Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:33 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 17:36

Κερασοχώρι Ευρυτανίας (Βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Κερασοχώρι (Κεράσοβο μέχρι το 1930), βρίσκεται σε υψόμετρο 1100μ. στις παρυφές του όρους των Αγράφων, το Καυκί το οποίο δεσπόζει της γύρω περιοχής. Σήμερα, το Κερασοχώρι είναι η έδρα του καλλικρατικού δήμου Αγράφων από το 2011. Το Κερασοχώρι υπήρξε πρωτεύουσα του τέως Δήμου Αγραίων.

Τεκμήρια της εποχής των Αγραίων φαίνεται ότι υπάρχουν στο Κάστρο του Κερασοχωρίου όπου διασώζονται ίχνη αρχαίου οικισμού και μέρος φρουριακού τείχους. Η γεωγραφική θέση του Κερασοχωρίου υποστήριξε την ανάπτυξη του χωριού κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Στους προεπαναστατικούς χρόνους το 1767 ο Γιάννης Μπουκουβάλας, πρωτοπαλίκαρο του Δήμου Σταθά, με 300 κλεφταρματωλούς επιτέθηκε στον τουρκαλβανό Μούρτο Χούσιο, παππού του Αλή Πασά και προκάλεσε σοβαρές απώλειες.

Εδώ και ο Κώστας Βελής, το άξιο κερασοχωρίτικο τέκνο, ύψωσε στις 10 Μαΐου 1821 τη σημαία της Επανάστασης. Το παλιό Κεράσοβο είχε ωραία πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και ισχυρούς προύχοντες. Μερικοί έμεναν σε ιδιόκτητους πύργους, όπως οι Δασκαλόπουλοι. Το Κεράσοβο ως κοινότητα ακμάζει δημογραφικά κατά τον 18ο αιώνα. Σε επιγραφή του 1725 χαρακτηρίζεται ως κώμη. Σε άλλη επιγραφή του 1761 η κοινότητα αποκαλείται Μέγα Κεράσοβο. Στα 1799 λειτουργεί σχολείο «κοινών γραμμάτων» όπου δίδασκε ο ονομαστός δάσκαλος Παπαιωάννης από το ίδιο χωριό.

Είναι γνωστοί και άλλοι «λογιώτατοι». Παράλληλα στο Κεράσοβο υπάρχουν έμποροι και ακμάζουν διάφοροι επαγγελματίες, ιδίως ράφτες παραδοσιακών στολών και τσαρουχοποιοί. Στα χρόνια της αντίστασης στο Κεράσοβο λειτούργησε το στρατηγείο του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τους Σαράφη και Σάντο και στην παλιά Βίνιανη είχε την έδρα της η πρώτη Κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας. Μετεμφυλιακά, το Κερασοχώρι προσπαθεί να ανακάμψει – όπως και ολόκληρη η Ελλάδα- και ως κεφαλοχώρι καταφέρνει να έχει αρκετά μεγάλη ανάπτυξη. Έχει αρκετές υπηρεσίες και από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα λειτουργεί και εξατάξιο Γυμνάσιο με οικοτροφείο για τους μαθητές που έρχονταν από άλλα χωριά. Τέλος, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών το Κερασοχώρι αποτελούσε τόπο εξορίας για πολλούς από τους τότε αντιφρονούντες.

Πηγή: Δήμος Αγράφων

Διαβάστηκε 2849 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 12:39
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis