Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:30 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 12:07

Έγιναν τα εγκαίνια και άνοιξε η Έκθεση φωτογραφιών στο Χαλκιόπουλο Βάλτου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Παρουσία κατοίκων και επισκεπτών, ο Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών Αθήνας & Πειραιά «Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης»,εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφιών στο Δημοτικό Σχολείο στο Νέο Χαλκιόπουλο Ορεινού Βάλτου το βράδυ της Τετάρτης 12 Αυγούστου.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Αμφιλοχίας οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Ανδρέας Ρεγγούτας και Λεωνίδας Κατσαντάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα. Ελένη Δράκου, και κύριοι  Χριστόφορος Κουσιορής,Κώστας Ριζογιάννης και Νικόλαος Μπεχλιούλης. Επίσης ο κ. Ηλίας Μάλλιος, αρχηγός της Παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας επιτροπής κ. Μάκης Μακρής, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Βασίλης Ταλιούρας, και ο τοπικός Σύμβουλος κ. Οδυσσέας Προύντζος.

Ο Εφημέριος των Χαλκιοπούλων,Αρχιμανδρίτης πατέρας Αμβρόσιος τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και ευλόγησε την φωτογραφική έκθεση, τονίζοντας ότι η φωτογραφία διασώζει τις μορφές αγαπημένων προσώπων και τοπίων που ο χρόνος στο πέρασμά του αλλοιώνει.

Ο Πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου κ. Ευάγγελος Τσιούνης καλωσόρισε τους επισήμους και όλους τους επισκέπτες στην έκθεση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους θα θέλανε να παραβρεθούν αλλά λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν, αλλά ευχήθηκαν τηλεφωνικά για την επιτυχία της  εκδήλωσης. Ευχαρίστησε την Αντιδήμαρχο επί τωνΠολιτιστικών του Δήμουκα. Σοφία Ανδρίκουλα για την σημαντική βοήθεια που προσέφερε για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Ακόμη τον διευθυντή του Σχολείου κ. Γεώργιο Κωνσταντίνου και τον κ. Βαγγέλη Σαλμά, πρόεδρο της σχολικής επιτροπής του Δήμου που βοήθησαν για την διάθεση των χώρων του σχολείου, τα μέλη στου συλλόγου που «θυσίασαν» πολλές ημέρες των διακοπών τους προετοιμάζοντας  το χώρο και το υλικό της έκθεσης. Ευχαρίστησε τους εννιά  συμμετέχοντες φωτογράφους και όλους όσους υποστήριξαν και βοήθησαν με  ποικίλους τρόπους για να φθάσομε στο άνοιγμα της έκθεσης.Ευχαρίστησε ονομαστικά και τις επτά κυρίες που έκαναν τα πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκίσματα που μαζί με αναψυκτικά προσφέρθηκαν αφειδώς στους επισκέπτες.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πανδημία και πόσο αυτή επηρεάζει τις εκδηλώσεις τις καλοκαιρινές, τόνισε ότι ο σύλλογος εφαρμόζει τους υποδεικνυόμενους κανονισμούς περί συνωστισμού και για αυτόν τον λόγο τροποποίησε την καθιερωμένη καλοκαιρινή εκδήλωση στην τοποθεσία «Αγραπιδούλα» στις 17 Αυγούστου και την αντικατέστησε με την τωρινή έκθεση φωτογραφίας.

Ακολούθησε η ανάγνωση από την γραμματέα του συλλόγου κα. Γωγώ Μαυροειδή κειμένου περί της φωτογραφίας που συνέταξε ο γνωστός φωτογράφος Γιάννης Παππάς.

Ο σύλλογος με δικά του έξοδα πρωτοτυπώντας προσέφερε μάσκες προσώπου στους επισκέπτες στις ευρύχωρες αίθουσες του σχολικού κτηρίου όπου είναι εκτεθειμένες οι άνω των 300σίων μεγάλες φωτογραφίες των εννιά συμμετασχόντων φωτογράφων κυρίως με τοπία του Ορεινού Βάλτου. Το ενδιαφέρον όλων  είναι μεγάλο και οι μικροί ρωτούν τους συνοδούς τους από που είναι όλες αυτές οι θαυμάσιες φωτογραφίες και σε όλους γεννάται το ενδιαφέρον να «ανακαλύψουν» αυτά τα θαυμάσια και απείρου κάλλους τοπία! Και όπως εξήγησε ο ορειβάτης και φωτογράφος κ. Χριστόφορος Καραγιώργος (συμμετέχει με 51 φωτογραφίες) σε μια παρέα μικρών, όλα είναι πολύ κοντά, αρκεί να περπατάμε στα μονοπάτια των βουνών μας και θα τα δούμε μπροστά μας! Όπως είπε οι «ροζιασμένες» πέτρες που πολλές φορές συναντούμε, αν τις κοιτάξομε πιο προσεκτικά θα αντιληφθούμε ότι είναι απολιθώματα εκατομμυρίων ετών. Χρειάζεται πολλές φορές να αντικρίζομε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, τότε ανακαλύπτομε εικόνες που δεν τις φανταζόμασταν για το συγκεκριμένο τοπίο.

