Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:35 μμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 17:20

Αγιά Σοφιά: Πώς ακούγονταν οι ψαλμωδίες πριν από τουλάχιστον 1000 χρόνια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

To Πανεπιστήμιο του Stanford, προχώρησε στην αναβίωση της ψαλμωδίας που ακούγονταν στην Αγιά Σοφιά πριν από τουλάχιστον 1.000 χρόνια.

Μελετώντας την αρχιτεκτονική του ναού και τη βυζαντινή μουσική, το Πανεπιστήμιο του Stanford κατάφερε (μαζί με την Capella Romana) να αναβιώσεις τους ήχους που θα άκουγε κάποιος αν πριν από 1.000 και πλέον χρόνια βρισκόταν στις ψαλμωδίες της Αγιάς Σοφιάς.

«Η Αγιά Σοφιά μας φέρνει σε επαφή με ένα παράδοξο: τον συνδυασμό της θολής σημειολογίας που παράγεται από το ηχητικό πεδίο και της κατάλυσης της μορφής που προκαλεί το φως και οι αντανακλάσεις, υπονοώντας ότι η θεϊκή γνώση μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο μερικώς και ασαφώς», ανέφερε η Bissera Pentcheva, η οποία διδάσκει διδάσκει στο τμήμα μεσαιωνικών σπουδών στο Stanford.

dikaiologitika.gr

Διαβάστηκε 2130 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.