Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:25 πμ
 
wm small
Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 17:06

Το βιβλίο «Δακρυσμένα Χαμόγελα» της Ευδοκίας Φελώνη παρουσιάστηκε στην Αμφιλοχία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το δροσερό και ευχάριστο σούρουπο του Σαββάτου 8 Αυγούστου, στην αυλή της πινακοθήκης Μάργαρη στην όμορφη Αμφιλοχία, έγινε η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Δακρυσμένα Χαμόγελα» της Βαλτινής συγγραφέως Ευδοκίας Φελώνη.

Την εκδήλωση συντόνισε με άψογο τρόπο η δραστήρια για τα κοινά Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας κα. Ρούλα Μέλου.

Για την συγγραφέα και το βιβλίο της μίλησαν η φιλόλογος κα. Ελένη Τζωρτζοπούλου-Ζαμπάρα και η επίσης φιλόλογος και βραβευμένη συγγραφέας κα. Κατερίνα Λιβιτσάνου-Ντάνου.

Αν και η εποχή είναι δύσκολη για συγκεντρώσεις λόγω της πανδημίας, το παρόν έδωσαν πολλοί  Αμφιλοχιώτες και τηρουμένων των αποστάσεων, το προαύλιο της πινακοθήκης γέμισε.

Αρκετοί άνθρωποι εφαρμόζοντας τους κανονισμούς, απέφυγαν να «γεμίσουν» τα κενά ανάμεσα στις αραιά τοποθετημένες καρέκλες στην αυλή και  παρακολούθησαν διακριτικά την εκδήλωση στον δρόμο έξω από τον φράχτη.

Πριν την έναρξη, στα μικρά διαλλείματα και στο κλείσιμο  της παρουσίασης, την  ατμόσφαιρα  γέμιζαν οι μουσικές νότες από τις κιθάρες των νεαρών καλλιτεχνών Νίκου Πρεβεζάνου και Σπύρου Σώλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αιδεσιμότατοι πατέρες Οδυσσέας Κυρόσυμος και Γεώργιος Τηγάνης.

Από τον Δήμο Αμφιλοχίας παρακολούθησαν την παρουσίαση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ροΐδης Γεώργιος με την σύζυγό του και η Αντιδήμαρχος για τα θέματα Πολιτισμού κα. Σοφία Ανδρίκουλα.

Οι κυρίες Λιβιτσάνου και Τζωρτζοπούλου διάβασαν με ιδιαίτερο τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο που παρουσίασαν. Η κα. Τζωρτζοπούλου διάβασε «ατόφιες» παραγράφους από τα διαδραματιζόμενα συμβάντα στους ήρωες του μυθιστορήματος. Και η κα Λιβιτσάνου με σύντομη κατατοπιστική περιγραφή μετέφερε το «κρεμασμένο» από τα χείλη τους κοινό στο επόμενο κεφάλαιο. Και κορύφωσαν όλων την αγωνία σταματώντας την περιγραφή λίγο πριν την τελευταία πράξη του έργου, αφήνοντας αιωρούμενη την απάντηση για το δραματικό φινάλε της τραγικής αυτής ιστορίας. Που μπορεί μεν να είναι μυθιστορηματική αλλά συμβαίνει γύρω μας κάθε στιγμή.Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο θα μάθει να ξεχωρίζει να καταλαβαίνει και να ταξινομεί γεγονότα του περίγυρου,  που πριν δεν έδινε και τόση σημασία. Τα γεγονότα που πραγματεύεται η συγγραφέας συμβαίνουν  παντού στην κοινωνία μας, σε μικρές ή μεγάλες πόλεις και θα συμβαίνουν πάντα. Το διάβασμα όμως του βιβλίου μεταφέρει στον αναγνώστη την γνώση  του τι προηγείται των δραματικών εξελίξεων και συμβάλει έτσι στην αποφυγή τους και γενικά σε μια κοινωνία πιο καλή.

Όλοι οι παραβρισκόμενοι χειροκρότησαν τις φιλολόγους κυρίες που με τόση ζωντάνια διάβασαν αποσπάσματα μέσα από τα δέκα κεφάλαια στις 376 σελίδες του βιβλίου.

Η συγγραφέας κα Ευδοκία Φελώνη καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και ευχαρίστησε τις κυρίες Λιβιτσάνου και Τζωρτζοπούλου καθώς και το Πολιτιστικό Κέντροτου Δήμου Αμφιλοχίας για την οργάνωση και φιλοξενία της παρουσίασης. Ακόμη ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Πολιτιστικού  Κέντρου κα. Μέλου για τον συντονισμό. Μίλησε με  πολύ συγκινητικά λόγια περιγράφοντας το πως συνδύασε τις μυθιστορηματικές της περιγραφές,στο πρώτο της βιβλίο το «Μόνο Στιγμές», με τον αγαπημένο της τόπο καταγωγής, το χωριό της Γιαννόπουλοι και την πόλη της καρδιάς της την Αμφιλοχία. Ακόμη ευχαρίστησε τους «αφανείς ήρωες» τους εθελοντές, που με την εργασία τους συνέβαλαν στην παρουσίαση. Παρακάλεσε την κυρία Λιβιτσάνου να διαβάσει το ποίημά της που βραβεύτηκε με το Β’ βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης.

Και η βραδιά έκλεισε με τους στίχους αυτού του ποιήματος, που μιλάει για μια μικρή Παλαιστίνια που έπεσε νεκρή στην αυλή της από σφαίρα, ένα ακόμη αδικοχαμένο θύμα στον από πολλές γενιές αιματοβαμμένο τόπο των λαών της Μέσης Ανατολής…

Η κα Φελώνη υπέγραψε το βιβλίο της σε όσους το προμηθεύτηκαν και τους ευχήθηκε να έχουν όμορφες και απολαυστικές στιγμές διαβάζοντάς το στις διακοπές τους, όπου βρεθούν σε θάλασσα ή βουνό. Όλοι αποχαιρετώντας την συγγραφέα της ευχήθηκαν να είναι το βιβλίο της καλοτάξιδο.

Αύγουστος μήνας, πολλοί φίλοι του καλού βιβλίου και της συγγραφέως κάνουν τις διακοπές τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, δεν παρέλειψαν όμως να τηλεφωνήσουν και να την συγχαρούν για το δεύτερό της βιβλίο το «Δακρυσμένα Χαμόγελα».

Απόστολος Κων. Καρακώστας

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1064 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.