Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:50 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 11:06

Εκλογές Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου: Διακύρηξη Συνδυασμού "Εμπορική Συλλογική Κίνηση"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΕΜΠΟΡΙΚΗ   ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ – ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ – ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ

Περιεχόμενα Έκδοσης:

α) Διακήρυξη – Κάλεσμα – Δέσμευση του Συνδυασμού.

β) Τα εδώ και τώρα αιτήματά μας.

γ) Θέσεις και διεκδικήσεις από τις 21/8/2020.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διακήρυξη      –          Κάλεσμα       –              Δέσμευση

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Στις 19 & 20 Αυγούστου θα διενεργηθούν εκλογές στον Σύλλογό μας όπου θα αναδειχθούν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, της Ελεγκτικής Επιτροπής και των Αντιπροσώπων για το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου μας, την Ομοσπονδία.

Πάντα οι εκλογές αποτελούν την ανώτατη και πιο σπουδαία διαδικασία στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην λειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών γενικότερα.

Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μέλος να επικροτήσει ή να καταδικάσει με την ψήφο του πρακτικές, δράσεις, συμπεριφορές, επιλογές και απόψεις. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε παλαιά και κυρίως νεότερα μέλη να αναλάβουν ενεργό ρόλο στα διοικητικά όργανα και να συμβάλλουν στην πορεία του Συλλόγου.  

Μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου

ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ 110 ΧΡΟΝΩΝ.

Αυτοί που τον ίδρυσαν το 1911.

Οι γενιές που τον υπηρέτησαν από τότε μέχρι σήμερα.

Οι πολλοί που κάθε φορά τον στήριζαν και τον υπηρετούσαν, προστατεύοντάς τον από ατομικές χειραγωγήσεις και υστεροβουλίες.

Τον κράτησαν ζωντανό και όρθιο για 110 χρόνια.

Τα ενεργά μέλη του και οι μάχιμες εφεδρείες του τον σήκωσαν ψηλά.

Επέβαλλαν την πανελλαδική του καταξίωση και αναγνωρισιμότητα.

Τον κατέστησαν πόλο αναφοράς για τους  αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους.

Οι καπνεργάτες, οι αγρότες, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι μικροί έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τον θεωρούσαν σύμμαχό τους.

Οι απέναντί τους, τον θεωρούσαν αντίπαλο και εχθρό τους.

Εμείς σήμερα είμαστε οι κληρονόμοι, οι συνεχιστές και οι διαχειριστές της τεράστιας αυτής διαδρομής, ζωής και δράσης.

Εμείς είμαστε αυτοί που ή θα τον ενταφιάσουμε ή θα τον παραδώσουμε στη νέα γενιά για να τον πάει πιο μακριά.

Η συμμετοχή σου και η στήριξή στο ψηφοδέλτιο που θα επιλέξεις, ο σταυρός που θα βάλεις, αποτελεί κρίσιμη επιλογή  προσωπικής ευθύνης και ακόμη  καθοριστική απόφαση για το πώς θες τη ζωή και την δουλειά σου για σένα και τα παιδιά σου.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και η κατάσταση δεν επιτρέπει επιλογές που θα έχουν σαν κριτήριο λογικές φιλίας, παρέας, κουμπάρων, δημοσίων σχέσεων, συστημικών προσωπικοτήτων, ανταλλαγές δαχτυλιδιών κ.α.

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε

  • Όλο και πιο συχνά τύμπανα πολεμικών εμπλοκών ηχούν.
  • Πανδημίες όλο και πιο συχνά θα κάνουν την εμφάνισή τους.
  • Οι πόλεμοι στη γειτονιά μας και οι ανθρωπιστικές κρίσεις θα μπαζώνουν θάλασσες και στεριές με κορμιά και κολασμένους της γης.
  • Τα δημόσια συστήματα υγείας θα καταρρέουν και θα περιθάλπουν με μόνο κριτήριο τον μηδενισμό των συνταξιούχων για να διασωθεί το ασφαλιστικό σύστημα.
  • Οι πολυεθνικές, τα ολιγοπώλια, τα mall, τα εμπορικά πάρκα, οι υπεραγορές, τα πολυκαταστήματα, θα στήνουν πάρτι και θα θριαμβολογούν για κάθε μικρό εμπορικό που θα κλείνει.

