Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:38 μμ
 
wm small
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020 23:03

Πανελλαδικές 2020: Οι αριστούχοι του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αφιέρωμα της «Σ» με τους πρώτους των πρώτων

«Σάρωσαν» και φέτος πολλοί μαθητές της περιοχής

Μεγάλη μέρα η χθεσινή για χιλιάδες υποψηφίους, καθώς ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι καταστάσεις που αναρτήθηκαν χθες στα λύκεια της χώρας, περιελάμβαναν μόνο τον κωδικό του υποψηφίου, κι έτσι έγινε το… πρώτο βήμα για να τελειώσει η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους για εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας. Το δεύτερο βήμα είναι η ανακοίνωση των βάσεων. Ο ανταγωνισμός ήταν, όπως πάντα, ιδιαίτερα μεγάλος καθώς στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδίκησαν μία από τις 77.970 θέσεις στις σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι βάσεις θα διαμορφωθούν από τις προτιμήσεις των ίδιων των μαθητών σε συνδυασμό με τον αριθμό των φοιτητών που θα δεχθούν οι σχολές.

Τα δεδομένα της Αιτωλοακαρνανίας

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστο Καζαντζή φέτος συμμετείχαν στις πανελλαδικές 1.706 μαθητές από τα ΓΕΛ της Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 150 μαθητές εξετάστηκαν με το παλιό σύστημα και 370 μαθητές από τα ΕΠΑΛ του νομού που εξετάστηκαν σε 4 εξεταστικά κέντρα. Για τους μαθητές των ΓΕΛ τα εξεταστικά κέντρα ήταν 25.

Η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού

Από σήμερα Σάββατο μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 17 Ιουλίου, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει πλέον να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση» στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr. Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο Παιδείας, μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο του. Έτσι, προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό -το οποίο θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου- ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη εφημερία τους) θα λειτουργήσουν επιπλέον μία ημέρα, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

Πτωτική πορεία για τις βάσεις δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Tα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Παιδείας λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της ειδικής ιστοσελίδας.

H ανάγνωση των βαθμολογικών στοιχείων δείχνει πτωτική πορεία των βάσεων. Η πτωτική πορεία αναμένεται να σημειωθεί στο σύνολο των σχολών του 1ου, 2ου και 3ου πεδίου ενώ στο 4ο πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμα και η Ιατρική σχολή θα πέσει κάτω από το φράγμα των 18000 μορίων, όχι στην Αθήνα, αλλά στην περιφέρεια, όπως στην στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως προκύπτει τα μαθήματα που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν:

– η Χημεία για τους υποψήφιους των θετικών σπουδών και των σπουδών υγείας
– τα Αρχαία για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών
– τα Μαθηματικά για τους υποψήφιους των οικονομικών σπουδών

Συγκεκριμένα:

Στις ανθρωπιστικές σπουδές 3 στους 4 υποψήφιους έγραψαν πάνω από τη βάση ενώ αντίθετα στο πρώην μάθημα βαρύτητας των αρχαίων μόλις 1 στους 2 πέτυχε βαθμολογία πάνω από το 10 και λιγότερο από το 1% όσων εξετάστηκαν πέτυχαν βαθμολογία άνω του 19. Στις Θετικές Σπουδές ένας στους δύο μόνο πέρασε τη βάση του 10 με το ποσοστό των αριστεύσαντων (με βαθμολογία άνω του 19) να είναι μόλις στο 1,28%. Στις Σπουδές Υγείας το 47% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση και μόλις το 2,15% αρίστευεσε. Στις Οικονομικές Σπουδές, τέλος, περίπου τρεις στους τέσσερις υποψηφίους βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση και μόλις 178 υποψήφιοι (ποσοστό μικρότερο του 1%) πέτυχε βαθμολογία από 19 έως 20.

Η «Σ» όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, συνάντησε και μίλησε τους πρώτους των πρώτων των Λυκείων του Αγρινίου, οι οποίοι ξετύλιξαν σε λίγες γραμμές τους στόχους τους και τα μελλοντικά τους σχέδια καθώς και το πώς βίωσαν την προετοιμασία τους για τις πανελλήνιες σε συνάρτηση με το κλείσιμο των σχολείων και των φροντιστηρίων, λόγω της πανδημίας.

Ο Θάνος Τομαρίδης από το 6ο ΓΕΛ (19.275 μόρια) ανέφερε: «σκέφτομαι ιατρικές σχολές και πιστεύω πως θα τα καταφέρω, αλλά από άποψη πόλης δεν έχω κατασταλάξει. Πιστεύω η διαδικτυακή εκπαίδευση, που εφαρμόστηκε λόγω της πανδημίας, με ωφέλησε περισσότερο, γιατί μπόρεσα να οργανώσω καλύτερο το χρόνο μου. Η απώλεια όμως συναναστροφών ήταν ψυχοφθόρα, αλλά γενικά θα έλεγα πως ήταν μια διαδικασία που με ψυχραιμία μπορούσε να αντιμετωπιστεί και να φέρει στον καθένα καλά αποτελέσματα».

Θάνος Τομαρίδης

Η Αφροδίτη Σπανού του 6ου ΓΕΛ (19.100 μόρια) τόνισε: «ο στόχος μου είναι η Ιατρική Αθηνών και πιστεύω πως τα έχω καταφέρει. Ίσως ο εγκλεισμός μας βοήθησε για να συγκεντρωθούμε και να διαβάσουμε, καθώς δεν υπήρχαν εξωγενείς παράγοντες να μας επηρεάζουν. Το ψυχολογικό κομμάτι, ωστόσο ήταν δύσκολο, γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα αλλαγής των παραστάσεων εκτός από μια βόλτα, αλλά γενικά το αποτέλεσμα πιστεύω με δικαίωσε».

