Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:25 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 19:54

Ηχηρό μήνυμα της Ευρώπης στον Ερντογάν: Να αλλάξει την απόφαση για την Αγιά Σοφιά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ομόφωνη καταδίκη για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Έντονα καταδίκασε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανεξετάσει το ζήτημα.

“Ένα σημαντικό θέμα ήταν αυτό της Αγιάς Σοφιάς. Το συμβούλιο καταδίκαστε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα εμβληματικό μουσείο όπως η Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Αυτή η απόφαση θα τροφοδοτήσει αναπόφευκτα τη δυσπιστία, τον διχασμό ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και θα υπονομεύσει τις προσπαάθειες μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη μακρά συνεδρία που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε όπως επί του παρόντος δεν δοθεί εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ για διαπραγμάτευση με την Τουρκία αλλά όπως διερευνηθούν τρόποι για μείωση της έντασης αυστηρά στη βάση των σχετικών συμπερασμάτων της ΕΕ.

Με αφορμή την συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίων της Ελλαδας ζητήθηκε όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Παράλληλα, να συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό η αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex.

Η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικων Σχέσεων θα συνεχιστεί στο Gymnich στο Βερολίνο τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες από sputnik, alphanews

newsit.gr

Διαβάστηκε 965 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.