Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:58 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 09:57

Το σπήλαιο του Βάτου στα Ακαρνανικά Όρη (φωτο + βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αναμοχλεύοντας το αρχείο μου βρήκα ένα βίντεο που έκανα πριν από 30 χρόνια. Το βίντεο αυτό, που προβλήθηκε στην εκπομπή του Mega Channel “Πρωινό Παράθυρο”, αναφέρεται στο σπήλαιο του Βάτου που βρίσκεται στα Ακαρνανικά όρη.

Το επισκέφτηκα αρχικά με μία ομάδα ντόπιων βοσκών και στο εσωτερικό του παρατηρήσαμε ένα κρανίο κάποιου ζώου, απολιθωμένο κατά κάποιο τρόπο, περιβαλλόμενο από υλικό σταλακτίτη.

Το φωτογράφισα και δημοσίευσα τις φωτογραφίες σε κάποιο περιοδικό όπου τις είδε ο κ. Παυλάκης, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τότε. Ηλθαμε σε επαφή και οργανώσαμε μια “επιχείρηση” επίσκεψης του σπηλαίου που σε αυτή συμμετείχε και μία ομάδα σπηλαιολόγων από την Αθήνα. Πήραμε μαζί μας και μία μικρή ηλεκτρογεννήτρια και ένα κομπρεσέρ. Για να μην τα πολυλογούμε με μεγάλη δυσκολία αποκολλήθηκε το κρανίο και από την μελέτη του κ. Παυλάκη προέκυψε ότι αυτό ανήκει σε κάποιο ελαφοειδές ζώο που ζούσε στην περιοχή πριν από 150 περίπου χρόνια και εγκλωβίστηκε στο σπήλαιο.

Σε ότι αφορά το σπήλαιο, αν ενθυμούμε καλά την γνωμοδότηση των σπηλαιολόγων, είναι γηρασμένο που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξελιχθεί άλλο. Οι σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών, που είναι πανέμορφοι, έχουν την γεωλογική τους αξία.

 

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Οι φωτογραφίες του εσωτερικού του σπηλαίου ανήκουν στον κ. Διονύση Πετρόπουλο που επέτρεψε την δημοσίευσή τους.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2036 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.