Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 23:21

Παναιτωλικός: 2 χρονιές που έμοιαζαν χαμένες, 2 «τελικοί» που πέρασαν στην ιστορία!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι δύο τελικοί με… άρωμα Super League που κέρδισε ο Παναιτωλικός σε Βόλο και Νέα Σμύρνη και τα πολλά κοινά στοιχεία που έχουν μεταξύ τους! 

19/6/2013. Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου και ο γηπεδούχος Ολυμπιακός με τον κόσμο στο πλευρό του υποδέχεται στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ ανόδου τον Παναιτωλικό. Ματς με χαρακτήρα «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν μόνο τους βαθμούς της νίκης για να πάρουν το εισιτήριο για την Σούπερ Λίγκα, οι Αγρινιώτες είχαν την πολυτέλεια να βολεύονται και με την ισοπαλία.

Όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε του αγώνα το… θερμόμετρο ήταν μονίμως στα κόκκινα, κάτι απολύτως λογικό από την στιγμή που κρίνονταν ένα πολυπόθητο εισιτήριο ανόδου. Ο Παναιτωλικός προηγείται στο πρώτο ημίχρονο με τον Καμαρά, η ομάδα του Βαζάκα ισοφαρίζει στο δεύτερο ημίχρονο με τον Γενγκά, αλλά η «χρυσή αλλαγή» του Μάκη Χάβου, ο Χρήστος Κουτσοσπύρος περίπου ένα 15λεπτο μετά την είσοδό του στο γήπεδο σκοράρει.

Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Σιδηρόπουλου βρίσκει νικητές τους Αγρινιώτες με σκορ 2-1 και δικαίως πανηγυρίζουν την άνοδο στα «σαλόνια» της Σούπερ Λίγκας.

11/7/2020. Εφτά χρόνια και ένας μήνας μετά. Γήπεδο Νέας Σμύρνης. Άδειες εξέδρες λόγω των νέων συνθηκών που δημιούργησε ο κορονοϊός. «Τελικός» παραμονής. Ο γηπεδούχος Πανιώνιος θέλει μόνο τη νίκη για να κάνει το μεγάλο άλμα προς την σωτηρία, ο φιλοξενούμενος Παναιτωλικός κι αυτή την φορά έχει την πολυτέλεια των δύο αποτελεσμάτων. Οι Αγρινιώτες μπαίνουν δυνατά από το πρώτο λεπτό και παίρνουν τα ηνία του αγώνα.

Δείχνουν πως είναι τα «αφεντικά», δείχνουν πως είναι πιο ποιοτική ομάδα από τον αντίπαλο. Ο Ευαγγέλου… χάνει την φάση του πέναλτι, αλλά το VAR μέσω του Τάσου Σιδηρόπουλου διορθώνει το λάθος. Ο Μπαϊροβιτς δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του Χάβου. Με την σέντρα της επανάληψης ο Παναιτωλικός βρίσκει και 2ο γκολ με τον Τζανακάκη και κάπου εκεί, η πλάστιγγα της παραμονής έγειρε για τα καλά προς τα «καναρίνια». Η λήξη του αγώνα βρίσκει τους Αγρινιώτες να πανηγυρίζουν σε έναν ακόμη «τελικό» που χρειάστηκε να παίξει τα τελευταία χρόνια…

Με μια πιο λεπτομερή ανάλυση στα παραπάνω δύο παιχνίδια του Παναιτωλικού μπορεί να βρει πολλά κοινά σημεία που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.

1) Ο ΜΑΚΗΣ ΧΑΒΟΣ 
Κοινός παρονομαστής και στις δύο επιτυχίες η παρουσία του Μάκη Χάβου στον πάγκο της ομάδας, ο οποίος σε αμφότερες περιπτώσεις ανέλαβε στην πορεία της σεζόν με την αποστολή να φαντάζει δύσκολη. Στις 25 Ιανουαρίου του 2013, οι Αγρινιώτες ανακοινώνουν την συνεργασία για πρώτη φορά με τον Μακεδόνα τεχνικό που διαδέχθηκε τον Νίκο Καραγεωργίου.

Ο νυν τεχνικός της Ξάνθης είχε παραιτηθεί λίγες μέρες πριν μετά από έναν απελπιστικό πρώτο γύρο και δύο σερί ήττες στην αρχή του 2013. Αν και ο Παναιτωλικός ξεκίνησε το πρωτάθλημα ως ένα από τα φαβορί ανόδου, οι πολλές εντός κι εκτός έδρας γκέλες τον… άφησαν κάπου στα μισά του βαθμολογικού πίνακα. Η χρονιά έμοιαζε χαμένη. Παρά την ήττα στην παρθενική του παρουσία στον πάγκο του Τίτορμου (1-2 στο Αγρίνιο από τον Ηρακλή Ψαχνών), η εποχή Χάβου είναι… καταιγιστική. Με 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόλις 3 ήττες… γυρίζει το χαρτί και μέσω της διαδικασίας των πλέι οφ ο Παναιτωλικός γίνεται «πολίτης Σούπερ Λίγκας».

