Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:21 μμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020 12:01

Η “Λαϊκή Σκηνή” στο Αγρίνιο το 1945

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ” Λαϊκή Σκηνή” σε περιοδεία της στο Αγρίνιο. Φωτογραφία από το αρχείο Ξυθάλη που δημοσιεύτηκε στη διπλωματική Εργασία “Θέατρο Χωρίς Εισιτήριο” του Βλάχοπουλου Κυριάκου. Πρώτη δημοσίευση: |αρχείο περιοδικού «Θέατρο», τευχ. 53-54″.

Toυ Λίνου Υφαντή,

Πως δημιουργήθηκε η “Λαϊκή Σκηνή”

Η “Λαϊκή Σκηνή” ήταν ένας από τους περιφερόμενους θιάσους που δημιουργήθηκαν από μέλη του ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η δράση τους εντοπίζεται κυρίως το 1944, όταν ο ΕΛΑΣ ήλεγχε το μεγαλύτερο κομμάτι της Ελληνικής υπαίθρου. Σκοπός τους ήταν να δίνουν παραστάσεις σε χωριά όπου είχαν απελευθερωθεί από τους Γερμανούς. Η εικονιζόμενη “Λαϊκή Σκηνή”  συγκεκριμένα  ξεκίνησε με πρωτοβουλία Γ. Κοτζιούλα, μέλος της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ που είχε στρατηγό τον Αγρινιώτη Γ. Αυγερόπουλο.  Αυτό έγινε σε μια στιγμή όπου είχαν τερματιστεί οι εχθροπραξίες μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ στη συμφωνία της Πλάκας στην Ήπειρο, αρχές του 1944.

Η ¨Λαϊκή Σκηνή” επανδρώθηκε με ερασιτέχνες ηθοποιούς και περιόδευε σε όλη την ελεύθερη Ελλάδα και σε αρκετά μέρη της Αιτωλοακαρνανίας.  Όταν οι Γερμανοί έφυγαν από το Αγρίνιο, η Λαϊκή Σκηνή ήρθε και στην πόλη μας. Η παρακάτω φωτογραφία απεικονίζει τα μέλη της Λαϊκής Σκηνής από περιοδεία στο Αγρίνιο αρχές του 1945. (φωτογραφία -Ξυθάλης).

Ποιοι διακρίνονται στην εικόνα

Διακρίνονται: Όρθιοι, πίσω- πίσω: Τρίτος στη μέση,ο εμψυχωτής της Γ. Κοτζιούλας. Πέμπτος (σκυφτός), ο Γ. Παπαδόπουλος, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Μπισκοτέν, ηθοποιός και τεχνικός -ψυχή του θιάσου.Ο πρώτος, ο δεύτερος κι ο τέταρτοςδεν ανήκουν στο θίασο. Στη δεύτερη σειρά: Περικλής Αλέτρας, Βασίλης Ντέτσικας (καθιστός), Σιδέρης (σαξοφωνίστας), Βασίλης(με την κιθάρα), Πύρρος Παπαδημητρίου και Γιάννης Λαμπράκης (όρθιος με τη χλαίνη), πρωταγωνιστής και αναπληρωτής του Κοτζιούλα στη διεύθυνση του θιάσου.
Οι δύο καθιστοί (πριν από τον Λαμπράκη) Μάκης Αράπης και Διονύσης Παπανικολάου. Οι τρείς πίσω κοπέλες: Βικτώρια Πίσπερη, Σοφία Μαζαράκη, Τασούλα Κατσαντά. Οι δύο, μπροστά: Νίτσα Παπακώστα και Αλίκη Φράγκου. Απ’ τη φωτογραφία λείπει η πρώτη πρωταγωνίστρια Αγνή Κομπορόζου, που διέκοψε τις εμφανίσεις της. Τους ρόλους της έπαιζε, μετά,η Τασούλα Κατσαντά.
Οι άλλες κοπέλες μπήκαν στο θίασο το Δεκέμβρη του 1944, όταν ο ΕΛΑΣ πήρε την Άρτα.

Τα ίχνη της Λαϊκής Σκηνής χάνονται από το Φλεβάρη του 1945 και μετά, μετά από τη συμφωνία της Βάρκιζας και  λόγω του πολωμένου κλίματος που ακολούθησε. Όσο για τις δύο φωτογραφίες που δημοσιεύονται, η πρώτη είναι αρκετά πιθανό να είναι στο Πάρκο Αγρινίου και η δεύτερη ίσως στην τότε Πλατεία Μπέλλου.

Τα μέλη της Λαϊκής Σκηνής στο Αγρίνιο. Πηγή: ΑΣΚΙ. ( Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας).

Πηγές-Πληροφορίες:

Βλαχόπουλος Κυριάκος. “Θέατρο Χωρίς Εισιτήριο”. Διπλωματική Εργασία. Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Αθήνα 2019.

Αρχείο Ξυθάλη

περιοδικό «Θέατρο», τευχ. 53-54

Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2463 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.