Αφροδίτη Σπανού

Η Νεφέλη – Μαρία Γιολδάση του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου (18.800 μόρια) επεσήμανε: «ως πρώτη επιλογή σκέφτομαι να βάλω την  Ιταλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης. Στόχος μου είναι να γίνω ξεναγός. Η χρονιά ήταν δύσκολη και μας επηρέασε λόγω της πανδημίας, ενώ οι μαθητές είχαμε και ένα βάρος παραπάνω εξαιτίας των εξετάσεων. Αλλά τα καταφέραμε και ανταμείφτηκαν οι κόποι όσων έμεναν προσηλωμένοι στο στόχο τους».

Μαρία – Νεφέλη Γιολδάση

Η Ευθυμία Πετράκη από το 2 ΓΕΛ (18.725 μόρια) υποστήριξε: «δεν έχω αποφασίσει ακόμη τι θα επιλέξω, θα μελετήσω τα προγράμματα σπουδών και τις επαγγελματικές διεξόδους της κάθε σχολής που με ενδιαφέρει και θα αποφασίσω. Η χρονιά ήταν αρκετά πιεστική, καθώς έπρεπε να θυσιάσουμε αρκετά πράγματα, αλλά βγήκε σε καλό».

Ευθυμία Πετράκη

Η Αλεξάνδρα Πατρώνη από το 6ο ΓΕΛ (18.700 μόρια) ανέφερε: «ο στόχος μου ήταν η Ιατρική, αν και είχα στο μυαλό μου και άλλες σχολές, αλλά σκέφτομαι να δηλώσω Ιατρική Θεσσαλονίκης. Θεωρώ η φετινή γενιά υποψηφίων ευνοήθηκε με τον εγκλεισμό, γιατί είχαμε χρόνο για περισσότερο διάβασμα και επικεντρωθήκαμε στο στόχο μας περισσότερο, ωστόσο ο εγκλεισμός δεν έκανε καλό στην ψυχολογία των μαθητών της Γ Λυκείου, γιατί από εκεί που είχαμε μια σειρά, ξαφνικά αυτό ανατράπηκε και είχαμε την πίεση ότι δεν μπορούμε να βγούμε έξω».

Η Κωνσταντίνα – Χριστίνα Ξυραφάκη από το 1ο ΓΕΛ Αγρινίου (18.625) τόνισε: «στόχος μου είναι η Νομική Θεσσαλονίκης. Μένει να βγουν οι βάσεις για να δικαιωθώ περισσότερο. Η χρονιά ήταν δύσκολη και έντονη λόγω της πανδημίας, είχε άγχος και η καραντίνα ήταν δύσκολη περίοδος. Δεν μπορούσα να βρω τον ρυθμό μου, αλλά με στήριξαν οι καθηγητές μου»

Κωνσταντίνα – Χριστίνα Ξυραφάκη

Η Νίκη Μπιστώρη του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου (18.400) ανέφερε: «θέλω να περάσω στην Ψυχολογία Θεσσαλονίκης. Ήταν δύσκολη και απαιτητική χρονιά και έπρεπε να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Ασχολούμαι και με την μουσική και στόχος μου είναι να ασχοληθώ με την μουσικοθεραπεία».

Νίκη Μπιστώρη

Η Άλκηστις Χολή από το 2ο ΓΕΛ (18.350) ανέφερε: «θέλω ιατρική και θεωρώ πως θα τα καταφέρω. Η πανδημία βοήθησε στο να συγκεντρωθούμε και να έχουμε χρόνο για μελέτη, αλλά ως προς το ψυχολογικό κομμάτι ήταν πολύ δύσκολα. Τελικά δεν είναι τίποτε οι πανελλαδικές, απλά θέλει ψυχραιμία».

Άλκηστις Χολή

Η Σπυριδούλα – Ραφαέλα Πάνου του Μουσικού Σχολείου (18.325) δήλωσε: «έχω ως στόχο τη νομική. Με ενδιαφέρει, γιατί είναι ένα ιδιαίτερο αντικείμενο σπουδών. Ήταν δύσκολη και απαιτητική η χρονιά φέτος και ο εγκλεισμός ήταν δύσκολος, αλλά όποιος ήταν προσηλωμένος στο στόχο του, θα έφτανε τους στόχους του».

Σπυριδούλα – Ραφαέλα Πάνου

Η Ελισάβετ Μπαρμπάκη  από το 2ο ΓΕΛ (18.325) ανέφερε: «στοχεύω Νομική Αθηνών. Είχα πολύ άγχος, γιατί αποσυντονίστηκα λόγω της πανδημίας. Αν δεν υπήρχε το φροντιστήριο, θεωρώ πως δεν θα διάβαζα καθόλου, αλλά πήγα αρκετά καλά».

Ελισάβετ Μπαρμπάκη

Η Νικολέτα Τολιά του 5ου ΓΕΛ (17.700) είπε: «θέλω να περάσω στο Παιδαγωγικό Τμήμα. Όλη η διαδικασία είχε και τα εύκολα και τα δύσκολα, αλλά με πολύ δουλειά, πρόγραμμα πιστεύω πως τα κατάφερνε όποιος ήταν προσηλωμένος στο στόχο του».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1306 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.