Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:25 μμ
 
wm small
Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 17:53

SOS για τα πλατάνια και στην παρατριχώνια περιοχή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει και στην παρατριχώνια περιοχή η ασθένεια των πλατανιών που απειλεί να τα αφανίσει.

Το «μεταχρωματικό έλκος» οφείλεται σ’ έναν συγκεκριμένο μύκητα, ονόματι «Ceratocystis Platani», ο οποίος προσβάλλει αποκλειστικά αυτά τα εμβληματικά αιωνόβια δέντρα και έχει μολύνει δεκάδες σε πολλές περιοχές του νομού, όπως στη Ναύπακτο, στην κοίτη του Ευήνου, στην Κόνισκα, στο Δρυμώνα και αλλού.

Το πρόβλημα είναι εκτεταμένο πλέον και σε περιοχές της Παραβόλας και άλλες πέριξ της Τριχωνίδας όπου πολλά πλατάνια έχουν «νεκρώσει» .

Ο μύκητας αυτός πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2003 και από τότε ευθύνεται για το “θάνατο” πολλών δέντρων. Φέρεται να οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα  (για παράδειγμα κακή απολύμανση εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε διάφορες δραστηριότητες ) ενώ , δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο…πρόληψη.

Τα δέντρα που φέρουν τον μύκητα είναι καταδικασμένα και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να αυστηροποιηθούν τα μέτρα πρόληψης από μέρους δασαρχείου, το οποίο και είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του θέματος.

Σημειωτέον πως απαγορεύεται να κοπούν τα «νεκρά» δέντρα καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του μύκητα με το πριονίδι. Μία λύση θα ήταν η καύση, ωστόσο αυτή είναι εφικτή μόνο με την επιτόπου συνδρομή της Πυροσβεστικής.

Τα πλατάνια είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης και με το επιβλητικό κάλλος ομορφαίνουν πολλές περιοχές του νομού και της Τριχωνίδας.

Οι εικόνες με τα «νεκρά» δένδρα μόνο θλίψη προκαλούν και επιβάλλουν άμεσες ενέργειες των αρμοδίων.

Η φωτό από χρήστη του facebook 

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 981 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.