Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 13:17

Η άγνωστη εισβολή των Τούρκων στην Αιτωλοακαρνανία το 1833

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Προέβησαν σε αντίποινα για ενέργειες οπλαρχηγών στην Άρτα

Ένα άγνωστο μεθοριακό επεισόδιο για την εποχή αποκάλυψε η Αγγλική εφημερίδα Freeman’s Journal στο φύλλο της 26 Ιουλίου 1833. Οι πληροφορίες της βασίστηκαν από επιστολή που προήλθε από την τότε πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπαλιο. ( Τότε αποκαλούνταν Napoli di Romania). Συγκεκριμένα αναφέρεται σε επεισόδιο Ελλήνων οπλαρχηγών που έγινε στην Τουρκοκρατούμενη τότε Άρτα. Ήταν η εποχή που οι Τούρκοι με πολλές πιέσεις είχαν αποδεχθεί ως σύνορα τη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού. Φυσικά δεν ανέχονταν σε καμία περίπτωση περαιτέρω αμφισβήτηση της τότε επικράτειάς τους.

Έτσι συγκροτούν σώμα 5000 ανδρών και με επικεφαλής τον Emir Pasa εισβάλουν στην Αιτωλοακαρνανία. Μέσω του Μακρυνόρους προελαύνουν στην Αιτωλική πεδιάδα και έφτασαν μέχρι το Βραχώρι καταστρέφοντας όλα τα χωριά.Μάταια τάγμα 400 ανδρών του Γάλλου Σωνιέρου (Saunier) προσπάθησε να τους σταματήσει χάνοντας 60 περίπου άνδρες. Στη συνέχεια ο Emir Πασάς αποσύρθηκε στα τότε τουρκικά σύνορα.
Η ευκολία με την οποία έγινε η εισβολή των Τούρκων αποκαλύπτει και το ίδιο το πρόβλημα. Ήταν η εποχή που ο Όθωνας ανασύντασσε τον Ελληνικό στρατό και αντικαθιστούσε πολλά στελέχη του με Βαυαρούς. Άλλωστε όπως αποδείχθηκε εμπιστευόνταν για τη φύλαξη των συνόρων με την Αιτωλοακαρνανία τον Σπυρίδων Σωνιέρος (1798 – 1864), Κερκυραίο γαλλικής καταγωγή, ο οποίος βέβαια προσέφερε πολλά στον αγώνα υπηρετώντας μαζί με άλλες προσωπικότητες όπως ο Φαβιέρος. Το θέμα αυτό το θίγει το Αγγλικό δημοσίευμα προσθέτοντας παράλληλα ότι είχε ήδη αποφασιστεί η μεταφορά της Έδρας της Κυβέρνησης στην Αθήνα από το Ναύπλιο, όπου θα χτίζονταν νέα σπίτια.

Πηγή: Freeman’s Journal – Friday 26 July 1833

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2330 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.