Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:07 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 17:52

Νέο τοπίο στις τράπεζες και στο Αγρίνιο λόγω κορονοϊού – Γκισέ γιοκ…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προβληματίζει όμως η αύξηση των ηλεκτρονικών απατών και η μη εξοικείωση των ηλικιωμένων

Τι αναφέρουν Αγρινιώτες στη «Σ» για τις αλλαγές στις τράπεζες και τη χρήση της τεχνολογίας που πλέον επιβάλλεται για μια σειρά από συναλλαγές

Την άρνηση να τους εξυπηρετήσουν στα γκισέ των τραπεζικών καταστημάτων και του Αγρινίου, συναντούν από την Τρίτη, οι πολίτες που θέλουν να πραγματοποιήσουν μια σειρά από συναλλαγές. Πλέον οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο μέσω ΑΤΜ και e-banking. Οι μεγαλύτεροι βέβαια σε ηλικία πολίτες που δεν έχουν κωδικούς e-banking και έχουν συνηθίσει να κάνουν αναλήψεις, καταθέσεις και ενημερώσεις υπολοίπων, στα γκισέ, πλέον μπαίνουν σε μια νέα πραγματικότητα. Κάποιοι δηλώνουν πως προσπάθησαν και κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν την νέα τεχνολογία στις συναλλαγές, κάποιοι άλλοι ωστόσο εξακολουθούν να δυσκολεύονται αρκετά.

Η «Σ» βρέθηκε σε καταστήματα τραπεζών στο Αγρίνιο, καταγράφοντας τις απόψεις ηλικιωμένων, οι οποίοι αναφέρονται στις δυσκολίες λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται από τον κορονοϊό.

Ο Κώστας Σκιαδάς δηλώνει: «σίγουρα θα δυσκολέψει πολλούς και κυρίως τους μεγαλύτερους, αλλά δείχνει να είναι αναγκαίο. Θα το υποστούμε. Κάτω από το πρίσμα του κορονοϊού νομίζω πως έγινε για καλό. Τώρα αναγκαστικά θα «επιστρατευτούν» παιδιά και εγγόνια για την πληρωμή κάποιων υποχρεώσεων».

 

Ο Αλέξανδρος Στεργίου υποστηρίζει: «θα δυσκολέψει πάρα πολύ τους μεγάλους ανθρώπους και γενικότερα όσους δεν γνωρίζουν από τεχνολογία. Το επιβάλλουν όμως οι επιστήμονες και το ασπαζόμαστε αναγκαστικά. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε πολλούς, λόγω της έλλειψης γνώσης και θα υπάρξουν κίνδυνοι».

 

Ο Νίκος Τζογάνης τονίζει: «για τους περισσότερους νέους είναι εύκολο να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά ή έστω και στο ATM, αλλά θα είναι δύσκολο για τους μεγαλύτερους γιατί αν δεν υπάρχουν παιδιά και εγγόνια πως θα εξυπηρετηθούν; Και φυσικά είναι η αρχή για την μείωση των θέσεων εργασίας ακόμη και στις τράπεζες».

 

 

Ο Κώστας Γεροδήμος σχολίασε: «για τους μεγαλύτερους είναι λίγο δύσκολο, αλλά ας ελπίσουμε πως θα έχουν κάποιον άνθρωπο που να είναι καλός γνώστης της τεχνολογίας για να τους βοηθήσει, είτε μιλάμε για παιδιά, είτε για εγγόνια  ή απλά για κάποιον άλλο πρόθυμο πρόσωπο εμπιστοσύνης. Η τεχνολογία προχωράει και πρέπει να διοχετευτεί στην αγορά, άρα δεν είναι μόνο για την υγεία, αλλά και ένας τρόπος να ξεκινήσει η μείωση του προσωπικού και να αντικατασταθεί ο άνθρωπος σε κάποιες υπηρεσίες. Παίζει όμως ρόλο και η προστασία της υγείας. Όμως η τεχνολογία στα χέρια ενός άπειρου εγκυμονεί κίνδυνο για τον ίδιο και για τα προσωπικά του δεδομένα».

