Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 17:56

Μελέτη για νέα γέφυρα στον Πόρο της Ορεινής Ναυπακτίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Την προένταξη ποσού 74.400€ για τη μελέτη νέας γέφυρας στον Πόρο της Ορεινής Ναυπακτίας αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Η υφιστάμενη γέφυρα του Πόρου βρίσκεται σε ένα νευραλγικό σημείο του ποταμού Ευήνου, ενώνοντας ορεινές περιοχές των δήμων Θέρμου και Ναυπακτίας. Ωστόσο λόγω της παλαιότητάς της αντιμετωπίζει πλέον αρκετά στατικά προβλήματα. Εξάλλου πριν από περίπου τρία χρόνια η γέφυρα αντιμετώπισε μεγάλο εξαιτίας κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή και προκάλεσαν βλάβες στη γέφυρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το προηγούμενο διάστημα εκπόνησε γεωτεχνική, στατική και υδραυλική μελέτη για την υφιστάμενη γέφυρα του Πόρου, η οποία κατέδειξε πως η υφιστάμενη δεν επαρκεί στατικά και για να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος της υφιστάμενης γέφυρας χρειάζονται ενισχύσεις/επεμβάσεις, οι οποίες όμως θα επιτρέπουν την κυκλοφορία -με μειωμένη ταχύτητα- οχημάτων μέχρι 3 τόνων!

Επίσης λόγω της παλαιότητας της γέφυρας (η υφιστάμενη γέφυρα -στον Εύηνο ποταμό στη θέση Πόρου Ριγανίου που ενώνει περιοχές του Θέρμου με την ορεινή Ναυπακτία -κατασκευάστηκε το 1936) ο χρόνος ζωής της ακόμη και μετά τις όποιες επεμβάσεις θα είναι περιορισμένος και θα χρειάζεται διαρκώς ενισχύσεις/επεμβάσεις και μόνο για κυκλοφοριακό φορτίο έως 3τόνων.

Επιπλέον ο προϋπολογισμός για τις ενισχύσεις/επεμβάσεις ανέρχεται σε περίπου 500.0000 € ενώ η κατασκευή νέας γέφυρας με τις προσβάσεις της εκτιμάται περίπου σε 950.000€. Επομένως και με δεδομένο ότι με τις ενισχύσεις/επεμβάσεις δεν λύνεται στην ουσία το κυκλοφοριακό πρόβλημα ενώ με την νέα γέφυρα η συγκοινωνία θα γίνεται για όλα τα οχήματα (άνευ ορίου κυκλοφοριακού φορτίου) και επιπλέον η νέα γέφυρα θα έχει υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής νέας γέφυρας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία όλων των οχημάτων από και προς την περιοχή.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

 sinidisi.gr
Διαβάστηκε 761 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.