Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:09 μμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 17:11

1921: Η πρώτη διεθνής πτήση μέσω Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Ο σχεδιασμός Handley Page ηταν σαν το αεροπλάνο V/1500 που βλέπετε.

 

Του Λίνου Υφαντή,

Μπορεί στο Αγρίνιο να έγινε αεροδρόμιο το 1930, στον παγκόσμιο αεροπορικό χάρτη υπάρχει όμως ήδη μια δεκαετία νωρίτερα. Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Αμερικάνικης εφημερίδας The New York Herlad το Αγρίνιο αποτέλεσε ενδιάμεσο προορισμό διεθνούς πτήσης. Για εκείνη την εποχή το να πετάξει κανείς από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη θεωρούνταν άθλος. Επίσης τα αεροπλάνα τότε μπορούσαν να προσγειωθούν σε πιο πρόχειρους χώρους.

Έτσι λοιπόν, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα στο φύλλο της 10 Απριλίου  1921, το Αγρίνιο αποτέλεσε προορισμό της πτήσης Λονδίνο-Παρίσι-Λυών-Νις-Mπρίντιζι-Αγρίνιο-Αθήνα. Το ταξίδι διήρκησε συνολικά 21 ώρες και 30 λεπτά ενώ η επιστροφή προς Λονδίνο 19 ώρες και 5 λεπτά. Η απόσταση που διανήθηκε ήταν 4000 μίλια περίπου.

Τα αεροπλάνα φυσικά δεν ήταν άλλα από τύπου Handley Page σαν αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία. To όνομα του πιλότου ήταν  H.H. Perry. Ο πιλότος μεταξύ άλλων παρευρέθηκε σε αεροπορικές επιδείξεις στην Αθήνα, τις οποίες παρακολούθησαν μέλη της Ελληνικής και Ρουμάνικης Βασιλικής Οικογένειας που ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι. Eπρόκειτο για τον πίνακα Κάρολο της Ρουμανίας, την Πριγκίπισσα Ξένια, τον αρραβωνιαστικιά του W.B. Leeds, γιο της Πριγκίπισσας Αναστασίας και την Πριγκίπισσα Νίνα.

Όλα κύλησαν ομαλά στο ταξίδι αυτό, το οποίο ήταν ένα από τα πιο μακρινά της εποχής. Κρατάμε το γεγονός ότι είχε ως ενδιάμεσο σταθμό το Αγρίνιο πριν την άφιξη στην Αθήνα. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική πόλη στη δυτική Ελλάδα ήταν η πόλη μας, η οποία εκτός από πρωτοπόρα στο τρένο είχε τη τιμή να δεχτεί πρώτη και αεροπλάνο. Έτσι το Αγρίνιο κατέστη από τις πιο σημαντικές ελληνικές πόλεις την περίοδο του Μεσοπολέμου, χωρίς να έχει ανάλογη συνέχεια…

Πηγή:The New York herald (New York, N.Y.), Sunday, April 10, 1921, p.1.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2077 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.