Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:42 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 18:21

Tις πταίει για τη χαμηλή απορρόφηση των πόρων;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Δημόσια Διοίκηση, υποστελεχωμένοι δήμοι και υπηρεσίες, 
ένταξη έργων με πολιτικές σκοπιμότητες 
Φαρμάκης, Παπαναστασίου και Σταθοπούλου με τις απαντήσεις τους συνέθεσαν την αιτία του προβλήματος

Αρκετό ενδιαφέρον είχε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου το βράδυ της Δευτέρας κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας.Πέρα από το πακέτο των νέων έργων του δήμου Αγρινίου, που ανακοινώθηκε πως θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την έως τώρα εξέλιξη του προγράμματος σε σχέση με την απορρόφηση των κονδυλίων. Το «μελανό» στοιχείο από την έως τώρα πορεία του προγράμματος είναι πως από τα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί, οι πληρωμές ανέρχονται σε μόλις 6 εκατ. ευρώ. Αυτό το στοιχείο αποτέλεσε την αφορμή για κριτική προς τη δημοτική αρχή Αγρινίου, αλλά και για ένα γενικότερο προβληματισμό σε σχέση με τη απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αφού είναι γνωστό πως στο τέλος του 2019, η απορρόφηση του προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κυμάνθηκε στο 25% περίπου των διαθέσιμων πόρων.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης διευκρίνισε πως στην περίπτωση του δήμου Αγρινίου η απορρόφηση κινείται πάνω από το μέσο όρο του προγράμματος στη Δυτικής Ελλάδα συνολικά. Αυτό όμως δεν αρκεί να εξαλείψει τον προβληματισμό. Γιατί λοιπόν δεν τρέχει η απορρόφηση με τους ρυθμούς που θα θέλαμε; Η ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου ήρθε από το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» Λ. Αραχωβίτη, ο οποίος εισέπραξε διαδοχικά τρεις απαντήσεις. Απαντήσεις που συνθέτουν τη ρίζα του κακού…

Η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Άλκιστις Σταθοπούλου, σχολίασε ότι έως τώρα καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τη δημόσια διοίκηση. «Τα έργα δεν γίνονται από μόνα τους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι δικαιούχοι των προγραμμάτων (δήμοι, λοιποί φορείς του δημοσίου κτλ) είναι αδύναμοι και σε πολλές περιπτώσεις με υποστελεχωμένες τις σχετικές (τεχνικές) υπηρεσίες. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, πρόσθεσε στα λεγόμενα της Αλκ. Σταθοπούλου και κάτι που όπως χαρακτηριστικά είπε εκείνη ντρέπεται να το πει, ενώ εκείνος όχι. «Είναι και τα έργα που εντάσσονται για να εντάσσονται» είπε εμφατικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εννοώντας την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, που συχνά εντάσσονται σε χρηματοδοτικά προγράμματα για πολιτικούς λόγους, ενίοτε και με προεκλογικές σκοπιμότητες, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη μελετητική ωριμότητα.

Από την πλευρά του δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου σχολίασε πως «δεν είναι δυνατόν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να έχει τρεις μηχανικούς και ο δήμος Αγρινίου 33». Έφερε ως παράδειγμα την καθυστερημένη έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης του Αγρινίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λέγοντας ότι οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της, που δεν έχουν κάποιον πολιτικό προϊστάμενο να πιέζουν τα πράγματα, αδυνατούν να διαχειριστούν το όγκο των μελετών, που φτάνουν για έγκριση. Σύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου ανάλογες καθυστερήσεις στην έγκριση των μελετών έχουν αντιμετωπίσει και άλλες πόλεις, όπως η Καλαμάτα και η Κόρινθος.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 2318 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.