Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:30 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 18:02

Μεσολόγγι: Σε… διαπαραταξιακή το μεταναστευτικό – Στο… κόκκινο το θερμόμετρο μεταξύ Λύρου και Καραπάνου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πολύ έντονη ήταν η ζέστη το μεσημέρι της Κυριακής στο Μεσολόγγι κι ας μην ξεπέρασε το θερμόμετρο του 40 βαθμούς. Στο δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου όμως, που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο», μια μία ακόμη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρώην δήμαρχο Νίκο Καραπάνο και το νυν δήμαρχο Κώστα Λύρο. Το θέμα εξάλλου ενδείκνυτο για κάτι τέτοιο, αφού η συζήτηση έγινε για το μεταναστευτικό.

Η αντιπαράθεση του νυν και του πρώην δημάρχου επικεντρώθηκε σε δύο στιγμιότυπα από τη θητεία του καθενός. Το πρώτο αφορούσε την έλευση μεταναστών – προσφύγων σε ξενοδοχείο του Μεσολογγίου ταυτόχρονα με την επίσκεψη του τότε Υπ. Άμυνας Π. Καμμένου στα τέλη του 2018. Συμβάν για το οποίο η νυν δημοτική αρχή κατηγορεί το Ν. Καραπάνο πως δεν το απέτρεψε υποδεχόμενος τον Π. Καμμένο στο Μεσολόγγι.Το δεύτερο στιγμιότυπο ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε με πρωτοβουλία του Κ. Λύρου τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω καραντίνας, προκειμένου να αποτραπεί η φημολογούμενη ως επικείμενη έλευση μεταναστών σε έτερο ξενοδοχείο του Μεσολογγίου. Για το περιστατικό αυτό ο πρώην δήμαρχος ισχυρίστηκε πως είχε επικοινωνιακό χαρακτήρα «για να αποτραπεί μία φήμη», ενώ εκτίμησε πως «ο Κ. Λύρος με την παρουσία του εκείνο το βράδυ σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό ρεζίλεψε το Μεσολόγγι στο πανελλήνιο». «Φυλάγατε την πύλη, αλλά ήρθαν από αλλού κι άλλοι μετανάστες» είπε ο Ν. Καραπάνοςκαι θύμισε στον Κ. Λύρο πως όταν μιλά για «καμία ενημέρωση» από την σημερινή κυβέρνηση είναι και μέλος του μητρώου στελεχών της ΝΔ. Από την πλευρά του ο Κ. Λύρος υπερασπίστηκε την κινητοποίηση στην Πύλη του Μεσολογγίου τον περασμένο Απρίλιο και τόνισε ότι ανάλογες αντιδράσεις υπήρχαν εκείνες τις μέρες και σε άλλες πόλεις της χώρας, που σχεδιάζονταν μεταφορά μεταναστών. Ο Κ. Λύρος χαρακτήρισε το Ν. Καραπάνο «πολιτική ανακατώστρα».

Σε επίπεδο αποφάσεων πάντως το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου ομόφωνα αποφάσισε να παραπεμφθεί το θέμα σε διαπαραταξιακή επιτροπή, ώστε να συνδιαμορφωθούν οι θέσεις του Δήμου και να προγραμματισθούν οι επόμενες ενέργειες. Μια απόφαση πάντως που δεν δρομολογεί άμεσες ενέργειες, παρά το γεγονός ότι όσοι μετανάστες – πρόσφυγες διαμένουν σε ξενοδοχείο του Μεσολογγίου και παίρνουν άσυλο, αντικαθίστανται από άλλους μετανάστες και πρόσφυγες… Αλλά και όσοι παίρνουν άσυλο δεν φεύγουν από το Μεσολόγγι, αντιθέτως συμμετέχουν σε άλλο πρόγραμμα του ΔΟΜ, που επιδοτεί την εκμίσθωση διαμερισμάτων και οικιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός μεταναστών – προσφύγων να αυξάνεται και να ξεπερνά τον κανόνα του 1% σε σχέση με τοπικό πληθυσμό.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 1548 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.