Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  5:03 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 18:29

Αγρίνιο: Αντίστροφη μέτρηση για τις θερινές εκπτώσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Δευτέρα ξεκινούν και οι έμποροι του Αγρινίου τις αναμένουν ως «μάνα εξ’ ουρανού»

Τι εκτιμούν και τι πιστεύουν για το θερινό πενθήμερο 

Μεγαλύτερες εκπτώσεις φέρνει το lockdown

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις θερινές εκπτώσεις και οι καταστηματάρχες ελπίζουν να δουν την αγορά να παίρνει πάλι… ζωή. Οι θερινές εκπτώσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και απ’ ό,τι φαίνεται οι Αγρινιώτες έμποροι ποντάρουν στην περίοδο αυτή, ώστε να μπορέσουν να «κερδίσουν» κάτι, μετά από την χαμένη περίοδο του lockdown και το Πάσχα που «κόστισε» σε όλους τους επαγγελματίες. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Ακόμη, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, που φέτος  «πέφτει» στις 19 Ιουλίου 2020, αλλά στο Αγρίνιο ως είθισται κάθε χρονιά τέτοια περίοδο εφαρμόζεται το θερινό πενθήμερο. Φέτος τα δεδομένα είναι διαφορετικά και το θέμα διχάζει τον εμπορικό κόσμο καθώς οι απόψεις διίστανται, λόγω του lockdown που μεσολάβησε. Το περασμένο Σάββατο πολλά καταστήματα άνοιξαν παρά την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, όμως όλα κατατείνουν πως σταδιακά όλο και περισσότερα εμπορικά καταστήματα θα «εναρμονίζονται» με την απόφαση του Συλλόγου.

Ελπίδα για δουλειά στις εκπτώσεις

Ο Αθανάσιος Ασημακόπουλος τόνισε: «ελπίζω οι εκπτώσεις να φέρουν τον κόσμο λίγο πιο κοντά στα μαγαζιά, διότι η κίνηση έχει πέσει λόγω της πανδημίας. Είναι αρκετοί που ενδιαφέρονται για το πότε ξεκινάνε οι εκπτώσεις και γενικότερα για τις εκπτώσεις, αλλά και εμείς ό,τι μπορούμε να κάνουμε, κάνουμε καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Φέτος οι εκπτώσεις θα είναι καλύτερες από κάθε άλλη χρονιά, γιατί θα πρέπει να δώσουμε ότι δεν δώσαμε την περίοδο της «νεκρής» περιόδου, του lockdown. Σχετικά με τα καλοκαιρινά εμπορεύματα οι εκπτώσεις εκτιμώ πως θα ναι στα συνηθισμένα επίπεδα».

Ο Κωνσταντίνος Τσακανίκας ανέφερε: «περιμένουμε κάτι καλύτερο, είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα φέτος και ο κόσμος είναι «κουμπωμένος». Υπάρχει κίνηση, αλλά όχι ικανοποιητική. Ελπίζουμε και ποντάρουμε στην ελπίδα. Φέτος η αγορά κινήθηκε με πολύ λιγότερα εμπορεύματα, χάσαμε το Πάσχα που ήταν πάρα πολύ σημαντικό για όλα τα εμπορικά καταστήματα. Αυτή την περίοδο πάντα υπάρχουν εμπορεύματα καλοκαιρινά και ανοιξιάτικα και πήγε πραγματικά χαμένη, με αποτέλεσμα να πάνε πίσω όλες οι υποχρεώσεις μας και συνέπεια αυτού ήταν να «κόψουμε» εμπορεύματα, για να μην καταφύγουμε στις τράπεζες»

Ο Λυσίμαχος Σύρμος σχολίασε: «μετά την επιστροφή από το lockdown υπήρξε για ένα μήνα κάποια κίνηση, αλλά μετά η δουλειά «έκατσε» τελείως. Τώρα αναμένουμε τις εκπτώσεις και απ’ ότι έχουμε αντιληφθεί και ο κόσμος τις εκπτώσεις περιμένει. Το θέμα όμως είναι η κίνηση πόσο θα διαρκέσει, μια εβδομάδα, δύο; Πόσο; Οι πελάτες ρωτάνε και για τις εκπτώσεις και για το ποσοστό τους. Φέτος αρκετοί έμποροι θα έχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις για να ρευστοποιήσουν το εμπόρευμα που έμεινε από το lockdown. Ελπίζουμε, γιατί αν δεν «φύγουν» τουλάχιστον όσο προϊόντα έμειναν, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Η Άννα – Μαρία Σαγώνα επεσήμανε: «περιμένουμε να ανέβει λίγο περισσότερο η δουλειά, γιατί λόγω της κατάστασης ο κόσμος είναι ζορισμένος οικονομικά και έβαλε αναγκαστικά άλλες προτεραιότητες. Ελπίζουμε με τις εκπτώσεις, στις οποίες θα βοηθήσουμε και εμείς όσο το δυνατόν περισσότερο να πάμε καλύτερα. Τα ποσοστά της έκπτωσης θα είναι μεγαλύτερα από άλλες χρονιές. Ο κόσμος ρωτάει για εκπτώσεις από την πρώτη ημέρα που ανοίξαμε μετά την καραντίνα, οπότε σίγουρα θα περιμένει να ξεκινήσει η εκπτωτική περίοδος, η οποία θα διαφέρουν από όλες τις άλλες. Σχετικά με την επισκεψιμότητα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί, είναι δύσκολοι οι καιροί».

