Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 18:54

Πολιτιστική διαδρομή Ιστορίας του τόπου μας, παρέα με τον Ε.Ο.Σ. Κορίνθου (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η φιλοξενία (=αγαπώ τον ξένο) αναφέρεται στην πράξη της περίθαλψης και φροντίδας ενός ξένου και ήταν θεσμός για τους αρχαίους να υποδέχονται και να περιποιούνται τους ξένους στο σπίτι τους.

Πίστευαν ιδιαίτερα στην ιδέα της φιλοξενίας και την θεωρούσαν ηθικό χρέος και ιερό κανόνα των θεών (προστάτης ο Ξένιος Ζευς). Γι' αυτό και οι ξένοι, ως σταλμένοι από τους θεούς, θεωρούνταν πρόσωπα ιερά, τιμημένα και σεβαστά.

Καλοκαίρι του 2020... Εδώ στα ριζά της Καλάνας, δίπλα στον Αχελώο φιλοξενήσαμε τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Κορίνθου - (έναν από τους παλαιότερους Συλλόγους της Ελλάδας που αριθμεί περί τα 800 μέλη) και μας το ανταπέδωσαν με το παραπάνω...

Αφιέρωσαν την εκδρομή τους στην εγκαταλελειμμένη Ιστορική Μηλιά Σακαρετσίου όπου διέμειναν εδώ για ένα διήμερο, έμαθαν για τη μάχη της Μηλιάς, τίμησαν τους αγωνιστές και πολεμιστές του 1821 και περπάτησαν στα βήματα του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη.

Φέτος λόγω του covid δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το πρόγραμμα "ΒΆΛΤΟΣ & ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ". Εναλλακτικά όμως έγινε, πεζοπορία και "Μια δάφνη" από τον ΕΟΣ Κορίνθου!.

Ένδειξη μνήμης και τιμής 200 χρόνια μετά, για τους αγωνιστές και πολεμιστές του Βάλτου- που απ' εδώ προήλθαν τα μεγαλύτερα ονόματα των κλεφταρματωλών όπως Μπουκουβάλας, (Καρα)Ίσκος, Μπακόλας, Γεροδήμος, Μέρκος κ.α. στέκι-πέρασμα του Κατσαντώνη, αποκλείστρα για τον άμαχο πληθυσμό και τόπος αυτοθυσίας των προγόνων που έπεσαν στη μάχη της Μηλιάς. Ως μοναδικός κι αλλιώτικος φόρος τιμής το να φυτέψουμε παρέα ένα δέντρο τιμώντας τους προγόνους, που άφησαν πίσω τους οικογένειες, παιδιά, τη βόλεψή τους και σκοτώθηκαν στα χρόνια του '21 για μια ιδέα...την Ελευθερία μας!!

Ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός_Για το καλό του τόπου μας γινόμαστε όλοι εθελοντές... Για την φιλοξενία και την σήμανση του μονοπατιού συνέβαλαν οι Μηλιώτες Χριστόφορος Παππάς & Χριστόφορος Ρίζος, καθώς επίσης ο κ.Αυφαντής Γιώργος, Νέστωρας Γιώργος και Πάνος Χαρίτος και τους ευχαριστούμε!

Βίντεο, Χρήστος Σακαρίκας
Οργάνωση, Χριστόφορος Καραγεώργος
Συντονισμός, Νία Χαρίτου

πηγή: youtube.com
χρήστης: ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ

 

Διαβάστηκε 1269 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.