Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  11:51 μμ
 
wm small
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 18:32

Διακοπές στην Αιτωλοακαρνανία: Ένας νομός γεμάτος θάλασσα, φύση και ιστορία (www.in.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο μεγαλύτερος νομός της χώρας μας διακρίνεται τόσο για τη φυσική του ομορφιά, όσο και για τον πολιτισμό και την ιστορία του όπως ανακαλύπτουμε και στο site Διαδρομές

Οι ντόπιοι το γνωρίζουν καλά, και ίσως επίτηδες δεν το μοιράζονται: Η Αιτωλοακαρνανία είναι πολλά περισσότερα από ένα πέρασμα στα Επτάνησα. Με τη φύση της να οργιάζει, τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου να βρέχουν πολλές από τις ακτές της, τις ιστορικές πόλεις και τα χαριτωμένια ψαροχώρια της, είναι ικανή να εκτοπίσει από τις καρδιές μας πολλά από τα αγαπημένα μας νησιά. Και υπάρχει κάτι που την καθιστά ακόμη πιο δελεαστική: Ένας από τους πιο σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους στην Ελλάδα, η η Ιόνια Οδός που λειτουργεί, συντηρεί και διαχειρίζεται η Νέα Οδός, μας επιτρέπει να μετακινηθούμε από τον έναν προορισμό μας στον άλλο γρήγορα, εύκολα και – πάνω από όλα – με ασφάλεια. Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει να γεμίζουμε το πορτμπαγκάζ.

Διακοπές στην Άγρια Δύση

Η… Άγρια Δύση της Ελλάδας είναι γεμάτη κρυφά και φανερά μυστικά. Και δεν θα έπρεπε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από τον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας. Κάθε του γωνιά μοιάζει να κρύβει παραλίες με τιρκουάζ νερά και πόλεις απαράμιλλης ομορφιάς, που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε.

Αγρίνιο: Η πόλη του καπνού

Και με τη βοήθεια των Διαδρομών κάθε κρυμμένο μυστικό θα αποκαλυφθει.

Η μεγαλύτερη πόλη του νομού, έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα από την ιστορία των καπνών.Από την πύλη του Αγρινίου, μέχρι την καπναποθήκη Παπαπέτρου και τα κτίρια της διάσημης επιχείρησης καπνού της οικογένειας Παπαστράτου, όλα θυμίζουν τον ρόλο της καπνοβιομηχανίας στην ανάπτυξη του.

Aκόμη και η όαση πρασίνου της πόλης, το τεράστιο πάρκο της, δωρεά της οικογένειας Παπαστράτου, ήταν και θέατρο της αιματοκυλισμένης απεργίας των καπνεργατών του 1926.

Μεσολόγγι: Η πόλη της Επανάστασης

Η πρωτεύουσα του μαγικού νομού είναι φορτισμένη με τις αναμνήσεις της Επανάστασης. Περπατώντας στον κήπο των ηρώων, νιώθεις ότι μπορείς να ακούσεις τους ύμνους του Σολομού και του Βύρωνα για την ανδρεία, το κουράγιο και τις συμφορές των Μεσολογγιτών.

Στην Τουρλίδα, συναντάμε τη μοναδική αρχιτεκτονική των σπιτιών που είναι χτισμένα σε πασσάλους, ουσιαστικά μέσα στη λιμνοθάλασσα.

Μέσω της Ιόνιας Οδού, σε μικρή απόσταση από την πόλη του Μεσολογγίου, θα δούμε το Αιτωλικό: Ένα νησί που ενώνεται με την ξηρά σε δύο πλευρές με τη βοήθεια οδικών αρτηριών, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα – και το οποίο παλιότερα διατρεχόταν από… κανάλια, σαν μια μικρή ελληνική Βενετία. Δεν νομίζετε ότι αξίζει μία παράκαμψη;

Ναύπακτος: Η πόλη των κάστρων

Διάσημη για την ομώνυμη ναυμαχία – η οποία… δεν έγινε καν στη Ναύπακτο – και μετέπειτα βάση των Αλγερινών πειρατών που μάστιζαν την περιοχή, η πόλη ξαφνιάζει με την ομορφιά της.

Την παράσταση κλέβει το κάστρο του λιμανιού, γραφικό όσο και επιβλητικό, όμως η πόλη είναι γεμάτη πύργους, ιστορικά κτίρια, απομεινάρια των Οθωμανών και των πειρατών και αρχοντικά σημαντικών οικογενειών της Επανάστασης.

Μια περιήγηση στα κάστρα μέσα και γύρω από τη Ναύπακτο είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Αστακός: Μια πόλη – κομψοτέχνημα

Πατρίδα του Πολύφημου, με τις Εχινάδες, το μικρό σύμπλεγμα των νησιών με την πλούσια πανίδα να δεσπόζουν απέναντί της, η μικρή κωμόπολη του Αστακού ξεχωρίζει για τα κομψά της κτίρια που παραπέμπουν σε μια πολυτέλεια άλλων εποχών.

Η ιστορία του, που ξεκινά από την αρχαιότητα, διαπερνά την τουρκοκρατία και φτάνει στην ανοικοδόμησή του από το μηδέν μετά την απελευθέρωση, αλλά και ο εικαστικός πλούτος του, ξεπερνούν κατά πολύ το μέγεθός του. Γύρω του δεσπόζουν παραλίες σπάνιας ομορφιάς.

Βόνιτσα: Το στολίδι του Αμβρακικού

Χτισμένη στον γραφικό κόλπο του Αμβρακικού, η Βόνιτσα διαθέτει ένα μεγαλοπρεπές κάστρο ακριβώς πάνω από το λιμάνι της. Όσοι ανέβουν το μονοπάτι που καταλήγει στην εξωτερική πύλη, θα αποζημιωθούν από μια βόλτα με εκπληκτική θέα της πόλης και του κάμπου γύρω της, αλλά και από την ίδια την ομορφιά του κάστρου, των δέντρων και των «αθάνατών» του.

Λογική συνέπεια του περιπάτου, το φαγητό – και γιατί όχι, το ουζάκι – στα διάφορα εστιατόρια της παραλίας, όπου ανάλογα με την εποχή, μπορούμε να απολαύσουμε μερικά από τα νοστιμότερα ψάρια και γαρίδες της ζωής μας, δώρα του Αμβρακικού στους κατοίκους της Βόνιτσας.

Στο τέλος, για… τη χώνεψη, κάνουμε έναν περίπατο προς την περίφημη Κουκουμίτσα, το μικροσκοπικό καταπράσινο νησάκι το οποίο προσεγγίζουμε με τα πόδια, μέσω μιας κυματιστής γεφυρούλας.

Φέτος ανακαλύπτουμε τη χώρα μας από την αρχή
Ο φυσικός, ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος της Ελλάδας, κρύβεται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της. Και πολλές εξ αυτών μπορούμε να τις προσεγγίσουμε με ευκολία και ασφάλεια, μέσα από υπερσύγχρονους αυτοκινητοδρόμους, όπως εκείνους της Νέας Οδού. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν προσπεράσαμε κάποιον από τους πιο μυστικούς θησαυρούς της, μπορούμε να επισκεφτούμε μέσα από τον υπολογιστή ή και το κινητό μας, πριν το ταξίδι μας ή σε μια στάση μας,, την ιστοσελίδα www.neaodos.gr/tours, και να ανακαλύψουμε όλα τα αξιοθέατα που θα μας γεμίσουν αναμνήσεις.

in.gr

Διαβάστηκε 1691 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα