Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 17:44

Οι αναθέσεις και οι υπογραφές των Προέδρων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πως γίνεται (συνήθως)…. Η Όλγα Δασκαλή εξηγεί

Είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις που στους δήμους όχι μόνο της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά συνολικά της χώρας έχει συζητηθεί από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες το θέμα των απευθείας αναθέσεων. Ενίοτε μάλιστα αυτών που προκύπτουν μετά από προφορικές εντολές. Σχετικά πρόσφατα και στο Αγρίνιο και σε άλλους δήμους της περιοχής, έχουμε δει προμηθευτές και εργολήπτες να δικαιώνονται στα δικαστήρια για τέτοιου είδους υποθέσεις με μόνο τεκμήριο, όχι την πιστοποίηση της τεχνικής υπηρεσίας, αλλά τη βεβαίωση του αντιδημάρχου που έκανε την ανάθεση ή τη βεβαίωση του προέδρου της Κοινότητας. 

Υπό αυτή τη έννοια έχει ενδιαφέρον η αφήγηση για μια παρόμοια περίπτωση, που έκανε δημόσια η πρόεδρος της Κοινότητας του Μεσολογγίου Όλγα Δασκαλή. «Απάντησα σε ένα τηλεφώνημα» λέει η Όλγα Δασκαλή, «που με καλούσε να βρεθούμε για να βάλω μια υπογραφή, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να εισπραχθούν κάποια χρήματα από τον Δήμο Μεσολογγίου. Μη γνωρίζοντας περί τίνος πρόκειται, έσπευσα στο Δημαρχείο.Εκεί, βρέθηκα μπροστά σε έναν επαγγελματία ο οποίος για να πληρωθεί έπρεπε να πιστοποιήσω την εργασία του, υπογράφοντας ένα έντυπο.  Η εν λόγω εργασία αφορούσε τον καθαρισμό της παραλίας Τουρλίδας. Η ανάθεση έγινε με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής και χωρίς να ενημερωθεί το Συμβούλιο Κοινότητας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και πιθανόν – δυστυχώς – ούτε η τελευταία. Όμως για την συγκεκριμένη εργασία, επειδή έγινε στα γεωγραφικά όρια της κοινότητας Μεσολογγίου, ο επαγγελματίας για να πληρωθεί χρειάζεται δύο υπογραφές, της Αντιδημάρχου Καθαριότητας και της Προέδρου της Κοινότητας.Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου ποτέ δεν ρωτήθηκα, ποτέ δεν ενημερώθηκα και ποτέ δεν κλήθηκα να διαπιστώσω την καλή εκτέλεση του έργου, κοινώς είχα πλήρη άγνοια, παρ’όλα αυτά μου ζητήθηκε να βάλω την υπογραφή μου για να πληρωθεί ο επαγγελματίας. Τι έπρεπε να γίνει; Τα αυτονόητα. Να ενημερωθούμε, να κουβεντιάσουμε, να συνεργαστούμε, να παραβρεθούμε στις εργασίες και μετά να κληθούμε να υπογράψουμε. Οι επιλογές ήταν δύο: Να μην υπογράψω επειδή δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο ή να υπογράψω διότι ένας άνθρωπος δούλεψε επί κάποιες μέρες και εξαιτίας της έλλειψης οργάνωσης και συνεννόησης, δεν θα πληρωνόταν. Ζήτησα λοιπόν να συναντηθώ με τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο του εκείνη την ώρα, για να κουβεντιάσουμε το ζήτημα που προέκυψε. Εισέπραξα την άρνηση του και αντ’ αυτού προσήλθε η κ. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ζητώντας συγγνώμη για την παράλειψη».

Στη συνέχεια μάλιστα η Όλγα Δασκαλή εξηγεί το πώς πήρε την απόφαση να υπογράψει, διευκρινίζοντας πως δεν προτίθεται να πράξει αντιστοίχως αν δεν έχει την ανάλογη ενημέρωση από πριν. «Πήρα την απόφαση να υπογράψω, για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και γνωρίζω τι σημαίνει να μην πληρώνεσαι για μια υπογραφή η οποία δεν μπαίνει λόγω κακής οργάνωσης. Και δεύτερον επειδή πηγαίνω συχνά στη Τουρλίδα και τις μέρες των εργασιών όντως παρατηρούσα μια κινητικότητα, χωρίς βέβαια να έχω ενημερωθεί για το τι γίνεται και πως».

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1000 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.