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε

Η πόλη αλώνεται. Η αγορά μετατρέπεται σε καφενείο.

Κόβεται και ράβεται ερήμην σου.

  • Μακριά και πέρα από τα χαρακτηριστικά της.
  • Μακριά και πέρα από την ιστορία της.
  • Μακριά και πέρα από την ιθαγένεια των μικρών εμπόρων της.
  • Μακριά και πέρα από την συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Γνωρίζοντας πολύ καλά την ευθύνη μας όταν προτείνουμε συμπόρευση και στήριξη και για να είμαστε ξεκάθαροι κι έντιμοι σχετικά με τις προθέσεις μας, σπεύδουμε να το κάνουμε καταθέτοντας τις κόκκινες γραμμές της πρωτοβουλίας μας.

  • Τα μέλη αποφασίζουν και το Διοικητικό Συμβούλιο υλοποιεί τις αποφάσεις.
  • Κάθε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβάνεται και σέβεται απόλυτα το πνεύμα και το πλαίσιο των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων.
  • Ούτε χιλιοστό παρέκκλιση από το καταστατικό.
  • Συλλογική συνύπαρξη μόνο με όσους σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις.

Επίσης σπεύδουμε να καταθέσουμε και τους βασικούς άξονες, θέσεις και απόψεις που θα καθορίζουν τη στάση και την περπατησιά μας στο Διοικητικό Συμβούλιο.

  • Εκπροσωπούμε, Στηρίζουμε, Υπερασπιζόμαστε τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους και είμαστε απέναντι στις λογικές που προκαλούν θολούρα και σύγχυση, όλοι έμποροι είμαστε, όλοι επιχειρηματίες είμαστε, όλοι εμπόριο κάνουμε. Ο jumbo και ο κάθε όμιλος, αλυσίδα κλπ., δεν είναι ο διπλανός μας. Είναι ο αντίπαλός μας.
  • Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο με άλλους συνδυασμούς συνεργαζόμαστε και συμμαχούμε από το πλέον μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, μόνο στη βάση του σεβασμού των αποφάσεων, τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων και την αντιπαράθεση με τις βάρβαρες πολιτικές που κλείνουν τα μαγαζιά μας. Στην κοινωνία συμπορευόμαστε και συμμαχούμε στη βάση των κοινών προβλημάτων που  μας αφορούν όλους, με τους φορείς των κοινωνικών τάξεων και κοινωνικών ομάδων, σε απόλυτα ισότιμη βάση. Είμαστε μαζί τους και στηρίζουμε τις κατακτήσεις τους, είμαστε δίπλα τους και μαζί τους για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής, σεβόμαστε τις συλλογικές τους διαδικασίες και αποφάσεις. Το ίδιο ακριβώς απαιτούμε και διεκδικούμε εκ μέρους τους, απέναντί μας. Η κοινωνική συμμαχία δεν είναι επικοινωνιακή καμπάνια, είναι σκληρή, καθημερινή έγνοια και προσπάθεια. Θα είμαστε παρόντες.  
  • Μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση μας δεσμεύει απόλυτα η εφαρμογή της έγκρισης του Διοικητικού Απολογισμού από την Γενική Συνέλευση στις 22-7-2020 σε όλες τις εκφράσεις που καθόρισε τι πρέπει να πράξουμε άμεσα για τα σωστά και τα λάθη..
  • Συγκαλούμε άμεσα, μετά τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου που θα προκύψει στις 20-8-2020, έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα καθοδηγήσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και θα αποκαταστήσει την συνδικαλιστική και καταστατική νομιμότητα.
  • Επαναφέρουμε άμεσα την μηνιαία έκδοση ενημέρωσης, διαλόγου και προβληματισμού, αξιοποιώντας την τεχνολογία αλλά και χωρίς να αποκλείουμε κανένα μέλος που δεν την επιλέγει.
  • Ξεκινάμε και σχεδιάζουμε διαδικτυακή ιστοσελίδα ή blog αξιοποιώντας το τεράστιο αρχείο του Συλλόγου μας.
  • Ανοίγουμε στην κυριολεξία τις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων στα μέλη. Όλα τα μέλη θα ενημερώνονται για την ημέρα, την ώρα και τα θέματα που θα γίνονται οι συνεδριάσεις και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, παρέμβασης, ελέγχου. Επίσης θα μπορούν να θέτουν έκτακτα θέματα συζήτησης και θα απολογούμαστε κάθε φορά χωρίς αστερίσκους.
  • Συνάδελφους συνταξιούχους που είχαν παρουσία συνδικαλιστική σαν μέλη Διοικητικού Συμβουλίου, Ελ. Επιτροπής, Αντιπρόσωποι, Συμβουλευτικής Επιτροπής, τους αξιοποιούμε, δεν μας φοβίζουν, τους αντιμετωπίζουμε σαν ενεργά μέλη με όλα τα δικαιώματα, πλην της συμμετοχής σε ψηφοφορίες. Ο διάλογος δεν μας τρομάζει, τον θέλουμε.

