Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  6:56 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 14:24

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπακτίας: Την Κυριακή 2/8 και την Δευτέρα 3/8 «Ιφιγένεια η Εν Ταύροις» του Ευριπίδη σε Αντίρριο και Ναύπακτο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπακτίας για το Καλοκαίρι του 2020, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου παρουσιάζεται από το Θεατρικό Εργαστήρι της Ειρήνης Ευαγγελάτου-Δρώντων Κάθαρσις η καίρια ιλαροτραγωδία αμφισβήτησης των αξιών και των θεσμών, «Ιφιγένεια η Εν Ταύροις» του Ευριπίδη.  Θα δοθούν δύο παραστάσεις, την Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020, στο Κάστρο Αντιρρίου και την Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020, στον Κήπο Ξενία Ναυπάκτου

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:00.  Ώρα προσέλευσης: 20:30.

Υπόθεση Έργου:

Ο Ορέστης μετά το φόνο της μητέρας του και αφού αθωώνεται στην Αθήνα, καταφεύγει στον Απόλλωνα, ο οποίος του δίνει εντολή να πάει στην Ταυρίδα, να αρπάξει το άγαλμα της Άρτεμης και να το φέρει στην Αττική. Κυνηγημένος από τις Ερινύες καταφεύγει στη χώρα των Ταύρων, όπου ιέρεια στο ναό της Άρτεμης είναι η αδερφή του Ιφιγένεια. Μαζί με τον φίλο του Πυλάδη, συλλαμβάνονται από τον Βασιλιά Θόα και οδηγούνται στο ναό για θυσία, σύμφωνα με τα έθιμα του τόπου. Τη θυσία θα κάνει η Ιφιγένεια. Τα δύο αδέρφια συναντιούνται και ακολουθεί μία από τις πιο δυνατές σκηνές στο παγκόσμιο θέατρο, η αναγνώριση των δυο αδερφών. Έτσι, τελειώνει η περιπλάνηση του Ορέστη και μαζί με την Ιφιγένεια επιστρέφουν στο Άργος.

Η «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» επαναφέρει στο προσκήνιο πανανθρώπινες αξίες                

Ο συγκλονιστικός λόγος του Ευριπίδη που τολμά να μιλήσει για θέματα συμπαντικής ηθικής και ανθρώπινων αξιών, σε εποχές πνευματικού Μεσαίωνα, είναι περισσότερο ζωντανός από ποτέ.

Ο Ευριπίδης, με συγκλονιστική ποιητική γλώσσα, μιλά για την ομορφιά της Ελλάδος, ενώ παρακολουθεί την ανθρώπινη οντότητα να οδηγείται στα έσχατα όριά της. Η απεγνωσμένη προσπάθεια των ηρώων να επιβιώσουν από παγίδες και καταστροφές δημιουργεί μια τραγική αίσθηση που έχει, όμως, αίσιο τέλος.

Η παράσταση με μέσα απλά και λιτά, χωρίς εντυπωσιακά εφέ,  παραμένει πιστή στο πνεύμα του ποιητή και ακολουθεί την καταγγελτική του θέση για όλα τα δεινά που επισύρει η Ύβρις και η Νέμεσις στους ανθρώπους.


Συντελεστές παράστασης:


Μετάφραση: Χρίστος Τσάγκας
Σκηνοθεσία- Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Σοφία Σιδηροπούλου

Κοστούμια: Θέατρο Κνωσός

Μουσική: Γιάννης Κριδεράς

Ερμηνεία χορικών: Πόλυ Τριανταφύλλου
Φωτισμοί - Ήχος: Κώστας Κατσαντώνης 
Οργάνωση παραγωγής: Εκπαιδευτήρια Πάνου- Γιώργος Κοτρώνης    

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ιφιγένεια: Αλεξάνδρα Χριστοφορίδου

Ορέστης :Δημήτρης Καρασμαϊλης

Πυλάδης :Ηλίας Λιόνας

Βοσκός: Ανδρέας Καλαντζής

Θόας: Αλέξανδρος Γιόξας 

Αγγελιοφόρος: Γιάννης Κολόμβος

Αθηνά: Αρετή Καλαντζή
Κορυφαία χορού: Θάλεια Μπανιά                                                                                                         Χορός: Παρθενία Βλαχοπούλου, Μαριέττα Φούντζουλα, Μελίνα Φούντζουλα, Δανάη Κυλάφη, Αγγέλα Σταυροπούλου, Σοφία Τσιώτα, Ελένη Φούντζουλα, Λαμπρινή Μίχου, Αρετή Καλαντζή

Σημαντική ενημέρωση:

Οι συγκεκριμένες παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από τον Δήμο Ναυπακτίας.

Σημειώνεται ότι, για την παράσταση στο Κάστρο Αντιρρίου, υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια σε περιορισμένο αριθμό που θα διατίθενται στην είσοδο.

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους χώρους των εκδηλώσεων. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδό του και μέχρι την τοποθέτησή του στη θέση του, καθώς και κατά την έξοδό του από τον χώρο της εκδήλωσης (ΚΥΑ αρ. Δ1α/Γ.Π. οικ/44076, ΦΕΚ 2798/Β/11-7-2020).

Διαβάστηκε 1424 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.