Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:01 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 09:52

Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Αλλαγές στο «Συν- Εργασία», εισφορές και γενναία μείωση προκαταβολής φόρου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

prvtoΝέα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι ο περιορισμός της ύφεσης και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσα σε ένα περιβάλλον με πολλές αβεβαιότητες που έχει διαμορφώσει παγκοσμίως η επέλαση του κορωνοϊού.

Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Αναλυτικότερα, οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στήριξη της εργασίας και τον επιχειρήσεων, θα αφορούν μεταξύ άλλων την επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα «Συν-εργασία», τις ασφαλιστικές εισφορές και τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι «ευρύτερης έκτασης και δεν θα αφορούν μόνο τον τουρισμό».

Όσον αφορά την προκαταβολή φόρου, χθες και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε ότι «θα γίνει γενναία μείωση, ακόμα και στο 100%».

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην επένδυση του Ελληνικού καθώς πριν από την προσέλευσή του στην Βουλή (10:30) θα παραβρεθεί στο εργοτάξιο με αφορμή την έναρξη των εργασιών.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που βάζει περιορισμούς στις πορείες και τις διαδηλώσεις που κατά διαστήματα «παραλύουν» το κέντρο της Αθήνας.

Η ερώτηση της Φώφη Γεννηματά για την «Ώρα του πρωθυπουργού»

Αναφέρεται ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κυρία Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ερώτησή της για την «Ώρα του πρωθυπουργού» τα εξής:

«Η κρίση στην Ελληνική Οικονομία παίρνει πια επικίνδυνες διαστάσεις. Οι ίδιοι οι αρμόδιοι Υπουργοί προβλέπουν ύφεση 16%για το Β τρίμηνο του 2020 και 8% για το σύνολο της χρονιάς.

Τα αποτελέσματα πλήττουν ήδη την Κοινωνία. Κατά 259.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στην Οικονομία το Α’ 5μηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Η Κυβέρνηση αποδίδει όλα τα προβλήματα στην πανδημία. Αναμφίβολα αυτή επιβάρυνε την κατάσταση. Όμως ήδη η ανάπτυξη στην χώρα μας ήταν αναιμική και τα προβλήματα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, υπαρκτά. Σε κάθε περίπτωση απέναντι σε μια τέτοια κρίση η Κυβέρνηση οφείλει να παρεμβαίνει με γενναία, δραστικά, στοχευμένα μέτρα. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια.

Όπως ακριβώς πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής με το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που κατέθεσε, ώστε να μείνουν ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Δυστυχώς η Κυβέρνηση επέλεξε ένα άλλο δρόμο. Με μέτρα ανεπαρκή και με μεγάλη καθυστέρηση τόσο ως προς τη λήψη της απόφασης, όσο κυρίως ως προς την υλοποίηση τους.

Ως αποτέλεσμα:

Ο Τουρισμός δοκιμάζεται. Πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Και εσείς υπόσχεσθε τώρα νέα δέσμη μέτρων μετά τον Ιούλιο (!!). Όταν δηλαδή όλα θα έχουν κριθεί. Υποσχέσεις που ηχούν ως κοροϊδία για τις επιχειρήσεις και κυρίως για τους 300.000 εποχιακά εργαζόμενους που απειλούνται με συνθήκες φτώχειας.
Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας δεν καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και κυρίως των Μικρομεσαίων. Οι 8 στους 10 δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Ως αποτέλεσμα η μία στις τρεις επιχειρήσεις-σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ- αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας τους.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να θέτουν απαράδεκτους περιορισμούς ακόμη και σε εγγυημένα δάνεια και η Κυβέρνηση περιορίζεται σε «παρακλήσεις» προς αυτές.

Οι αγρότες μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι, παρά την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί πολλοί κλάδοι της παραγωγής. Οι Υπουργοί εξαγγέλλουν ενισχύσεις που κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα γίνουν πράξη.

Οι εργαζόμενοι βιώνουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Αντί για το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας που πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής, η Κυβέρνηση επιμένει στο ήδη αποτυχημένο και επικίνδυνο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, για να υλοποιήσει το δόγμα της «μισή δουλειά με μισό μισθό».

Το Υπουργείο Εργασίας αφού καθυστέρησε ιδιαίτερα την ΚΥΑ για το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τώρα αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες εργαζόμενους, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ακόμη και μέσα στην κρίση συνεχίζει το σχέδιο υπονόμευσης και αποδυνάμωσης των κλαδικών συμβάσεων, αφήνοντας στον «αέρα» 400.000 εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

1) Θα επιμείνετε στην πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» που δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αφήνει την οικονομία να βυθισθεί στην ύφεση, οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας και σε νέα αδιέξοδα για τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους εργαζόμενους;

2) Θα επιμείνετε σε μια πολιτική που εκμεταλλεύεται την κρίση, για να καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα στην χώρα μας και να οδηγήσει σε γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης;».

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 1451 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 11:48
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/