Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 12:49

H απάτη στα τρόφιμα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι περισσότερες ποσότητες που κατασχέθηκαν ήταν ζωικά τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά. Στοχευμένη δράση στο ελαιόλαδο.

Η Ελλάδα είναι μία εκ των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση OPSON 2020, την οποία συντονίζουν η Europol και η INTERPOL και στόχο έχει την εξεύρεση πλαστών και κατώτερων τροφίμων και ποτών.

Η ένατη επιχείρηση αυτού του είδους, διενεργήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 και συμμετείχαν στις αρχές επιβολής του νόμου 83 χώρες. Υποστηρίχθηκε επίσης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) , την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EUIPO), εθνικές ρυθμιστικές αρχές τροφίμων και εταίροι του ιδιωτικού τομέα.

  • Η φετινή επιχείρηση οδήγησε στη διάλυση 19 ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται σε απάτη σε τρόφιμα και στις συλλήψεις 406 υπόπτων. Πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 26.000 έλεγχοι.

Ως αποτέλεσμα, κατασχέθηκαν περίπου 12.000 τόνοι παράνομων και δυνητικά επιβλαβών προϊόντων αξίας περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 320 τόνων λαθραίων ή κατώτερων γαλακτοκομικών προϊόντων στη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ελβετία. Οι εθνικές αρχές κατέλαβαν σάπιο γάλα και τυρί που απειλούν την υγεία των καταναλωτών. Επιπλέον, κατασχέθηκαν 210 τόνοι τυριώνπου δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για επισήμανση με προστατευόμενη γεωγραφική ονομασία.

Με περισσότερους από 5.000 τόνους που κατασχέθηκαν, η ζωική τροφή ήταν το προϊόν που κατασχέθηκε περισσότερο, ακολουθούμενη από αλκοολούχα ποτά (περισσότεροι από 2.000 τόνοι), δημητριακά, δημητριακά και παράγωγα προϊόντα, καφές και τσάι και καρυκεύματα.

Πλαστά και κατώτερα τρόφιμα και ποτά βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων σε όλο τον κόσμο. Η αυξανόμενη διαδικτυακή πώληση τέτοιων δυνητικά επικίνδυνων προϊόντων αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η επιχείρηση OPSON δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται σε αυτόν τον τομέα. Οι φετινές επιχειρησιακές δραστηριότητες έχουν βρει μια νέα ανησυχητική τάση που πρέπει να αντιμετωπιστεί: η διείσδυση προϊόντων χαμηλής ποιότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού, μια εξέλιξη που πιθανώς συνδέεται με την πανδημία COVID-19.

Εστίαση στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Συμμετέχουσες χώρες: Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ελβετία

Το έργο είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 320 τόνων λαθραίων ή κατώτερων γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι εθνικές αρχές κατέλαβαν σάπιο γάλα και τυρί που απειλούν την υγεία των καταναλωτών. Επιπλέον, κατασχέθηκαν 210 τόνοι τυριών, που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για επισήμανση με προστατευόμενη γεωγραφική ονομασία.

Μια βουλγαρική έρευνα για μια μη καταχωρισμένη αποθήκη αποκάλυψε επτά δείγματα τυριών που είχαν θετικά αποτελέσματα για άμυλο και E.coli. Οι αρχές κατέλαβαν 3,6 τόνους μη ασφαλών γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία έπρεπε να μεταποιηθούν σε λιωμένο τυρί.

Στοχευμένη δράση στο ελαιόλαδο

Συμμετέχουσες χώρες: Αλβανία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισλανδία, Ιορδανία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία

Συνολικά κατασχέθηκαν 149 τόνοι μαγειρικού ελαίου ως αποτέλεσμα αυτής της στοχευμένης δράσης που ηγείται η Ελλάδα. Περίπου 88 τόνοι από τις κατασχέσεις ήταν ελαιόλαδο και αναφέρθηκαν από την Αλβανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου, οι επιθεωρητές βρήκαν πλεόνασμα προϊόντος, το οποίο δεν καταχωρήθηκε στα επίσημα έγγραφα της εταιρείας, συνεπώς κατασχέθηκαν περισσότεροι από 66 τόνοι ελαιολάδου.

Στοχευμένη δράση για το αλκοόλ και το κρασί

Συμμετέχουσες χώρες: Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, ΗΒ

Οι αρχές επιβολής του νόμου, συντονισμένες από την OLAF, κατέλαβαν 1,2 εκατομμύρια λίτρα αλκοολούχων ποτών, με τη μεγαλύτερη ποσότητα να είναι κρασί. Οι νορβηγικές αρχές κατέλαβαν περισσότερα από 5.000 λίτρα βότκας που εισήχθησαν λαθραία σε ένα ρυμουλκούμενο.

Παραποίηση και καρυκευμάτων

Η φετινή επιχείρηση OPSON οδήγησε στη διάλυση 19 ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται σε απάτη σε τρόφιμα και στις συλλήψεις 406 υπόπτων. Πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 26.000 έλεγχοι. Ως αποτέλεσμα, κατασχέθηκαν περίπου 12 000 τόνοι παράνομων και δυνητικά επιβλαβών προϊόντων αξίας περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Με περισσότερους από 5 000 τόνους που κατασχέθηκαν, η ζωική τροφή ήταν το προϊόν που κατασχέθηκε περισσότερο, ακολουθούμενη από αλκοολούχα ποτά (περισσότεροι από 2 000 τόνοι), δημητριακά, δημητριακά και παράγωγα προϊόντα, καφές και τσάι και καρυκεύματα. Κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες σαφράν: 90 κιλά στην Ισπανία και 7 κιλά στο Βέλγιο με εκτιμώμενη αξία πάνω από 306.000 ευρώ. Οι αρχές των ΗΠΑ κατέλαβαν 147 κιλά ακατέργαστων σπόρων βερίκοκου που πωλήθηκαν ως θεραπεία για τον καρκίνο.

Συμμετέχουσες χώρες OPSON IX:

Αλβανία, Αγκόλα, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Βουλγαρία, Μπουρκίνα-Φάσο, Μπουρούντι, Καμπότζη, Καμερούν, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εκουαδόρ, Ερυθραία, Εσθονία , Eswatini, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κένυα, Κορέα (Δημοκρατία του), Κιργιστάν, Λεσόθο, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μεξικό , Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ναμίμπια, Ολλανδία, Νιγηρία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Πακιστάν, Παραγουάη, Περού, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Ρουάντα, Σάντο Ντομίνγκο, Σεϋχέλλες, Σιέρα Λεόνε, Σιγκαπούρη, Σομαλία, Νότια Αφρική, Νότιο Σουδάν, Σλοβακική Δημοκρατία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τανζανία, Τόγκο, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ουρουγουάη, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

Διαβάστηκε 1105 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.