Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:54 μμ
 
wm small
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 21:42

Ο διάσημος μουσικός Χάϊκ Γιαζιτζιάν στον Αγ. Γεώργιο Καλυβίων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων βρέθηκε χθες βράδυ ο διάσημος μουσικός Χάϊκ Γιαζιτζιάν, ο οποίος μαζί με τον μαέστρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, Βασίλη Κονίδα, και φιλική παρέα, συνέφαγαν σε τοπική ταβέρνα.

Ήταν η πρώτη φορά για τον γνωστό καλλιτέχνη που βρέθηκε στο χωριό μας, ο οποίος μάλιστα είχε την ευκαιρία να γευτεί την τοπική κουζίνα με τα παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και  να γνωρίσει την φιλόξενη ατμόσφαιρα στο ¨Αρχονταρίκι¨ με ιδιοκτήτες τον Δημήτρη και την Κατερίνα Μαλεσιάδα, που καλοδέχτηκαν με ευγένεια και χαρά την εκλεκτή παρέα.

Άνθρωπος απλός και προσιτός ο Χάϊκ Γιαζιτζιάν, συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες και απ΄ ότι πληροφορηθήκαμε, στα μελλοντικά σχέδια είναι να διοργανωθεί μια μουσική εκδήλωση στην πλατεία του όμορφου οικισμού.

Όπως μας ανέφερε ο μαέστρος Βασίλης Κονίδας, είχαν συνεργαστεί πριν λίγα χρόνια με τον Χάϊκ Γιαζιτζιάν, στην πρώτη μουσική παράσταση που έγινε μετά από 2500 χρόνια, στο Αρχαίο Θέατρο Στράτου!

Επίσης να αναφέρουμε ότι, αύριο Τετάρτη 19 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση με τίτλο «Μουσική χωρίς σύνορα» υπό την διεύθυνση του Χαίκ Γιαζιτζιάν, στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου, στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμου.

Ο Χάϊκ Γιαζιτζιάν (Haig Yazdjian) γεννήθηκε το 1959 στο Χαλέπι της Συρίας από Αρμένιους γονείς. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980.

Ο Χάικ Γιαζιτζιάν συγκινεί με την εκφραστική αμεσότητα της φωνής του. Ξεχώρισε για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμιγνύει στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου. Για τον ίδιο, η παράδοση είναι μια ζωντανή δημιουργική δύναμη και στη μουσική του φαίνεται. Ο Χάικ, αυτοδίδακτος στο ούτι, με δικό του προσωπικό ήχο και βαθιά αισθαντικότητα στη φωνή, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς, που έδωσαν το στίγμα τους στην ελληνική μουσική σκηνή.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς συνθέτες και τραγουδιστές και με σολίστες διεθνούς κύρους, όπως οι Νίκος Ξυδάκης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μαρία Φαραντούρη, Δήμητρα Γαλάνη, Έλλη Πασπαλά, Ελένη Βιτάλη, Loreenna McKennitt, David Lynch, Dave Spilain, Omar Faruk Tekbilek, Djivan Gasparyan, Theodossii Spassov και Glen Velez.

Στην προσωπική του δισκογραφία ανήκουν οι δίσκοι: Τalar (1996), Garin (1998), Yeraz (2001) και  του πρώτου στούντιο άλμπουμ με τον τίτλο Amalur (2007).

Ο

πολιτισμός είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε έθνους και έθνη χωρίς γνώση του ιστορικού τους πολιτισμού είναι καταδικασμένα στην υπαρξιακή αμφισβήτηση. Ένας λαός που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη λήθη του πολιτισμού είναι ο αρμένικος. Οι συνεχείς προσπάθειες καταδυνάστευσής του θα μπορούσαν να του προσφέρουν αυτήν τη δυσκολία. Όμως αυτός ο λαός και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες δημιουργεί. Δημιουργεί δική του γλώσσα, λογοτεχνία, αρχιτεκτονική, μουσική, χορό. Και δημιουργεί παντού και στα πάτρια εδάφη και στη διασπορά. Ο Χάικ Γιαζιτζιάν είναι άξιος εκπρόσωπος του λαού του και της μουσικής παράδοσης της πατρίδας του, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς που έδωσαν το στίγμα τους στην ελληνική world-jazz σκηνή!

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος – kalyvia.gr

Διαβάστηκε 864 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.