Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:40 πμ
 
wm small
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 18:50

«Το Πανηγύρι της Άγια Αγάθης στο Αιτωλικό» και το «Ψάρεμα με Σταφνοκάρι στο Αιτωλικό» και η ένταξή τους στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξής τους στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO μετά από προσπάθειες ενός έτους περίπου που διενήργησε η πρόεδρος και υπεύθυνη επικοινωνίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΦΑΟΣ Κωνσταντίνα Καρτέρη.

Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια της οποίας ηγήθηκε αλλά παράλληλα συμμετείχε η τοπική κοινωνία του Αιτωλικού τόσο για το πανηγύρι της Άγια Αγάθης όσο και για το ψάρεμα με σταφνοκάρι, με τις γνώσεις και τη δουλειά που προσέφεραν.

Το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας επιδιώκει να δώσει το λόγο στους φορείς της κάθε κοινότητας ώστε να μοιραστούν την πολιτισμική εμπειρία τους με το διεθνές και εγχώριο κοινό, να πάρουν θέσεις και να διατυπώσουν προτάσεις για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Στόχος της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι να αποκτήσει το Αιτωλικό την αίγλη και αξία που του αξίζει, να διατηρήσει, να προβάλει και να αναδείξει τα δυο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον τόπο και αποτελούν την πολιτιστική ταυτότητα του Αιτωλικού.

Ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά νοείται το κληροδότημα που έχουν αφήσει οι προγενέστεροι σε εμάς άνθρωποι και αφορά παραδόσεις και ζωντανές εκφράσεις σε πεδία που σχετίζονται με:

·          Προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις (μύθους, θρύλους, παραμύθια, τραγούδια)

·          Οι επιτελεστικές τέχνες (μουσική, χορός, λαϊκό θέατρο)

·          Τελετουργίες και πάσης φύσεως εορταστικές εκδηλώσεις (πανηγύρια, σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του ανθρώπου, λαϊκά δρώμενα)

·          Γνώσεις και πρακτικές που σχετίζονται με τη φύση και το σύμπαν (καλλιέργειες, κά)

·          Τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία (ξυλοναυπηγική, υφαντική, αγγειοπλαστική κά)

Την ένταξη των στοιχείων στην ΑΠΚ μπορείτε να τη δείτε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα

http://ayla.culture.gr/

Διαβάστηκε 1060 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.