Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  9:11 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 19:13

Αγρίνιο: «Προ των πυλών» η δημιουργία του πάρκου της Καλογριάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο δήμος εκτιμά πως εντός του 2021 θα έχει ήδη ξεκινήσει η ανάδειξη και αξιοποίηση του ρέματος του «Λυκοραχίτη» στην περιοχή πλησίον του παλιού Νοσοκομείου και μεταξύ της περιμετρικής και του Αγίου Θωμά   

Ένας νέος πνεύμονας ζωής και πρασίνου θα δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στο Αγρίνιο. Η Δημοτική Αρχή αναμένεται να αναδείξει και να παραδώσει στους δημότες το τμήμα του ρέματος στην περιοχή μεταξύ του Αγίου Θωμά και της περιμετρικής οδού, στην περιοχή του γεφυριού της Καλογριάς, πλησίον του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου.

Το έργο ήδη έχει προενταχθεί στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και το κόστος της πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται σε 1.700.000 ευρώ.

Το πλάνο του δήμου Αγρινίου περιλαμβάνει την διαμόρφωση της κοίτης του ρέματος, το οποίο είναι οριοθετημένο, παρεμβάσεις στις πλαγιές του ρέματος, ώστε να είναι επισκέψιμο και συντήρηση και ανάδειξη του γεφυριού της Καλογριάς, το οποίο είναι αρδευτικό. Το γενικότερο σχέδιο των εργασιών προβλέπει την δημιουργία δύο πεζοδρόμων δεξιά και αριστερά του ρέματος, όπως επίσης και την κατασκευή σκαλοπατιών σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία στις πλαγιές του ρέματος ώστε να είναι προσβάσιμο από όλες τις γειτονιές του Αγίου Θωμά. Μια «λεπτομέρεια» που θα κάνει την διαφορά είναι η δημιουργία μικρών γεφυριών τα οποία θα ενώνουν μεταξύ τους τις διαδρομές πρασίνου που υπάρχουν.

Το γεφύρι της Καλογριάς είναι ένας «ξεχασμένος» παράδεισος με επιβλητικά δένδρα τα οποία δεν θα αλλοιωθούν, πράσινο και την ομώνυμη πηγή. Σύμφωνα με παλιούς κατοίκους της περιοχής, τον προηγούμενο αιώνα επισκέπτονταν την περιοχή καλόγριες των οποίων ο προορισμός ήταν μοναστήρι που εικάζεται πως υπήρχε πλησίον του Αγίου Θωμά.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Αγρινίου Δημήτρη Τζιώλη: «το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί η πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης του ρέματος της Καλογριάς ή Λυκοραχίτη για να εγκριθεί και αφού ακολουθήσουν κάποιες διαδικασίες θεωρώ πως στα μέσα του Φθινοπώρου θα δημοπρατηθεί. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί μέσα σε 12 με 15 μήνες, ενώ ακόμη και ενστάσεις να προκύψουν μετά την δημοπράτηση εκτιμώ πως εντός του 2021 τα μηχανήματα θα έχουν ξεκινήσει τις εργασίες. Είναι σχεδόν έτοιμο πάρκο με επιβλητικά δένδρα και πολύ ωραία σημεία πρασίνου. Γι’ αυτό θα διαμορφώσουμε μόνο την κοίτη».

Ο κ. Τζιώλης μιλάει ακόμη και για την δεύτερη φάση του έργου η οποία προβλέπει απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων που βρίσκονται στις πλαγιές του ρέματος με σκοπό να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το πάρκο.

Συγκεκριμένα τονίζει: «σε δεύτερη φάση και εφόσον βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αν και είναι εύκολο αυτό διότι το ρέμα βρίσκεται εντός αστικού ιστού, θα γίνει μια προσπάθεια να απαλλοτριωθούν κάποιες ιδιωτικές εκτάσεις που βρίσκονται πέριξ του πάρκου που θα έχει ήδη ολοκληρωθεί και θα έχει παραδοθεί στους πολίτες ώστε να επεκταθεί περισσότερο ο πνεύμονας πρασίνου και ζωής που υπάρχει εκεί».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1548 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 00:08
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.