Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:13 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 11:27

Κώστας Κορδάτος: "Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποιήσης - διαλογής βιοαποβλήτων και η ρύπανση της Τριχωνίδας"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΘΕΜΑ: «Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποιήσης - διαλογής βιοαποβλήτων και η ρύπανση της Τριχωνίδας»

ΣΧΕΤΙΚΟ: Το από 14-8-2020, σχετικό Δ.Τ. Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Κύριε Δήμαρχε

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020, χρηματοδοτούνται δράσεις 4 εκατομμύρια ευρώ για την διαχείριση βιοαποβλήτων (πρόσκληση από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), στο πλαίσιο του αναθεωρημένου και εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Υπάρχουν δράσεις για οικιακή κομποστοποίηση, διαλογή βιοαποβλήτων στην πηγή (χωριστής συλλογής). Υπάρχει, επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα δράση για δημοτικές μονάδες κομποστοποίησης βιοαποβλήτων. Συγκεκριμένα, η πρόσκληση της ΠΔΕ που απευθύνεται στους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, αφορά και δράσεις δημοτικής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων.

Η περιοχή της Τριχωνίδας και συγκεκριμένα της Δ.Ε. Θεστιέων, είναι περιοχή με αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Εκτός των άλλων ρυπογόνων εστιών, που επιβαρύνουν με τα σκουπίδια, κατά πολύ τόσο το αστικό περιβάλλον, όσο και τη παραλίμνια ακτογραμμή, σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Β.Α. Τριχωνίδας, έχει και από τα βιοαπόβλητα των διαφόρων δραστηριοτήτων.

Η περιοχή της λεκάνης της Τριχωνίδας μετατρέπεται σιγά - σιγά σε περιβαλλοντικό κουφάρι. Η οικολογική καταστροφή που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, είναι ανεπίστρεφτη.

Πρόκειται για απίστευτη καταστροφή του οικοσυστήματος, του τόπου μας και ημών των ιδίων. Θα τα βρούμε μπροστά μας σε λίγα χρόνια και φοβούμαι πως θα είναι πλέον αργά...

Σας είναι γνωστές άλλωστε οι καθημερινές διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής μας, καθώς και των κοινοτήτων στο θέμα της ανεξέλεγκτης ρύπανση της περιοχής της Τριχωνίδας. Που σημαίνει ότι ο Δήμος Αγρινίου θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα, που μόλις προκηρύχτηκε, για την περιοχή μας.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτούμε εάν υπάρχει πρόθεση από τον Δήμο Αγρινίου για υποβολή πρότασης για την περιοχή της Δ.Ε. Θεστιέων;

Με εκτίμηση

Κώστας (Τάκης) Διον. Κορδάτος

[Συντονιστής τοπικής αυτoδιοικητικής κίνησης πολιτών]

Καθηγητής, Μηχανολόγος του ΕΠΑΛ Καινουργίου

Διαβάστηκε 953 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.