Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:24 μμ
 
wm small
Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 17:36

Μέσα Σήμανσης Βοοειδών, Αιγοπροβάτων, Χοίρων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο πλαίσιο εφαρμογής του εθνικού συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών, αιγοπροβάτων και χοίρων για τη διασφάλιση της τήρησης των προδιαγραφών που καθορίζονται από την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία, έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένοι κανόνες για τα μέσα σήμανσης.

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση των ζώων, διακρίνονται δε σε:

α) συμβατικά μέσα σήμανσης: τα ενώτια που τοποθετούνται στα αυτιά του ζώου και φέρουν τυπωμένο τον αναγνωριστικό αριθμό αυτού.

β) ηλεκτρονικά μέσα σήμανσης: η ηλεκτρονική συσκευή αναγνώρισης (identifier) που συνίσταται σε έναν παθητικό πομποδέκτη, μόνο ανάγνωσης (transponder), που δεν περιέχει εσωτερική πηγή ισχύος, ενσωματώνεται σε ενδοστομαχικό βώλο ή ενώτιο και φέρει κωδικοποιημένες τις πληροφορίες που αφορούν στον αναγνωριστικό αριθμό του ζώου στο οποίο τοποθετείται.

Για να ληφθούν υπόψη μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρονικής αναγνώρισης βοοειδών, αιγοπροβάτων και χοίρων, δύναται ο εννοιολογικός ορισμός να επεκταθεί και σε άλλα είδη ηλεκτρονικών μέσων σήμανσης, εφόσον αυτά προβλεφθούν στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών μέσων σήμανσης: η συσκευή ανάγνωσης (reader) που συνίσταται σε έναν πομποδέκτη (transceiver), που αφού ενεργοποιεί τον πομποδέκτη του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης, λαμβάνει και εμφανίζει τις πληροφορίες που περιέχει ο κωδικός αυτού.

Κυρώσεις

Όταν κατά τους διενεργούμενους διαπιστώνεται η μη τήρηση των απαιτήσεων και των διαδικασιών που προβλέπονται, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις:

α) ανάκληση της σχετικής έγκρισης,

β) επιβολή διοικητικού προστίμου.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον οποίο υποβάλλονται η έκθεση της τριμελούς επιτροπής, στις περιπτώσεις που αυτή εμπλέκεται, το πόρισμα των εργαστηριακών εξετάσεων, εφόσον υφίσταται και η σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Κ.Α.Φ.Ε., επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως εξής:

α) από 5.000 έως 15.000 ευρώ στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν ή/και διακινούν στην αγορά μέσα σήμανσης που δεν έχουν λάβει σχετική έγκριση,

β) από 3.000 έως 10.000 ευρώ στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν στην αγορά εγκεκριμένα μέσα σήμανσης που, ωστόσο, δεν πληρούν τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές, σε σύγκριση με τα κατατεθειμένα στον προς έγκριση φάκελο πρότυπα,

γ) πρόστιμο που καθορίζεται στο διπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος, σε όσους καθ’ υποτροπή παραβαίνουν τις διατάξεις της παρούσας.

Κατά την επιμέτρηση των διοικητικών προστίμων λαμβάνονται υπόψη ιδία η σοβαρότητα της παράβασης, η διάρκειά της, το μέγεθος της επιχείρησης και η ένταση του δόλου του υπαιτίου.

Διαβάστηκε 1242 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία