Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  8:39 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 15:25

Ψηφιακή απονομή συντάξεων «ΑΤΛΑΣ»: Πρεμιέρα με τις συντάξεις αγροτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρουσιάστηκε σήμερα το ψηφιακό σύστημα ΑΤΛΑΣ από το υπουργείο Εργασίας με την παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Η ψηφιακή απονομή συντάξεων ξεκινά με τις αιτήσεις για συντάξεις γήρατος αγροτών και μεταβίβασης λόγω θανάτου, ενώ εντός του έτους θα επεκταθεί στις συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών. Μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος.

«Το σύστημα ΑΤΛΑΣ καταργεί ουσιαστικά τις ουρές για κατάθεση των 9 δικαιολογητικών που χρειάζονται σήμερα. Παίρνει στους δικούς του ώμους το βάρος τη γραφειοκρατίας, που μέχρι σήμερα λύγιζε τις πλάτες των πολιτών. Όλα τα στάδια της διαδικασίας θα γίνονται στο εξής αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής από την αίτηση μέχρι την τελική απόφαση σχεδόν εκμηδενίζεται, από 1,5- έως 2 χρόνια θα διαρκεί λίγες ώρες», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η ψηφιακή επεξεργασία αποκλείει λάθη.

Επίσης, υποστήριξε ότι ο ΑΤΛΑΣ θα ανακουφίσει και το Δημόσιο, σημειώνοντας ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα αιτήματα πέραν των 3 μηνών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι από τις 15 Απριλίου είχε ήδη ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάχθηκαν 2 μεγάλες και κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων:

1.Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων

2.Τις αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

«Σήμερα, λοιπόν, 23 Ιουλίου του 2020 εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο. Μία πορεία, που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, ολοκληρώνεται η πλήρης λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΑΤΛΑΣ», σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση η ψηφιακή απονομή σύνταξης:

  • Αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων.
  • Εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e- EΦΚΑ
  • Ο πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ.
  • Για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη.
  • Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις επισημάνθηκε ότι η αυτοματοποιημένη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, εκτός από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, εγγυάται και μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Την στιγμή που το σύστημα ΑΤΛΑΣ θα απονέμει εκατοντάδες συντάξεις καθημερινά, την ίδια ώρα θα απελευθερώνεται ένα έμπειρο και χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του ΑΤΛΑΣ εδώ.

neapaseges.gr

Διαβάστηκε 923 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία