Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:53 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 11:57

Η Αιτωλοακαρνανία πενθεί για την απώλεια του Αγρινιώτη ιστορικού – συγγραφέα Θόδωρου Μ. Πολίτη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο & φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Έφυγε στα 92 του  ο γνωστός Αγρινιώτης συγγραφέας Θόδωρος Μ. Πολίτης. Σε μια σεμνή τελετή λόγω της έξαρσης της πανδημίας που βιώνει η χώρα, τον συνόδευσαν ο αγαπημένος του γιός Μέμος, συγγενείς και φίλοι στο τελευταίο του ταξίδι το πρωί της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020. Ο ενταφιασμός του έγινε στον οικογενειακό του τάφο στο κοιμητήριο Αγρινίου.

Ο Θόδωρος Μ. Πολίτης γεννήθηκε στο Αγρίνιο, γιός του Μικρασιάτη πολεμιστή και ευεργέτη του Αγρινίου Αγαμέμνωνα (Μέμου) Πολίτη του Ευαγγέλου. Πολλά χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Μεσολόγγι όπου εργαζόταν σαν προϊστάμενος σε υπηρεσίες της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.

Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς στην ηλικία με την λογοτεχνία και θα μείνει στην ιστορία του τόπου σαν ένας πολυγραφότατος συγγραφέας δεκάδων  ιστορικών βιβλίων και χιλιάδων δημοσιευμένων σε έγκριτα περιοδικά και εφημερίδες, κριτικών κυρίως άρθρων για Έλληνες συγγραφείς και ποιητές.

Για δεκαετίες εργάστηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Μεσολογγίου, παρουσιαστής και εκφωνητής των εκατοντάδων λογοτεχνικών του κειμένων.

Έκανε αμέτρητες διαλέξεις σε πόλεις του νομού αλλά και των Αθηνών, σχετικά με ιστορικά και λογοτεχνικά θέματα.

Υπήρξε μέλος  διοικητικών συμβουλίων σε πολλές λογοτεχνικές ενώσεις του νομού, διετέλεσε Πρόεδρος της «Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας», Αντιπρόεδρος και πρόεδρος του «Φιλολογικού Ομίλου  Κώστας Χατζόπουλος», Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιτωλ/νίας «Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών», Γραμματέας  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου. Εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, και επιμελήθηκε πολλών εκδόσεων λογοτεχνικών και ιστορικών έργων.

Για το Ιστορικό του πόνημα «Η συμβολή της Αιτωλ/νίας στην επανάσταση του 1821» που έγραψε για την επέτειο των 150 χρόνων από την εθνεγερσία, απέσπασε το πρώτο βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού και δυο επαίνους. Το βιβλίο αυτό είναι πολύτιμο βοήθημα αναδρομής και διασταύρωσης πληροφοριών,  εν όψη της επετείου των διακοσίων χρόνων από την  Επανάσταση του 1821.

Μακρύς ο κατάλογος με τα βιβλία που έχει γράψει, και που έχει προλογίσει και επιμεληθεί.

Για την προσφορά του στα γράμματα τιμήθηκε το 2003 από το Υπουργείο Πολιτισμού με τιμητικό Δίπλωμα το οποίο αναγράφει: «Στον Θ.Μ. Πολίτη για την εκ μέρους του προσφορά διακεκριμένων Υπηρεσιών στην Ανάπτυξη των Γραμμάτων».

Και εδώ να σημειωθεί ότι ο αγαπητός σε όλους Θόδωρος ποτέ δεν εισέπραξε αμοιβή για τις υπηρεσίες του στην λογοτεχνία και στα γράμματα του τόπου μας.

Το αγαπημένο του περιοδικό των Αγρινιωτών «Ρίζα», έκανε ειδικό αφιέρωμα πριν τρία χρόνια στον «Επίτομο πρόεδρο του Φιλολογικού & λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος», στον Ιστορικό και Λογοτέχνη Θεόδωρο Μ. Πολίτη.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε φίλε Θόδωρα, θα σε θυμούμαστε για τα ευγενικά σου αισθήματα, θα ζεις για πάντα μέσα από τα έργα σου, στον τόπο που αγάπησες το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και όλη την Ελλάδα. Αιωνία σου η Μνήμη.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 923 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.