Συναδέλφισες – Συνάδελφοι

Ο αγώνας για την επιβίωσή μας είναι επίπονος και δύσκολος.

Ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές είναι η συλλογικότητα, η συμπόρευση και η συμμετοχή.

Γι’ αυτό ο  συνδυασμός μας : ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

  • Με αυτές τις σκέψεις.
  • Με αυτές τις αγωνίες.
  • Με αυτές τις ιστορικές και σύγχρονες ευθύνες.

Σε καλεί:

  • Εσύ να πάρεις το σήμερα και το αύριο του Συλλόγου μας στα χέρια σου.
  • Ελεύθερα, συλλογικά, υπεύθυνα να συμπορευτούμε για τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας.
  • Να συμμετάσχεις, να στηρίξεις τον συνδυασμό για να μπορέσουμε συναποφασίζοντας να σηκώσουμε και πάλι τον Σύλλογό μας ψηλά.                            
  • ************

Για    τα    εδώ    και    τώρα    αιτήματά    μας

-  Νέο νομοθετικό πλαίσιο τώρα για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, τους ερμαφρόδιτους ΚΑΔ, τα σούπερ μάρκετ κλπ., που έδωσαν τη δυνατότητα στο 2μηνο του υποχρεωτικού κλεισίματός μας, να αισχροκερδήσουν, να μας ανταγωνιστούν αθέμιτα, να μας αποσπάσουν όχι μόνο εισπράξεις αλλά και πελάτες με κυβερνητικές αρωγές και συστημικές παρεμβάσεις.

- Για κάθε νέα επιχείρηση που δεν είχε συμπληρώσει 1 χρόνο λειτουργίας στις 18-3-2020, 3ετή επιπλέον πρόνοια σε όλες τις απαλλαγές της που ίσχυαν μέχρι τότε.

- Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και επιδότηση μισθολογική για κάθε πρόσληψη εργαζόμενου για μια 3ετία με πλήρες ωράριο.

- Για όσες επιταγές – συναλλαγματικές ή υποχρεώσεις με καταθέσεις σε λογαριασμούς τρίτων που έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά, άμεση χορήγηση ισόποσου άτοκου κεφαλαίου κίνησης σε όλους τους εμπόρους για την κάλυψή τους και για κάλυψη  κάθε λειτουργικής υποχρέωσης που προέκυψε στην εποχή του υποχρεωτικού κλεισίματο,ς με 3ετή περίοδο χάριτος. Αν δεν κλείσουμε ξανά.

- Άμεση επανένταξη των εμπόρων στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ και της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

- Πλήρη απαλλαγή και για όσους την έχουν καταβάλει άμεση επιστροφή ή αφαίρεση από επόμενες υποχρεώσεις  από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα τουλάχιστον κράτησε  το lockdown χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος  να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

- Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες για όλους τους εμπόρους όπως επίσης και αναστολή ρυθμίσεων και δόσεων προς την εφορία και τα ταμεία με ταυτόχρονο ουσιαστικό κούρεμα τόκων και κεφαλαίου.

- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης – κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών – που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το δημόσιο και τους ιδιώτες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

- Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

- Απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος του 60% του ενοικίου των επιχειρήσεων που επλήγησαν και απαγόρευση εξώσεων για τους επαγγελματικούς χώρους αλλά και τις κατοικίες μέχρι το τέλος του έτους.

- Χορήγηση άμεσα ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ΄΄ειδικού σκοπού΄΄ σε όλους τους εμπόρους ώστε η πιθανή έλλειψή τους να μην αποτελεί τροχοπέδη για μια πιθανή χρηματοδότησή τους ή τραπεζική ρύθμιση.

- Κατάργηση της υποχρέωσης πραγματοποίησης ηλεκτρονικών δαπανών ως το 20% των ετήσιων δαπανών τους, για όλους τους συναδέλφους.                          

************

Θέσεις    και    διεκδικήσεις    από    τις    21/8/2020

Ασφαλιστικό:

  • Κοινωνική ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και καθολική, με κρατική επιχορήγηση κατά 2/3 του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ.
  • Άμεση κάλυψη των ελλειμμάτων του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • «Πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ έως και πλήρη διαγραφή για όσο θα διαρκέσει η οικονομική κρίση, απαλλαγμένων από τόκους. Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας
  • Δωρεάν υγεία για όλους.
  • Αιρετή Διοίκηση που θα αποτελείται από ασφαλισμένους και συνταξιούχους και Σώμα Ελέγχου με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στο Δ.Σ. να συμμετέχει ο Εκπρόσωπος των εργαζομένων, το Ταμείο και το κράτος να περιορισθεί στον έναν εκπρόσωπο. Η εποπτεία του κράτους να ασκείται από τον εποπτεύοντα κάθε φορά υπουργό και να περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στον έλεγχο νομιμότητας του Δ.Σ. και των άλλων οργάνων του Ταμείου.
  • Τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ να μην επενδύονται στο χρηματιστήριο, ούτε να επιτρέπεται η διαχείρισή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν. Άμεση αναπλήρωση όλων των χρημάτων που χάθηκαν με το "κούρεμα" και την ανακεφαλαιοποίηση.
  • Κάλυψη των ελλειμμάτων του ενιαίου φορέα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Εδώ και τώρα δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.
  • Κατάργηση του διαχωρισμού παλιών και νέων ασφαλισμένων.
  • Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς επιβαρύνσεις για το Ταμείο.
  • Δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ, στα επαγγέλματα που έχουν τέτοιο χαρακτήρα, με σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • Ενεργοποίηση επιδόματος ανεργίας εμπόρων.

Συνταξιοδοτικό:

  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Πλήρης συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια ασφάλισης, ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας.
  • Κατώτερη σύνταξη 1150 €.
  • Για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, ΑΜΕΑ ή χρονίως πασχόντων, η συνταξιοδότηση να γίνεται στα 15 χρόνια ασφάλισης.
  • Εξασφάλιση δικαιώματος σύνταξης με 13,5 χρόνια ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη με αναπηρία 67%.

Υγεία:

  • Πλήρης κάλυψη των αναγκών του ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα κέντρα και στην ύπαιθρο (κέντρα υγείας αλλά και υγειονομικά κέντρα).
  • Λειτουργία κρατικού οργανισμού φαρμάκων που θα έχει την ευθύνη της παραγωγής, εισαγωγής και ελέγχου όλων των σύγχρονων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, διαφύλαξης υγείας από μολυσμένα και μεταλλαγμένα τρόφιμα.
  • Φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες, δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων φαρμάκων υποστηρικτών θεραπειών και βοηθημάτων.
  • Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, στις εργαστηριακές εξετάσεις και στα άλλα μέσα αποκατάστασης προβλημάτων υγείας.
  • Αποζημίωση ατυχήματος και ασθένειας για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος μένει εκτός εργασίας, στο ύψος του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.

