Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  7:49 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016 19:06

Μια Αγρινιώτισσα στους Γιατρούς του Κόσμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ονομάζεται Γεωργία Σαμαρά, είναι από το Αγρίνιο και βρέθηκε πριν λίγες μέρες στα πάτρια εδάφη της με τους Γιατρούς του Κόσμου – Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει επίσης όταν ακούς πως κάποιος βρέθηκε με τους Γιατρούς του Κόσμου και στην Αφρική όπως ο γιατρός Γεώργιος Παπαδομανωλάκης.

Πριν περίπου μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αγρινίου από τους Γιατρούς του Κόσμου. Καλύπτοντας το ρεπορτάζ, μέσα από τοagrinioreport.com, μάθαμε πως μία από τις κοπέλες του νοσηλευτικού προσωπικού είχε καταγωγή από το Αγρίνιο και μάλιστα από την περιοχή του Αγίου Κων/νου.

????????????????????????????????????

Δεν χάσαμε την ευκαιρία άμεσα να έρθουμε σε επαφή μαζί της και φυσικά να την ρωτήσουμε αρκετά σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου και την επιλογή της αυτή να τους ακολουθήσει.

«Ήταν πάντα όνειρό μου να ασχοληθώ  με το κοινωνικό κομμάτι της νοσηλευτικής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου πήγα για ένα χρόνο ως εθελόντρια στους γιατρούς του κόσμου και τώρα εργάζομαι εκεί για τρία χρόνια» μας είπε.

Τι είναι οι «Γιατροί του Κόσμου» με λίγα λόγια και πως εργάζονται;

Γ.Σ: «Σαν Γιατροί του Κόσμου έχουμε και σταθερά σημεία και δεν τρέχουμε από την μία άκρη στην άλλη όπως πιστεύουν πολλοί. Τα σημεία αυτά είναι τα γνωστά και ως πολυιατρεία και βρίσκονται στο Πέραμα, στην Πάτρα, στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και γενικά είμαστε παντού. Με τις αποστολές και τα διάφορα προγράμματα καλύπτουμε μεγάλο μέρος της χώρας. Ωστόσο αυτό είναι επιλογή του καθενός. Για μένα ήταν όντως επιλογή και κάθε δεύτερη βδομάδα μετέβαινα εκτός επί δυο χρόνια. Είναι μεγάλη ανταμοιβή για εμάς να βοηθούμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Τι ήταν αυτό που σε παρότρυνε να ακολουθήσεις τους Γιατρούς του Κόσμου και από πού παίρνετε δύναμη να συνεχίσετε;

Γ.Σ: «Είναι το «ευχαριστώ», η ηθική ικανοποίηση να βοηθάς κάποιον που έχει ανάγκη, που δεν μπορεί να μεταβεί σε κάποιον γιατρό. Ειδικά ο γυναικολογικός έλεγχος που χρειάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ 50€ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για πολλές γυναίκες που αναγκάζονται και βάζουν τις ανάγκες της οικογένειας ως προτεραιότητα. Ένας προληπτικός τέτοιος έλεγχος όμως μπορεί να τους σώσει τη ζωή και χαίρομαι που εμείς το κάνουμε δωρεάν και δίνουμε τη δυνατότητα σε αρκετές γυναίκες να ελεγθούν, κάτι που πριν δεν μπορούσαν να κάνουν».

Τι προσόντα χρειάζεται κάποιος για να μπει στους Γιατρούς του Κόσμου;

Γ.Σ: «Το κυρίαρχο στοιχείο είναι να θέλει πραγματικά να το κάνει. Χρειαζόμαστε κόσμο σε όλες τις ειδικότητες. Προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε τους εθελοντές σε όλους τους τομείς. Έχουμε το τμήμα των εθελοντών και κάποιος μπορεί να βοηθήσει σε σημεία που είναι άσχετα με τα ιατρικά-παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα να γράφει το φάκελο των ασθενών».

Ποιες είναι οι μελλοντικές σας κινήσεις;

Γ.Σ: «Ήρθαμε στο Αγρίνιο όπου διενεργούμε διάφορες εξετάσεις και την επόμενη εβδομάδα επιστρέφουμε Αθήνα. Την παρούσα στιγμή τρέχει το πρόγραμμα του παιδιατρικού και οδοντιατρικού ελέγχου. Πολλά παιδιά στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστα και χρήζουν οδοντιατρικής κάλυψης και εμβολιασμών. Την επόμενη εβδομάδα θα πάμε στην Καλαμπάκα.»

Υπάρχει περίπτωση να πεις κάποια στιγμή «κουράστηκα»;

Γ.Σ: «Σίγουρα σε μερικούς μπορεί να συμβαίνει αυτό και είναι σχετικό καθώς υπεισέρχονται αρκετοί παράγοντες. Για μένα όμως θεωρώ ότι δεν πρόκειται να το πω κι αυτό γιατί η ηθική ικανοποίηση είναι μέγιστη».

Κάπου εδώ είπαμε ότι ήμασταν καλυμμένοι από αυτά που μάθαμε από την Γεωργία. Ξαφνικά όμως φέρνοντας η μία κουβέντα την άλλη και συζητώντας και με τον γιατρό (γυναικολόγο) κ. Γεώργιο Παπαδομανωλάκη για όλη αυτή την προσπάθεια και την ουσιαστική δουλειά των Γιατρών του Κόσμου, μου ανέφερε πως ο ίδιος βρέθηκε στην Αφρική σε αποστολές. Δεν νομίζω ότι και εσείς δεν θα θέλατε να μάθετε κάτι παραπάνω …. και έτσι αρχίσαμε ξανά νέες ερωτήσεις.