Ο Αντώνης Σταθόπουλος αναφέρει: «πιστεύω πως ίσως είναι καλύτερα. Έχω πάει πολλές φορές στο μηχάνημα έξω από την τράπεζα και είναι πιο εξυπηρετικό από το να είσαι στην ουρά και να περιμένεις για κάτι απλό. Δυσκολεύει πάρα πολύ τους μεγάλους ανθρώπους. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί».

Οι συναλλαγές που πλέον δεν θα γίνονται στα γκισέ των τραπεζών, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του κορονοϊού είναι οι εξής:

-Αναλήψεις μετρητών έως €400. Η ανάληψη μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
-Καταθέσεις μετρητών έως €1.000. Οι καταθέσεις μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
-Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Δεν θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτών των συναλλαγών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
-Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Καταστημάτων.

Μεγάλη αύξηση στις ηλεκτρονικές απάτες

Ωστόσο η μη εξοικείωση πολλών ηλικιωμένων με το περιβάλλον του e-banking και η μεγάλη άνοδος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα στις ηλεκτρονικές απάτες προβληματίζει ιδιαίτερα. Στη χώρα μας, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, καταγγέλθηκαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 1.128, διαφόρων ειδών, οικονομικές απάτες μέσω Διαδικτύου, ενώ πέρυσι σε όλη τη χρονιά είχαν φτάσει τις 1.777.

Από τις αρχές του 2020 έχουν γίνει 40 καταγγελίες για την απάτη «SIM swap» με απώλειες 700.000, σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.  Σε όλες τις περιπτώσεις τα θύματα διαπιστώνουν αιφνίδια απώλεια σήματος στο κινητό τους, τη στιγμή που οι δράστες αλιεύουν μέσω μέιλ τους κωδικούς e-Banking, αποσπώντας άμεσα χρήματα.  Η βασική συμβουλή προς τους χρήστες smartphones είναι να μην προσέχουν τα παραπλανητικά μηνύματα, να μη μοιράζονται τα στοιχεία τους, να καταφεύγουν άμεσα στην εταιρεία τους, αν διαπιστώσουν αιφνίδια απώλεια σήματος.

Χρήσιμες Συμβουλές

Αν το κινητό σας σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Μερικές φορές μπορεί να χάσετε σήμα λόγω ευρύτερων προβλημάτων που επηρεάζουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, εάν χάσετε την υπηρεσία σε μια θέση που συνήθως έχει καλή κάλυψη, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του δικτύου σας και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM σας.

Μην αποκαλύπτετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εγγραφείτε στις υπηρεσίες των οργανισμών που παρέχουν ειδοποιήσεις SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.

Μην απαντάτε ποτέ σε άγνωστα μηνύματα ή κλήσεις που σας ζητούν τα στοιχεία λογαριασμών σας και τον καταχωρημένο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.

Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) ιστοσελίδων και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία που μπορεί να λάβετε από άγνωστους αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ελέγξτε προσεκτικά τον αποστολέα καθώς οι δράστες συχνά προσποιούνται νόμιμες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Μην κοινοποιείτε σε κανέναν και μην εισάγετε σε άγνωστες ιστοσελίδες, τους κωδικούς e-banking σας (username και password) ή αριθμούς καρτών. Επιβεβαιώνετε ότι έχετε επισκεφθεί το επίσημο site της Τράπεζάς σας και θυμηθείτε ότι οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν θα σας ζητήσουν τους κωδικούς σας.

Ο υπολογιστής και οι συσκευές σας (tablet, έξυπνα κινητά) να έχουν πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού και εφαρμογών. Εγκαταστήστε και έχετε πάντα ενημερωμένο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.

Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.

Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης τύπου SIM Swapping ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την Τράπεζά σας.

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 938 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 00:39
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.