Ο Βασίλης Καμμένος δήλωσε: «η περίοδος αυτή είναι περίοδος αβεβαιότητας. Οι καταναλωτές είναι μπερδεμένοι και προβληματισμένοι. Περιμένουν τις εκπτώσεις και αυτό μας βοηθάει να έχουμε οι έμποροι προσδοκίες ότι θα στηρίξουν την τοπική αγορά, όπως στηρίζουμε και εμείς την κοινωνία. Υπάρχει ενδιαφέρον, αν και ο κόσμος είναι φοβισμένος. Αυτό επηρεάζει την αγορά και θα την επηρεάσει και το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά θεωρούμε ότι δεν θα γίνει σε μεγάλο βαθμό».

Συνεχίζει να προβληματίζει το πενθήμερο

Η «Σ» ζήτησε τη γνώμη των εμπόρων και για το θερινό πενθήμερο και κατέγραψε εκ διάμετρου αντίθετες απόψεις.

Ο Αθανάσιος Ασημακόπουλος υποστήριξε: «ανέκαθεν στο Αγρίνιο υπήρχε το πενθήμερο. Το Αγρίνιο είναι μια πόλη που τα Σαββατοκύριακα νεκρώνει, οπότε υπερψηφίστηκε να είναι κλειστά φέτος τα καταστήματα, επομένως δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι εφόσον υπήρξε η απόφαση αυτή».

Ο Κωνσταντίνος Τσακανίκας ανέφερε: «όλα τα προηγούμενα χρόνια θεωρούσα σωστά να είναι κλειστά το Σάββατο τα εμπορικά, γιατί ερήμωνε η πόλη, αλλά φέτος και μετά από δύο μήνες αποχή οι ανάγκες μεγάλωσαν περισσότερο, με αποτέλεσμα να θεωρώ σωστό ότι θα πρέπει να ανοίξουμε τα καταστήματά μας. Άνοιξα το προηγούμενο Σάββατο, είχε λίγη κίνηση, αλλά δεν πρέπει μετά από όλο αυτό που ζήσαμε να φτάνουμε τον κόσμο σε ένα σημείο να λέει πως απ’ την μία έχουν ανάγκες οι έμποροι , αλλά απ’ την άλλη κλείνουν. Δεν θα πάθουμε κάτι να ανοίξουμε»

Ο Λυσίμαχος Σύρμος είπε: «ο κόσμος υποστηρίζει πως τα εμπορικά πρέπει να είναι ανοιχτά το Σάββατο. Εγώ άνοιξα και θα ανοίξω και πάλι. Θεωρώ πως είναι απαραίτητο, γιατί αν δεν ανοίξουμε δείχνουμε πως δεν σεβόμαστε τους πελάτες μας. Δύο μήνες ήμασταν εκτός, δεν μπορώ να δεχτώ πως θα κλείσω και πάλι το κατάστημά μου για να πάω για μπάνιο ή να καθίσω σπίτι μου».

Η Άννα – Μαρία Σαγώνα δήλωσε: «για τους περισσότερους πελάτες είναι παράξενο που το Σάββατο δεν είναι ανοιχτά τα καταστήματα, επειδή ήταν κλειστά τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιστεύουν πως το Σάββατο είναι μια ευκαιρία να βγουν πιο εύκολα στην αγορά, αλλά δεν το πολυσυζητημένε».

Ο Βασίλης Καμμένος σχολίασε: «το πενθήμερο είναι καθιερωμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Αγρίνιο και τηρείται. Εμείς ως μέλη του Εμπορικού Συλλόγου θα το τηρήσουμε. Υπάρχουν όμως άλλοι που δεν είναι μέλη, που το πολεμάνε. Το πρώτο Σάββατο όμως η αγορά ήταν «νεκρή», δεν βγήκε να ψωνίσει ο κόσμος, συνεπώς πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την πλειοψηφία των εμπόρων».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 998 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.