Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:05 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 20:21

Eτοιμότητα για την αντιμετώπιση της XYLELLA

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην μάχη για την προστασία της ελιάς από κοινού οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, και Ηπείρου.

Η μελλοντική απειλή για την ελιά (σήμερα εντοπίζεται στην Ιταλία, την Γαλλία, και άλλες χώρες), το βακτήριο Xylella fastidiosa, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης θεσμικής συνάντησης με θέμα "Ο επιβλαβής οργανισμός xyllela fastidiosa στην καλλιέργεια της ελιάς, υπάρχουσα κατάσταση και τρόποι αντιμετώπισης", που διοργανώθηκε στην Πάτρα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αχαΐας, μετά από εισήγηση και πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου Ιονίων Νήσων Σωτήρη Κουρή.

Κοινός στόχος είναι για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φυτικού βακτηρίου το οποίο έχει ήδη καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων και άλλων φυτών στην Ιταλία, Ισπανία, Νότιο Γαλλία, και αλλά κράτη

Διαπιστώθηκε η μη ύπαρξη του βακτηρίου στην Ελλάδα, η ετοιμότητα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου για την πρόληψη του βακτηρίου. Αναλύθηκε εκ μέρους των ομιλητών επιστημόνων η επικινδυνότητα του βακτηρίου και οι τρόποι αντιμετώπισης του, ενώ ανακοινώθηκε εκ μέρους του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, η εύρεση φυτοπροστατευτικών στοιχείων για την αντιμετώπιση του βακτηρίου. Επίσης αποφασίστηκε να προταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας η δημιουργία Εθνικού Φορέα Αντιμετώπισης των φυτονόσων και ζωονόσων.

"Στα πλαίσια της θωράκισης της Αγροτικής παραγωγής των νησιών της Περιφέρειας μας ξεκίνησαν οι διεργασίες με τις όμορες και ενδιαφερόμενες Περιφέρειες για την από κοινού αντιμετώπιση του βακτηρίου της xyllela fastidiosa. Η ανησυχία μας είναι μεγάλη και η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού είναι επιβεβλημένη. Γι αυτό και εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε σε συνεργασία με όλους τους φορείς να πραγματοποιήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση . Η σωστή αντιμετώπιση της χώρας μας στην πανδημία του covid-19, μας δίνει την πεποίθηση και της σωστής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της καταστροφικής xyllela fastidiosa", δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν o Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος ο Αντιπεριφερειαρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκου Τζινιέρης, ο Αντιπεριφερειαρχης Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος Ιωάννης Μαλτέζος, ο Αντιπεριφερειαρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Περιφερειας Δυτικής Ελλάδος Φωκίων Ζαίμης και στελέχη από όλες τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των τεσσάρων Περιφερειών.

Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιστήμονες από το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και Καθηγητές από διαφορά Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Διαβάστηκε 1394 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία