Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:48 μμ
 
wm small
Κυριακή, 02 Αυγούστου 2020 16:55

ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας : Πρόεδρος ο Γ. Παπαναστασίου, αντιπρόεδρος ο Β. Γκίζας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
«Σάρκα και οστά» στο νέο Φορέα για τα απορρίμματα
Σε πνεύμα ομόνοιας οι δήμοι προχωρούν στην υλοποίησει των εργοστασίων σε Βλαχομάνδρα και Στράτο

Συγκροτήθηκε σε Σώμα την περασμένη Παρασκευή στο Αγρίνιο το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Αιτωλοακαρνανία, που προκύπτει από τη συνένωση των Συνδέσμων Διαχείρισης των τεσσάρων ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας. Η διαδικασία μεταξύ των εκπροσώπων των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας χαρακτηρίστηκε από πνεύμα ομόνοιας, με δεδομένο ότι υπάρχει μπροστά η πρόκληση της δημιουργίας των δύο εργοστασίων στο ΧΥΤΑ Στράτου στο Αγρίνιο και στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στη Ναύπακτο, που με την ολοκλήρωσή τους η διαχείρισης των απορριμμάτων της Αιτωλοακαρνανίας θα αλλάξει επίπεδο.

Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας εκλέχθηκε ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου κατέλαβε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας. Είναι εμφανές ότι κυριάρχησε το σκεπτικό πως στις περιοχές των δύο δημάρχων θα δημιουργηθούν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας των απορριμμάτων. Ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ πρόεδρος θα είναι ο Γ. Παπαναστασίου και αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης. Μάλιστα ενδεικτικό του καλού κλίματος μεταξύ των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας είναι ότι στην Εκτελεστική Επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πληθυσμιακού κριτηρίου το 25μελές ΔΣ του ΦΟΔΣΑ αποτελείται από 11 εκπροσώπους του δήμου Αγρινίου, 4 του δήμου Μεσολογγίου, 3 του δήμου Ναυπακτίας, από δύο για τους δήμους Αμφιλοχίας και Ακτίου – Βόνιτσας και από ένα για τους δήμους Θέρμου και Ξηρομέρου καθώς και από ένα μέλος, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Βασικό μέλημα του νέου ενιαίου φορέα θα είναι να υλοποιήσει τα έργα που υπάρχουν στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της Αιτωλοακαρνανίας. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές την αύξηση των δράσεων της ανακύκλωσης με τη δημιουργία «πράσινων σημείων» και τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ με τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, Κέντρα Ανακυκλώσιμων Υλικών κτλ. Αιχμή του δόρατος στο νέο σχεδιασμό θα είναι ο ΧΥΤΑ Στράτου στο Αγρίνιο για τα απορρίμματα των δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου και ο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στη Ναύπακτο για τα απορρίμματα των δήμων Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Θέρμου. Σημειωτέον ότι τα έργα στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας ύψους 15 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης, ενώ αναμένεται να ενταχθούν να αντίστοιχα έργα για το ΧΥΤΑ Στράτου ύψους 14εκατ. ευρώ. Αυτά τα έργα ουσιαστικά θα αναλάβει να τα «τρέξει» ο νέος Φορέας.

Ανατροπή με τη συμμετοχή του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Από 40 κύματα, ωστόσο, πέρασε η συμμετοχή του ή όχι στο νέο Φορέα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και αυτό γιατί το περασμένο φθινόπωρο με το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε δόθηκε η δυνατότητα στους νέου Φορείς να συμμετέχουν πλέον του ενός Δήμοι, οι οποίοι ανήκουν σε Περιφερειακές Ενότητες όμορων Περιφερειών. Αυτή η νομοθετική παρέμβαση αρχικά έδωσε τη δυνατότητα στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας να επιλέξει τη συνδιαχείριση με τους δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου. Εξάλλου οι δήμοι Ακτίου – Βόνιτσας και Λευκάδας από το 2017 είχε έρθει σε προγραμματική συμφωνία για τη μεταφορά και εναπόθεση 12.000 τόνων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, λόγω του οξυμένου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Λευκάδα με τη διαχείριση των απορριμμάτων της. Ωστόσο το πρόσφατο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο άλλαξε τα δεδομένα υπαγορεύοντας ουσιαστικά στη Λευκάδα και το Μεγανήσι να ενταχθούν στον ειδικό διαβαθμιδικό φορέα των Ιονίων Νήσων, που θεσπίστηκε με το νέο νομοσχέδιο. Ωστόσο στο νομοσχέδιο υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη διάθεση των απορριμμάτων της Λευκάδας στο ΧΥΤΑ Παλαίρου επί τη βάσει της προγραμματικής σύμβασης του 2017 μεταξύ των δύο δήμων. Τούτο σημαίνει πως από εδώ και στο εξής η Λευκάδα θα έχει συνομιλητή της τον ενιαίο πλέον ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας.
Πάντως ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας είχε εκτιμήσει ότι η πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου που τον οδηγεί να συμμετάσχει στο Φορέα της Αιτωλοακαρνανίας θα αυξήσει κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη, λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οικονομικά οι δημότες ακόμα περισσότερο καθώς και ότι θα διαταραχθεί ο σχεδιασμός της διαδημοτικής συνεργασίας με τη Λευκάδα, που είναι σε εξέλιξη, ήτοι η επέκταση ΧΥΤΥ Παλαίρου και της ΜΟΠΑΚ Λευκάδος, που έχει ήδη δημοπρατηθεί. Μολαταύτα υποχρεώθηκε και αυτός πια να συμμετάσχει στο ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 854 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.