Πέρα από τα πανέμορφα τοπία μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πλούσια συλλογή του συλλόγου-σε βάθος ενός αιώνα- με πάνω από χίλιες παλιές νοσταλγικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που εικονίζουν μια άλλη εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί…

Φωτογραφίες όλων των μεγεθών που ο σύλλογος έχει συγκεντρώσει από κατοίκους του χωριού τα τελευταία δέκα χρόνια. Με εργασία αμέτρητων ωρών έχουν όλες σκαναριστεί και καταγραφεί. Οι επισκέπτες βλέπουν φωτογραφίες των προγόνων τους, που με σταθερό βλέμμα κοιτάζουν τον φακό. Στα αδρά χαρακτηριστικά των προσώπων ανδρών και γυναικών ξεχειλίζει η ειλικρίνεια και η τιμιότητα που τους χαρακτήριζε.  Έκδηλα απεικονίζονται τα   ευγενικά τους αισθήματα, που χαρακτηρίζουν τους ορεσίβιους κατοίκους της περιοχής μας. Φωτογραφίες πατεράδων και παππούδων, μανάδων και γιαγιάδων  που έζησαν μακριά από τις μεγάλες πόλεις και μια ζωή αγωνίζονταν εργαζόμενοι απ’ το ξημέρωμα έως αργά το βράδυ, στα λιγοστά χωράφια, στην Καλάνα και στις γύρω  ράχες  βοσκώντας τα ζωντανά τους για να εξασφαλίσουν τον  επιούσιο,  και να μην στερηθούν τα παιδιά τους και οι γέροι σεβαστοί  γονείς τους το ψωμί…

Φωτογραφίες προγόνων από την εποχή που υπηρετούσαν φαντάροι για χρόνια μακριά από τον τόπο τους και τις στέλνανε στους δικούς τους σαν «Ενθύμιο από τον στρατό».

Φωτογραφίες από τα πανηγύρια στον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη κάθε 15 Μάη, και στον Άγιο Νικόλαο λίγες μέρες πιο μετά. Αλλά και πολλές χαρούμενες οικογενειακές στιγμέςαπό γάμους βαφτίσια  γιορτάσια και σχολικές εκδρομές που έχουν αποτυπωθεί στο φωτογραφικό χαρτί.

Με μεγάλη συγκίνηση κι εγώ ο γράφων «ανακάλυψα» ανάμεσα σε πολλές άλλες, την πρώτη μου φωτογραφία στον Άγιο Ανδρέα παρέα με συγγενείς και φίλους πριν 55 χρόνια όταν ήμουν 15 χρονών. Όπως όλοι τότε ξεκινούσαμε στις τέσσερες το πρωί με τα πόδια από την Μαλεσιάδα την Βέργα και το Κρύο νερό για να φθάσομε στην σπηλιά του Αγίου στην Καλάνα… Ευχαριστώ πολύ τον αγαπητό Νώντα Νέστορα που διατήρησε αυτή μας την φωτογραφία και την διέσωσε παραδίνοντάς την στον σύλλογο.

Ένα μαυρόασπρο ταξίδι στον κόσμο του χθες, φωτογραφίες που ευτυχώς διασώθηκαν και έτσι μπορούν οι νέοι μας να γνωρίσουν μέσα από αυτές τις οικογενειακές τους ρίζες και να νοιώθουν περήφανοι για τους ηρωικούς προγόνους τους, απογόνους μαχητές της Επανάστασης του 1821, που τότε δεν υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές για να τους αποθανατίσουν, αυτούς και τους αγώνες τους για την απελευθέρωση της πατρίδας…

Την τελευταία μέρα της εκθέσεως, την Κυριακή το βράδυ στις εννιά θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Εθναπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Η μουσική του επένδυση είναι από τον Βαλτινό (Πετρώνα) Τάκη Αθ. Παπαποστόλου.

Τις φωτογραφίες των τοπίων προσέφεραν στον σύλλογο οι παρακάτω φωτογράφοι:

  1. Βέργος Μαρίνος
  2. Καραγιώργος Χριστόφορος
  3. Καρακώστας Απόστολος
  4. Κόπανος Μπάμπης
  5. Μπούσγος Τάκης
  6. Παπαδημητρίου Γεώργιος
  7. Παππάς Γιάννης
  8. Παππάς Σεραφείμ
  9. Ριζογιάννη (Λιάκου) Φανή

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 16 του μηνός.

Οι ώρες που θα λειτουργεί είναι:

Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή από 18.00 έως 22.00

Κυριακή 16 Αυγ. Από 11.00 έως 14.00  & 18.00 έως 22.00

Απόστολος Κων. Καρακώστας

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1034 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.