Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:13 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 20:09

Δοίκηση Αιτωλοακαρνανίας της Πυροσβεστικής: τα πρόστιμα για παραβάσεις της πυροπροστασίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Αιτωλοακαρνανίας, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς για ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής , τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, ανακοινώνει ότι :

Από 11 Ιουνίου 2020 δημοσιεύτηκε και ισχύει η υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».

Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την τυχόν προβλεπόμενη επιβολή, από άλλο κανονιστικό πλαίσιο, διοικητικών μέτρων ή κυρώσεων ή/και την άσκηση ποινικής δίωξης.
Με την παρούσα ταξινομούνται τα διοικητικά πρόστιμα, καθορίζεται το ύψος και προβλέπεται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης αυτών, ανά κατηγορία και είδος παράβασης, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) στο πλαίσιο άσκησης της εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, κατόπιν διαπίστωσης μη τήρησης των απαιτούμενων από τις κείμενες διατάξεις πυροπροστασίας:
α) Προληπτικών και κατασταλτικών μέσων, μέτρων και συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας,
β) Στοιχείων δομικής (παθητικής) πυροπροστασίας,
γ) Τυπικών προϋποθέσεων ως μέρος διοικητικών διαδικασιών,
δ) Μέριμνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, αγροτικές και δασικές εκτάσεις.
Ειδικότερα για την (δ) κατηγορία προβλέπονται τα εξής:

• Για άναμμα φωτιάς, απόρριψη αναμμένου τσιγάρου – σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή/και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα κατά παράβαση της υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.
• Για εκτέλεση «θερμών εργασιών» σε υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους, όπως η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή ηλεκτρικού τόξου ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα, καθώς και το καλαφάτισμα, η στεγανοποίηση, το πελέκημα, το τρύπημα, το κάρφωμα (καθήλωση) και οποιαδήποτε άλλη εργασία παραγωγής θερμότητας, εκτός εάν εκτελείται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία των εργαλείων και της εργασίας κάτω των 100οC, με μέσα όπως συσκευές κοπής και συγκόλλησης μετάλλων, συσκευές χαλκοκόλλησης και κασσιτεροκόλλησης, λυχνίες συγκόλλησης (καμινέτο) κ.α., εφόσον δεν έχει εκδοθεί άδεια εργασίας του άρθρου 2 και δεν τηρούνται τα προληπτικά μέτρα του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 7/1996 Πυροσβεστικής Διάταξης προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.
• Για άναμμα φωτιάς για λόγους εστίασης εντός οργανωμένων χώρων, όπως κάμπινγκ χωρίς τη λήψη των μέτρων της παρ. 2 του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει. προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
• Για άναμμα και διατήρηση φωτιάς εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρι την απόσταση 300 μέτρων, χωρίς την τήρηση των μέτρων της παρ. 4 του άρθρου 4 της υπ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
• Για καύση σιτοκαλαμιάς και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων σε ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 3, 4, 5 ή χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει, στις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 1 και 2 προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
• Για καύση αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από αυτές και 50 μέτρα από δενδροστοιχίες, χωρίς άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατά το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, στις επικίνδυνες περιοχές, όπως αυτές ορίζονται με το π.δ. 575/81, χωρίς να έχουν ληφθεί τα μέτρα της παρ. 1 του άρθρου 5, ενώ για τις λοιπές πριοχές της χώρας, χωρίς να έχουν ληφθεί τα μέτρα της περίπτωσης (δ) της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
• Για τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλών ή άχρηστων ειδών ή απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές και 50 μέτρων από δενδροστοιχίες με δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση, χωρίς άδεια του οικείου Δασάρχη και τήρησης των υποδεικνυόμενων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέτρων πυροπροστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 6 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ.
• Για δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές, χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας των παρ. 2 και 4 του άρθρου 7 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ.
• Για λειτουργία ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων, λοιπών εργαστηριακών ή τεχνικών συγκροτημάτων που λειτουργούν εντός εκτάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, χωρίς άδεια του οικείου Δασάρχη, πιστοποιητικού πυροπροστασίας σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 8 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 250 ευρώ.
• Για κάπνισμα κυψελών μελισσών εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές, χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας της παρ. 1 του άρθρου 9 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
• Για καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων χωρίς άδεια της αρμόδιας Δασικής Αρχής και θεωρημένης μελέτης από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για τα αναγκαία μέτρα, μέσα και υλικά πυρασφάλειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
• Για άναμμα και διατήρηση για οποιοδήποτε σκοπό φωτιάς στην ύπαιθρο στους χώρους του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
• Για απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών στους χώρους του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.
• Για την εντός δασών και δασικών εκτάσεων θήρα με όπλα, που έχουν βύσμα από ύλη, από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά στους χώρους του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι με βάση τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από τη Γ.Γ.Π.Π., στα προαναφερόμενα ποσά προστίμου θα υπάρχει προσαύξηση με συντελεστή βαρύτητας. Σε περίπτωση διαπίστωσης όμοιας παράβασης εντός ενός (1) έτους, το επιβαλλόμενο πρόστιμο διπλασιάζεται. Σύμφωνα με την παρ. ε΄ του άρθρου 167 του ν. 4662/2020(Α΄27) καθορίζεται ελάχιστο επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο τα διακόσια (200) ευρώ και μέγιστο τα πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Η Πράξη Επιβολής Προστίμου συντάσσεται επί τόπου από τους ελεγκτές του Π.Σ. και εφόσον το πρόστιμο δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα εντός δεκαπέντε (15) ημερών, βεβαιώνεται και εισπράττεται μέσω της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.). Οι παραβάτες εντός πέντε (5) ημερών από την επίδοση της Πράξης δύνανται να υποβάλλουν εγγράφως αντιρρήσεις στο Διοικητή ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ..

Ο Διοικητής

Χριστόφορος Κ. Μπόκας
Πύραρχος

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1038 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.