειδικευμένο υβρίδιο,
  • εξαιρέσεις - οι μικροί παραγωγοί των οποίων η παραγωγή και οι πωλήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού και οπωροφόρων φυτών προορίζονται για τελική χρήση από πρόσωπα στην τοπική αγορά που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τη φυτική παραγωγή μπορούν να εξαιρούνται από τους κανόνες επισήμανσης και τους ελέγχους και τους επίσημους ελέγχους,
    • πολλαπλασιαστικό υλικό και οπωροφόρα φυτά που παράγονται σε τρίτες χώρες — μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 οι χώρες της ΕΕ μπορούν να αξιολογήσουν αν το πολλαπλασιαστικό υλικό και τα οπωροφόρα φυτά που παράγονται σε τρίτη χώρα είναι ισοδύναμα από όλες τις πλευρές με το υλικό που παράγεται στην ΕΕ.
  • μέτρα ελέγχου - που καλύπτουν:
    • επίσημες επιθεωρήσεις από χώρες της ΕΕ — από όργανο επίσημα διοριζόμενο από τη χώρα της ΕΕ και κοινοποιημένο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
    • Παρακολούθηση της ΕΕ — η Επιτροπή μπορεί να επιθεωρήσει τις δοκιμές που διεξάγονται από τις χώρες της ΕΕ, για να ελέγξει ότι το υλικό συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις και τους όρους της οδηγίας,
    • έλεγχοι — η Επιτροπή μπορεί να οργανώνει επιτόπιους ελέγχους,
    • επακόλουθες ενέργειες — αν διαπιστωθεί ότι υλικό δεν πληροί τις απαιτήσεις, πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα από τη χώρα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης απαγόρευσης εμπορίας των υλικών.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ

Η οδηγία 2008/90 / ΕΚ αναθεώρησε και αντικατέστησε την οδηγία 92/34/ΕΟΚ (και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις της) και οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες της οδηγίας 2008/90/ΕΚ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Πολλαπλασιαστικό υλικό: σπόροι, μέρη φυτών και όλα τα φυτικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων ριζωμάτων, που προορίζονται για τη διάδοση και την παραγωγή οπωροφόρων φυτών.

Υβρίδιο: φυτό που λαμβάνεται με εμβολιασμό του ανώτερου τμήματος ενός φυτού σε ρίζωμα ενός άλλου φυτού, για να συνδυάσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των δύο φυτών.

Ρίζωμα: υγιές ριζικό σύστημα και κάποιο τμήμα του στελέχους το οποίο χρησιμοποιείται ως το κατώτερο τμήμα των φυτών σε μεταμόσχευση.

Μεταμόσχευση: η διαδικασία με την οποία το άνω μέρος ενός φυτού συνδέεται με το ριζικό σύστημα (ρίζωμα) ενός άλλου φυτού, έτσι ώστε να φαίνεται ότι είναι ένα μόνο φυτό.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 2008/90/ΕΚ του Συμβουλίου στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 για την εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων φυτών και των οπωροφόρων φυτών που προορίζονται για την παραγωγή φρούτων (Αναδιατυπωμένη έκδοση) (ΕΕ L 267, 8.10.2008, σ. 8–22)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2008/90/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/925 της Επιτροπής στις 29 Μαΐου 2017 για τη χορήγηση προσωρινής άδειας σε ορισμένα κράτη μέλη να πιστοποιούν προβασικό υλικό ορισμένων ειδών οπωροφόρων φυτών, τα οποία παράγονται σε αγρούς σε συνθήκες που δεν εξασφαλίζουν την προστασία από έντομα, και για την κατάργηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2017/167 (ΕΕ L 140, 31.5.2017, σ. 7–14)

Εκτελεστική οδηγία 2014/96/ΕΕ της Επιτροπής στις 15 Οκτωβρίου 2014 όσον αφορά τις απαιτήσεις σχετικά με την επισήμανση, τη σφράγιση και τη συσκευασία του πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων φυτών και των οπωροφόρων φυτών που προορίζονται για την παραγωγή φρούτων, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2008/90/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 298, 16.10.2014, σ. 12–15)

Εκτελεστική οδηγία 2014/97/ΕΕ της Επιτροπής στις 15 Οκτωβρίου 2014 για την εφαρμογή της οδηγίας 2008/90/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την εγγραφή των προμηθευτών σε μητρώο, την καταχώριση των ποικιλιών και τον κοινό κατάλογο ποικιλιών (ΕΕ L 298, 16.10.2014, σ. 16–21)

Εκτελεστική οδηγία 2014/98/ΕΕ της Επιτροπής στις 15 Οκτωβρίου 2014 για την εφαρμογή της οδηγίας 2008/90/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τις ειδικές απαιτήσεις για τα γένη και είδη οπωροφόρων φυτών που αναφέρονται στο παράρτημα I, τις ειδικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται από τους προμηθευτές καθώς και λεπτομερείς κανόνες για τις επίσημες επιθεωρήσεις (ΕΕ L 298, 16.10.2014, σ. 22–61)

Διαβάστηκε 808 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία