Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:07 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 02:01

Αγία Τριάδα - Μαύρικας Αγρινίου (Βυζαντινός ναός)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η κάμερα του Ανδρέα Κουτσοθανάση έρχεται να αναδείξει ενα βυζαντινό μνημείο άγνωστο σε πολλούς Αγρινιώτες αλλά με ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία πολύ κοντά στο Αγρίνιο.

Η Αγία Τριάδα του Μαύρικα είναι Βυζαντινός ναός που χρονολογείται γύρω στον 9ο αιώνα και βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου του Αγρινίου και σε πολύ κοντινή απόσταση από τη λίμνη Λυσιμαχία, μισοβυθισμένη λόγω των προσχώσεων που επί αιώνες συγκεντρώνονταν στις ακτές της λίμνης Λυσιμαχείας.

Η οριστική απομάκρυνση των υδάτων από την περιοχή του ναού και η στεγανοποίηση του σίγουρα είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία και την είχε αναλάβει ο αείμνηστος καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτό που βλέπουμε στην εικόνα μας είναι το επάνω μέρος του ναού ο τρούλος του . Η Αγία Τριάδα στο Μαύρικα (είναι) το σημαντικότερο μνημείο της πόλης του Αγρινίου που όπως βλέπουμε στην φωτογραφία εποχής περίπου 1970 (υποθέτω) είναι παραμελημένη και όπως διαβάζω, ακόμη και σήμερα, στερείται σημαντικών συστηματικών εργασιών για την πραγματική ανάδειξη του μνημείου.

Διαβάστηκε 10474 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 01:20
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis

Στην ίδια κατηγορία