Φορολογικό:

  • Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και ανέλεγκτων χρήσεων.
  • Μείωση από τα καθαρά κέρδη όλων των εξόδων που αναγνωρίζονται στις Ανώνυμες Εταιρείες.
  • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων μας ως την μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος
  • Κλείσιμο των χρήσεων με την κατάθεση των συγκεντρωτικών δηλώσεων στην εφορία.
  • Επαναφορά της έκπτωσης 100% για τις ασφαλιστικές εισφορές, που καταβλήθηκαν κατ’ έτος, στη φορολογική δήλωση.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός από τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους.
  • Γενναία μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε 17% και 8%. Κατάργησή του στα είδη πρώτης ανάγκης και στους λογαριασμούς του νερού και του ηλεκτρικού.
  • Συμψηφισμός αμοιβαίων απαιτήσεων μεταξύ επιχειρήσεων και ευρύτερου Δημόσιου τομέα εντός χρονικών ορίων τρέχοντος φορολογικού έτους.
  • Κατάργηση κάθε φόρου σε κάθε καύσιμο θέρμανσης.
  • Αύξηση της φορολογίας προοδευτικά στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να μην βεβαιώνονται οφειλές από το ΓΕΜΗ και το Επιμελητήριο στη Δ.Ο.Υ.

Πλειστηριασμοί – Κατασχέσεις

  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.
  • Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν.
  • Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Χρηματοδότηση – Τράπεζες

  • Αναστολή του Τειρεσία για όλη την περίοδο της κρίσης.
  • Άμεση πληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος.
  • Δημιουργία Κρατικής Επενδυτικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για την παροχή χαμηλότοκων δανείων προς τις Μικρές Επιχειρήσεις (εξασφάλιση της χρηματοδότησης όλων όσων χρειάζονται δάνειο κίνησης με τη θέσπιση ασφαλών κριτηρίων πχ. έως 20% του ετήσιου τζίρου).
  • Κούρεμα του κεφαλαίου των δανείων των επιχειρήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου κεφαλαίου σε 30 έτη.

Πολυκαταστήματα – Νομικό Πλαίσιο:   

  • Ψήφιση νέου Νομικού Πλαισίου, αυστηρού, που να ρυθμίζει την εμπορική χωροταξία σε ολόκληρη την επικράτεια.
  • Απαγόρευση ίδρυσης και λειτουργίας πολυκαταστημάτων και υπεραγορών στην περιφέρεια, θέτοντας αυστηρά πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια.
  • Θέσπιση πλαισίου εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στις πολυεθνικές, τα πολυκαταστήματα και τους υπερεθνικούς κολοσσούς του λιανικού εμπορίου, που να εξασφαλίζει αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού για τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους.

Ωράριο:

  • Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.   Εξαήμερη λειτουργία, 3 απογεύματα της εβδομάδας κλειστά.
  • Για τις παραδοσιακές, τουριστικές περιοχές να ισχύει ειδικό αυξημένο ωράριο, το οποίο θα καθορίζουν οι οικείοι εμπορικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι των εργαζομένων ή των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων. Σε αντιδιαστολή, να ισχύει ειδικό, μειωμένο ωράριο κατά τους υπόλοιπους μήνες.
  • Επανεξέταση χαρακτηρισμού τουριστικών περιοχών και άρση της δυνατότητας του Αντιπεριφερειάρχη να καθορίζει μονομερώς ωράριο για τις περιοχές αυτές.
  • Το ωράριο που διαμορφώνουν και αναρτούν οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι να είναι δεσμευτικό και υποχρεωτικό για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου.

Εκπτώσεις – Προσφορές:

  • Νομοθετική καθιέρωση έναρξης και λήξης των εκπτώσεων:

Χειμερινές: 25/1 έως 20/2

Θερινές: 1/8 έως 20/8 και κατάργηση όλων των ενδιάμεσων εκπτώσεων και προωθητικών ενεργειών και προσφορών.

  • Ίδιο καθεστώς και στον κλάδο τροφίμων.

