Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 21:55

“Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”: Εορτασμοί για το 2021/Ευκαιρία να μπουν οι βάσεις για το 2026

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια σημαντική στιγμή για τον ελληνισμό και την Ιστορία του, αποτελεί ο εορτασμός της συμπλήρωσης το 2021 των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο εορτασμός αυτός μέσα στις δύσκολες στιγμές που περνά το Έθνος μας τα τελευταία χρόνια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο αναστοχασμού, αλλαγής τρόπου σκέψης και ουσιαστικών πράξεων. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα καλείται και η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, έχοντας βαριά ιστορική παρακαταθήκη, να συμμετέχει στον εορτασμό αυτό με δράσεις που θα συνδυάζουν το παρελθόν με το παρόν προσβλέποντας και στο μέλλον. Ο σχεδιασμός των δράσεων, πέρα από τις εκδηλώσεις επιστημονικού, ακαδημαϊκού και πολιτιστικού χαρακτήρα, θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία υποδομών που θα μείνουν στην πόλη, στους δημότες και στους επισκέπτες της, που θα αναδείξουν την Ιστορία και τα σπουδαία μνημεία των Πολιορκιών και της ηρωικής Εξόδου της Φρουράς και που θα αποτελέσουν το έναυσμα για τον εορτασμό των 200 ετών από το 1826. Ας προγραμματιστούν λίγα, αλλά να γίνουν καλά και ποιοτικά.

Προτάσεις με τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι οι εξής:

Η ανάδειξη του μονοπατιού των Εξοδιτών, της ιστορικής διαδρομής δηλαδή που ακολούθησαν τα απομεινάρια της Φρουράς από το μοναστήρι του Αγίου Συμεών έως τη Δερβεκιστα, σημερινή Ανάληψη Τριχωνίδας, διασχίζοντας το Ζυγό. Η χάραξη του μονοπατιού με την απαραίτητη σήμανση καθώς και τις ιστορικές πληροφορίες κατά μήκος της διαδρομής μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης λόγω του μεγάλου ιστορικού, περιβαλλοντικού και ορειβατικού ενδιαφέροντος. Η συνεργασία-προσέγγιση ανθρώπων και φορέων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα οφείλει να μπει προτεραιότητα ώστε να αποδώσει η ιδέα ( που υπάρχει πολλά χρόνια) καρπούς.

Ο καθαρισμός-συντήρηση των μαρμάρινων μνημείων του Κήπου των Ηρώων σε συνεργασία με πανεπιστημιακά τμήματα (Συντήρησης έργων τέχνης, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, αρχιτεκτόνων, κλπ) αποτελεί αναγκαιότητα καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία συντήρηση τους και η εικόνα τους δεν είναι η πρέπουσα ενώ επιπρόσθετα, αναμένεται μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2021.
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης όλων των σημαντικών Μουσείων του κόσμου θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης μας: μία εικονική τρισδιάστατη ξενάγηση (3D tour). Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε ο καθένας διαδικτυακά από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του πλανήτη να περιηγηθεί γνωρίζοντας τα σπουδαία έργα τέχνης που φυλάσσονται σε αυτή. Θα μπορούσε να προστεθεί ακουστική αφήγηση και άλλες σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές για ψηφιακή πρόσβαση ΑΜΕΑ.  Η Δημοτική Πινακοθήκη επίσης χρειάζεται στεγανοποίηση της οροφής για προφύλαξη των έργων από την υγρασία (έργο άκρως ωφέλιμο για την βιωσιμότητα των ανεκτίμητης αξίας έργων).

Τέλος, σημαντικό έργο που θα ωφελήσει ποικιλότροπα την πόλη αποτελεί η ονοματοδοσία όλων των δρόμων και η καταγραφή τους στους χάρτες της Google: ονόματα Ηρώων που συμμετείχαν στον Αγώνα του 1821, ιστορικά τοπωνύμια σε καλαίσθητες πινακίδες με πληροφορίες που θα μπορούσε να διαβάσει ο επισκέπτης επί τόπου ή ακόμα και ψηφιακά.
Ας σχεδιάσουμε με γνώμονα την αειφορία. Ας γίνουν λίγα αλλά ουσιαστικά για την επανασύσταση της πόλης.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1190 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.