Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:20 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 19:04

Δακοκτονία: Επιτέλους λύση! Ξεκινούν οι ψεκασμοί στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η υπηρεσία δακοκτονίας Αιτωλοακαρνανίας κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα και ξεκινούν οι ψεκασμοί

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έχει δοθεί πολιτική λύση, η οποία έφερε μεγάλη ανακούφιση στους αγρότες καθώς οι διαδικασίες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, ώστε να μην σημειωθούν καθυστερήσεις.

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική λύση έχει δοθεί εξ’ αρχής στο πρόγραμμα της δακοκτονίας με την τριετή δημοπράτηση του έργου, κάτι που ήταν ομόφωνα αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι αγρότες παραλίγο να βρεθούν και φέτος στο ίδιο έργο θεατές.

Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικής φύσεως, ούτε πολιτικές προεκτάσεις διαθέτει, καθώς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης έδωσε λύση μέσω της οποία ένας μειοδότης θα αναλάβει τους ψεκασμούς για τρία χρόνια και μάλιστα φέτος οι διαδικασίες ξεκίνησαν μήνες νωρίτερα για να μην σημειωθούν καθυστερήσεις.

Οι ενστάσεις που κατέθεσαν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό κινδύνευσαν και πάλι να τινάξουν στον… αέρα το πρόγραμμα. Φέτος επίσης για πρώτη φορά οι ενστάσεις που κατατέθηκαν συνοδεύονταν από ασφαλιστικά μέτρα, κάτι που σήμαινε πως απαγορεύονταν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί, αν δεν έχει εκδοθεί η απόφαση. Ωστόσο, η υπηρεσία δακοκτονίας κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει ο πρώτος ψεκασμός με προσωρινούς μειοδότες, ο οποίος όμως θα έπρεπε να γίνει πολύ καιρό νωρίτερα σύμφωνα με τους αγρότες.

Ο αγρότης και Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μωραΐτης μιλώντας στη «Σ» για το θέμα τόνισε: «το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για την Αιτωλοακαρνανία, ενώ σε αντίστοιχη θέση είναι και η Ηλεία. Υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ήδη θα έπρεπε προ καιρού να έχει τελειώσει ο πρώτος ψεκασμός και τώρα να μιλάμε για τον δεύτερο. Υπάρχει και υπήρχε όμως το δικαίωμα των ενστάσεων και μέσα από την διαδικασία αυτή προέκυψε η καθυστέρηση. Για να εκδοθεί η απόφαση μιας ένστασης πρέπει να περάσουν 40 ημέρες βάση νόμου. Συνεπώς, με τα «δεδομένα» που υπάρχουν ο πρώτος ψεκασμός δεν αποκλείεται να γίνει στα μέσα του Αυγούστου, όπως εκτιμούμε. Το θετικό στοιχείο είναι πως πλέον ο μειοδότης θα είναι για τρία χρόνια που σημαίνει πως τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση, αλλά και για φέτος κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί την καθυστέρηση αυτή, καθώς η όλη διαδικασία για τους ψεκασμούς της δακοκτονίας ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο, ακριβώς για να μην σημειωθούν καθυστερήσεις. Το ζήτημα δεν είναι πολιτικό, αλλά τίθεται σοβαρό θέμα με το τι γίνεται με τους αγρότες, καθώς οι καλοκαιρινές βροχές και η υγρασία βοηθούν στην ανάπτυξη του δάκου. Ο κίνδυνος είναι πως οι ψεκασμοί να γίνουν σε χρόνο που να είναι ανώφελος για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, κάτι που είναι το πιθανότερο να γίνει».