Την φετινή σεζόν οι Αγρινιώτες ξεκίνησαν με τον Λουίς Κάστρο στον πάγκο. Η σύντομη θητεία του στα «καναρίνια» μνημονεύεται πλέον ως ανέκδοτο. Με σύνολο ένα βαθμό σε έξι αναμετρήσεις και άθλια αγωνιστική εικόνα, ο Πορτογάλος μάλλον άργησε να φύγει. Λίγα 24ωρα αργότερα, στις 15 Οκτωβρίου 2019, η 3η επιστροφή του Μάκη Χάβου ήταν γεγονός. Σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες αυτή την φορά, αφού ο Παναιτωλικός ήταν βυθισμένος στην ουρά της βαθμολογίας σε μια σεζόν «μικρή» λόγω των πλέι οφ και πλέι άουτ. Μπορεί αυτή την φορά να μην έγινε πορεία πρωταθλητισμού, αλλά ο επίλογος είναι ο ίδιος. Οι Αγρινιώτες ξανά με τον ίδιο προπονητή στον πάγκο, με γενναία ενίσχυση την περίοδο του Ιανουαρίου, αλλά και με ισχυρή εκπροσώπηση της ακαδημίας στα ματς των πλέι άουτ έσωσαν μια χρονιά που κι αυτή από νωρίς στράβωσε κι έμοιαζε καταδικαστική!

2) Ο ΤΑΣΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ 
Ένα από τα κοινά πρόσωπα και των δύο «τελικών» του Παναιτωλικού ήταν ο Τάσος Σιδηρόπουλος. Στην αναμέτρηση του Βόλου ήταν ο ρέφερι του αγώνα. Παρά τις δυσκολίες και την… πίεση ανακοινώσεων που υπήρχε πριν το παιχνίδι από το στρατόπεδο των γηπεδούχων, ο Ροδίτης ρέφερι ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του και δεν έχασε κάποια μεγάλη φάση που θα έκρινε μια άνοδο.

Στην Νέα Σμύρνη, το περασμένο Σάββατο ο Σιδηρόπουλος ήταν ο VΑR-ίστας! Ο άνθρωπος που είδε ότι υπάρχει χέρι εντός περιοχής από τον αμυντικό του Πανιωνίου (Ευαγγέλου) και ειδοποίησε τον «άρχοντα» του αγώνα Ευαγγέλου να εξετάσει την φάση με την γνωστή συνέχεια.

3) ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΣ ΤΑ ΓΚΟΛ 
Δύο γκολ στο Πανθεσσαλικό, δύο γκολ και στη Νέα Σμύρνη. Ένα σε κάθε ημίχρονο και στις δύο περιπτώσεις. Το πρώτο ένας ξένος, το δεύτερο ένας Ελληνας και στις δύο περιπτώσεις!!!
Στον Βόλο το σκορ άνοιξε για τον Παναιτωλικό ο Ανρί Καμαρά και μετά την προσωρινή ισοφάριση από τον Ολυμπιακό Βόλου, ο Χρήστος Κουτσοσπύρος (σημερινός γενικός αρχηγός της ομάδας) έδωσε… τη χαριστική βολή.

Στη Νέα Σμύρνη ο Αντμίρ Μπαϊροβιτς ευστόχησε στο πέναλτι στο πρώτο μέρος και λίγα λεπτά μετά την σέντρα του δευτέρου ημιχρόνου με άψογο σουτ ο Τζανακάκης έβαλε για τα καλά τις βάσεις της μεγάλης νίκης!

4) ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ 
Ενα ακόμη κοινό σημείο των δύο αγώνων είναι τα προβλήματα με τα οποία κλήθηκε να πάει στους… τελικούς ο Παναιτωλικός. Βασικοί παίκτες της πορείας πρωταθλητισμού που έκανε στον 2ο γύρο της σεζόν 2012-13 όπως ο Τζούνιορ, ο Μπόγιοβιτς, ο Ιωάννου, ο Δάρλας λόγω καρτών ή τραυματισμών δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, ενώ μερικές μέρες πριν αποτέλεσε ξένο σώμα ο Μίρνες Σίσιτς. Από την αναμέτρηση της Νέας Σμύρνης το περασμένο Σάββατο απουσίαζαν οι τραυματίες Ντάουντα και Κέβιν, ενώ μερικές ώρες πριν την σέντρα τέθηκε νοκ άουτ ο πρώτος σκόρερ του Παναιτωλικού στα πλέι άουτ, Άντονι Μουνιέ.

gazzetta.gr

Διαβάστηκε 1139 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.