Γεώργιος Παπαδομανωλάκης ,δεν θα σας κρύψω πως τον ρώτησα δυο φορές για το επώνυμό του ώστε να μην το καταγράψω λάθος. Καταγωγή από την Κρήτη.

????????????????????????????????????

«Είμαι στους Γιατρούς του Κόσμου από το 2007 και πρόλαβα αποστολές στην Αφρική. Άλλες εποχές άλλες ανάγκες. Πλέον δεν γίνονται αποστολές εκτός Ελλάδας λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Από άλλες χώρες όμως πραγματοποιούνται αποστολές αλλά σε μας όχι. Η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τα δικά της προβλήματα τα οποία είναι μάλιστα πάρα πολλά, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους. Στην Περιφέρεια κυρίως τα προβλήματα είναι πιο έντονα από Έλληνες ενώ στην Αθήνα από τους ξένους.

Τι σας παρακίνησε να ενταχθείτε στους Γιατρούς του Κόσμου;

Γ.Π: «Ήδη από φοιτητής είχα ασχοληθεί με την κοινωνική προσφορά στα πλαίσια του εθελοντισμού.  Στα Χανιά από όπου και είμαι, είναι αρκετά οργανωμένοι οι Γιατροί του Κόσμου και έτσι ξεκίνησα από εκεί. Είναι κάτι συναρπαστικό το να βοηθάς ανθρώπους κι όταν δείχνεις ενδιαφέρον για αυτούς το εκτιμούν και δυο φορές περισσότερο. Εκτός Ελλάδας πρόκειται για έναν άλλον κόσμο πραγματικά. Στις υπανάπτυκτες χώρες είναι αλλιώς τα πράγματα ωστόσο παρόλο που υπάρχουν πολλά προβλήματα. Δεν είναι τόσο δυστυχισμένοι οι άνθρωποι εκεί όσο και αν ακούγεται περίεργο. Η τεχνολογία δεν έχει παρεισφρήσει τόσο στη ζωή τους, κάτι που συνεπάγεται λιγότερες σκοτούρες. Απλά όταν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το καλύτερο νοσοκομείο εκεί είναι το χειρότερο εδώ».

Θεωρείτε ότι είναι καλύτερο που τα χρήματα πλέον δίνονται μόνο στην Ελλάδα;

Γ.Π: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη και πρέπει να φροντίσουμε τα προβλήματά της.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να επιλέξετε ξανά εντός ή εκτός Ελλάδας που θα θέλατε να ήσασταν;

Γ.Π: «Έχω δηλώσει ωστόσο ότι και δεδομένων των καταστάσεων ότι θα ήθελα να φύγω, αν και όπου και αν προσφέρει κάποιος είναι το ίδιο. Απλά θα ήθελα νέες και πιο δύσκολες εμπειρίες».

Ο κόσμος έχει ανάγκη να κάνει κάποιες εξετάσεις ή το κάνει όποτε έχει τη δυνατότητα και μόνο;

Γ.Π: «Εξαρτάται από τις εξετάσεις και από τις ομάδες στις οποίες απευθυνόμαστε. Οι ξένοι για παράδειγμα δεν έχουν τόσο την επίγνωση των προβλημάτων, ενώ οι Ελληνίδες είναι περισσότερο ενημερωμένες αλλά λόγω της οικονομικής δυσχέρειας τις παραμελούν και πηγαίνουν σε κάποιον γιατρό όταν η κατάσταση έχει φτάσει σε προχωρημένο σημείο».

Ένα γενικότερο μήνυμα σε όλους όσους θα ήθελαν να προσφέρουν;

Γ.Π: «Με το που θα έρθουν θα καταλάβουν ότι αυτά που θα κερδίσουν δε θα τα βρουν πουθενά αλλού. Αυτά που θα κερδίσουν είναι πάρα πολλά και είναι ως επί των πλείστον ψυχικά».

Αν σας καλούσαν και σας ενημέρωναν πως είχαν ανάγκη από τις υπηρεσίες σας κάπου αρκετά μακριά και δύσκολα θα το σκεφτόσασταν έστω και λίγο πριν αποφασίσετε την όποια απάντηση;

Εδώ μας απάντησαν κατευθείαν και οι δύο και κυρίως μονολεκτικά …..» Όχι φυσικά , όπου χρειαστεί θα πάμε. Σε κάθε σημείο που υπάρχει η ανθρώπινη ανάγκη.»

 

Δεν ξέρω αν τελικά ο καθένας μας είναι φτιαγμένος για το επάγγελμα που κάνει και αν το αγαπά πραγματικά. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως , για να ασχοληθείς με την συγκεκριμένη ομάδα είτε στο εθελοντικό κομμάτι είτε στο αμειβόμενο, θα πρέπει να έχεις ψυχικά αποθέματα και να αγαπάς κάθε άνθρωπο που σε περιβάλει. Όταν δε έχει την ανάγκη σου ; Να είσαι δίπλα του δυο φορές, χωρίς να προσέχεις καταγωγή, χρώμα, γλώσσα.

Αν νομίζετε πως μπορείτε, βοηθήστε από κάθε πλευρά πάντα, υπάρχει ανάγκη για ακόμη ένα χέρι να βοηθήσει ένα άλλο από την αντίπερα όχθη. Αν πάλι σας φαίνεται δύσκολο …. αφήστε να το κάνουν αυτοί που μπορούν.

Αυτοί λέγονται … Γιατροί του Κόσμου!!!

Ρεπορτάζ-Φωτό: Δήμητρα Μαρία Νταγιάντα

πηγή: http://agrinioreport.com

Διαβάστηκε 2559 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.