Παζάρια – Εμποροπανηγύρεις – Λαϊκές:

Λαϊκές:

  • Διακίνηση αποκλειστικά και μόνο προϊόντων γης και θάλασσας, στα όρια του νομού παραγωγής. Κατάργηση κάθε επαγγελματικής άδειας πωλητή λαϊκών αγορών.
  • Συμμετοχή αποκλειστικά και μόνο παραγωγών, μόνιμων κατοίκων του οικείου νομού.
  • Συμμετοχή του εμπορικού συλλόγου στις διαδικασίες αδειοδότησης.

Πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο:

  • Να επιτρέπεται η πώληση πρωτογενών αγαθών από τους παραγωγούς, σε σημεία που βρίσκονται έξω από τα όρια των πόλεων και σε χωριά, όπου δεν υπάρχει στεγασμένο εμπόριο των αντίστοιχων ειδών.

Υπαίθριο στάσιμο εμπόριο:

  • Κατάργηση κάθε σχετικής διάταξης. Το στάσιμο εμπόριο να μετατραπεί σε στεγασμένο.

Παζάρια – Εμποροπανηγύρεις:

  • Κατάργηση όλων όσων δεν έχουν 30ετία συνεχούς λειτουργίας.
  • 3ήμερη αποκλειστικά διάρκεια λειτουργίας των υπολοίπων.
  • Αυστηροί έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς όλων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτά, καθώς και την νομιμότητα των ενεργειών από τους διοργανωτές για την διεξαγωγή τους .
  • Αυστηρή τήρηση του νομικού πλαισίου που διέπει την διεξαγωγή τους

Κυριακάτικες – εορταστικές αγορές:

  • Κατάργηση κάθε σχετικής δυνατότητας από οιονδήποτε φορέα.

Οικονομική αυτοτέλεια Συλλόγων, Ομοσπονδιών.

  • Υποχρεωτική επιχορήγηση από τα Επιμελητήρια του Νομού όλων των νόμιμων Σωματείων των ΕΒΕ του Νομού κατά ελάχιστο με το 7% των εσόδων τους από τις εισφορές και κατανομή της ενίσχυσης, ισότιμα σύμφωνα με τους ψηφίσαντες στις εκλογές των Σωματείων.
  • Υποχρεωτική επιχορήγηση από τα Επιμελητήρια του Νομού των Ομοσπονδιών που διαθέτουν μέλη - σωματεία από το Νομό κατά ελάχιστο και πλέον του 12% με το 6% των εσόδων τους και κατανομή της ενίσχυσης ισότιμα σύμφωνα με τους ψηφίσαντες στις εκλογές των Σωματείων για την 2βάθμια οργάνωσή τους.
  • Από το 3% που λαμβάνει σήμερα σαν πόρο η ΕΣΕΕ από τα Επιμελητήρια και συνολικά παρακρατεί, άμεση απόδοση του 2% στους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες σύμφωνα με το καθεστώς που σήμερα ισχύει (δηλ. ο τρόπος που επιχορηγούνται Σύλλογοι και Ομοσπονδίες ανά 6μηνο από τις κεφαλαιοποιημένες παλαιές υποχρεώσεις των επιμελητηρίων.)

ΕΜΠΟΡΙΚΗ   ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ

Υ.Γ.:

1) Προς τους συναδέλφους της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων:  Όσο η κριτική και οι καταγγελίες σε πρακτικές και επιλογές δεν αποτυπώνονται έμπρακτα και δυναμικά μέσα στις συλλογικές διαδικασίες, είναι καταδικασμένες να παραμείνουν στην σφαίρα της θεωρίας και των στείρων βερμπαλισμών.

2) Προς τους συναδέλφους του Ενωμένου Εμπορίου: Αν θέλετε να είστε στοιχειωδώς σοβαροί, να εγκαταλείψετε την τακτική ΄΄ άλλα λέω το πρωί, άλλα το μεσημέρι, άλλα το βράδυ και άλλα κάνω την άλλη μέρα΄΄. Η επιδίωξη και η φιλοδοξία όχι μόνο δεν αγιάζουν μέσα και συμπεριφορές αλλά και όταν επιτυγχάνονται οι μέρες τους είναι μετρημένες.   

                                                                                                                  31-7-2020

Διαβάστηκε 644 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.