Η Διευθύντρια της υπηρεσίας Δακοκτονίας Αφροδίτη Μπαρμπετάκη σημείωσε: «προκηρύχτηκε ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός και στο πλαίσιο της διαδικασίας, όπως και σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και το δικαίωμα των ενστάσεων και μέχρι να εκδικαστεί μια ένσταση πρέπει να περάσουν 40 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως η απόφαση φέτος θα ληφθεί τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου. Φέτος όμως, εκτός από τις ενστάσεις, κατατέθηκαν και ασφαλιστικά μέτρα τα οποία η υπηρεσία μας κέρδισε, όπως επικύρωσε και η Ανεξάρτητη Αρχή. Επειδή κερδίσαμε τα ασφαλιστικά μέτρα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους ραντισμούς με προσωρινούς μειοδότες και γι αυτό ευελπιστούμε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι πρώτοι ψεκασμοί σε όλη την περιοχή εκτός από 3 περιοχές, αυτές της Μακρυνείας, της Λεπενούς και του Καστρακίου – Ματσουκίου, διότι δεν υπήρξε μειοδότης εκεί. Στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία θα ξεκινήσουν σύντομα . Πιστεύω την ερχόμενη εβδομάδα περίπου».

Σχετικά με τις 3 περιοχές στις οποίες δεν υπήρξε μειοδότης, οι αρμόδιοι της Περιφέρειας θα αναμένουν την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής και άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς το πότε ξεκινάει η διαδικασία για τον ψεκασμό για δακοκτονία γίνεται με καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι ψεκασμοί είναι δολωματικοί, δηλαδή, σύμφωνα με του επιστήμονες ψεκάζεται ένα σημείο που προκύπτει τα στοιχεία, δακοπαγίδα κλπ ώστε να «μυρίσει» ο δάκος την ουσία και να «φύγει» από το σημείο και δεν είναι καθολικοί όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, ακόμη και εκ των αγροτών.

Ξεκινούν ψεκασμοί δακοκτονίας στην Αιτωλοακαρνανία

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνει την έναρξη  ψεκασμών ελαιώνων στο πλαίσιο του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών για τον Δάκο της ελιάς έτους 2020. Οι δολωματικοί ψεκασμοί ξεκινούν  από την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, στις παρακάτω  Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες:

Τομέας 1ος:  Μεσολόγγι, Άγιος Θωμάς

Τομέας 2ος: Αντίρριο, Άνω Βασιλική, Βασιλική, Γαβρολίμνη, Δάφνη, Καλαβρούζα, Μακύνεια, Μαμουλάδα, Μολυκρειο, Ξεροπήγαδο, Περιθώρι, Τρίκορφο

Τομέας 5ος : Άγιος Κωνσταντίνος, Αγρίνιο, Άγιος Νικόλαος, Αγία Βαρβάρα, Αγία Παρασκευή, Άγιο Βλάσιο, Αγαλιανος, Αμπέλια, Δοκίμι, Καμαρούλα, Καστανούλα, Κερασεα, Σκουτεσιαδα, Σιτομενα, Σκουτέρα, Κυπαρισσος, Πεντάκορφο, Ποταμούλα (τριχ.), Σαργιαδα, Σιδηρα, Χουνη, Ψηλοβραχος

Τομέας 6ος : Καινούργιο, Νέα Αβορανη, Παναιτώλιο, Προσήλια

Τομέας 7ος: Αφράτο, Κυρά Βγενα, Μυρτιά, Νερομαννα, Παλαιοκαρυά, Παντάνασσα, Παραβόλα

Τομέας 8ος : Ελαιοφυτο, Μεγάλη Χώρα, Νεάπολη, Σπολαϊτα

Οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων τα κτήματα βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές,  παρακαλούνται να παρευρίσκονται στους ελαιώνες τους, ενώ τυχόν περιφραγμένοι ελαιώνες να ανοιχθούν προς διευκόλυνση του ψεκασμού.

Οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.
Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωση τους από την ένταξη τους στο πρόγραμμα Βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την πραγματοποίηση τους.

Παρακαλούνται τέλος οι ελαιοπαραγωγοί να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους, προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους. Τέλος παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους στα τηλ:2631361664 & 2631361674.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1113 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία