Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 01:03

Κορονοϊός: Ισχυρό πλήγμα σε κατασκευές και οικοδομή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο κορονοϊός και κατ’ επέκταση η καραντίνα προκάλεσαν εκτός των άλλων σοβαρά προβλήματα και στον κατασκευαστικό κλάδο και στην οικοδομή καθώς εκεί που φαινόταν σημάδια ανάκαμψης, ο ιός ήρθε να εξανεμίσει τις όποιες ελπίδες τουλάχιστον για το 2020.  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα, ο οποίος μίλησε για το θέμα στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και την εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» με τον Νίκο Αγγελόπουλο, η κίνηση στον τεχνικό κλάδο (κύκλος εργασιών) έχει περιοριστεί αρκετά ανακόπτοντας επί της ουσίας την τάση ανάκαμψης που υπήρχε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

«Η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη. Χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες από την πολιτεία για την επανεκκίνηση των έργων και για την αύξηση του κύκλου εργασιών. Για παράδειγμα το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον, η ενεργοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η αντισεισμική θωράκιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Υπάρχει μια σειρά επαγγελμάτων που επηρεάζονται από την κρίση αυτή που δημιούργησε ο κορονοϊός ενώ σε ότι αφορά τους ιδιώτες θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος φόβος τους έχει να κάνει με την οικονομία. Φοβούνται μήπως μείνουν άνεργοι ή αναγκαστούν να κλείσουν την επιχείρησή τους. Δυστυχώς ο κορονοϊός τα σταμάτησε όλα» σημείωσε ο κ. Μπλέτσας.

Επισκευές, ανακαινίσεις και αναδιαμορφώσεις κτιρίων και διαμερισμάτων έχουν πλέον περιοριστεί, ενώ οι μόνες εργασίες που πραγματοποιούνται είναι αυτές που ξεκίνησαν πριν την εποχή του κορωνοϊού και δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν.

Η οικοδομή και γενικότερα ο κατασκευαστικός κλάδος επανήλθαν σε μία κατάσταση που τους είχε οδηγήσει στο τέλμα. Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου είναι αυτή τη στιγμή στο ναδίρ και το κυριότερο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα μια νέα προοπτική που θα μπορούσε να δώσει στους επαγγελματίες ανάσα.

Την ίδια στιγμή τόσο από πλευράς δημοσίων όσο και από πλευράς ιδιωτικών έργων παρατηρείται στασιμότητα.

«Μία δράση, που θα μπορούσε να επανεκκινήσει των κύκλο εργασιών θα ήταν η άμεση ενεργοποίηση της τρίτης φάσης του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον, καθώς και η ενεργοποίηση της αντισεισμικής θωράκισης των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Πάντως, σημάδια στην παρούσα φάση για ανάκαμψη στον κατασκευαστικό κλάδο δεν υπάρχουν, αν και πιστεύω ότι το 2021 θα είναι σαφώς καλύτερη χρονιά» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Νίκος Αγγελόπουλος 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 968 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.