Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 17:38

Η ψηφιακή Ελλάδα μπορεί να τελειώσει την Ελλάδα του «ό,τι δηλώσεις είσαι»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δράση του αποκαλούμενου ψευτογιατρού Νικόλα Κοντοστάθη. Ο εδώ και μερικές ημέρες προσωρινά κρατούμενος, μεταξύ άλλων καταγγέλλεται πως είχε χειρουργήσει ασθενή μαζί με άλλους «συνεργούς του» και του αφαίρεσε ένα πλευρό, με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να καταστεί ανάπηρος. Ακόμη, σε άλλη περίπτωση ο κατηγορούμενος είχε δώσει σε καρκινοπαθή θεραπεία που όχι μόνο δεν θεράπευσε τον καρκίνο, αλλά και προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες, εξαιτίας των οποίων ο ασθενής κατέρρευσε και πέθανε.

Ο 47χρονος, ο οποίος επί σειρά ετών εμφανιζόταν ως «διακεκριμένος γιατρός» σε βαριά νοσούντες ασθενείς και τις οικογένειές τους και κατάφερε να τους εξαπατήσει παρέχοντας έναντι αδρής αμοιβής τις «εξειδικευμένες» γνώσεις του σε βαριά νοσούντες ασθενείς, με δήθεν θεραπείες διάρκειας πέντε μηνών που θα οδηγούσαν, λόγω των προηγμένων φαρμάκων που υποτίθεται πως θα χορηγούσε, σε πλήρη ίαση. Σε κάποιους μάλιστα με τα μαντζούνια του έβλαψε την υγεία τους.

Είναι άραγε αφελείς όλοι όσοι έπεσαν θύμα του; Κάποιος που ενδεχομένως σταμάτησε τη φαρμακευτική αγωγή, που του είχε δώσει ένας κανονικός γιατρός, για να πιεί τα μαντζούνια του ψευτογιατρού, ίσως να αξίζει ένα τέτοιο χαρακτηρισμό. Από την άλλη όμως όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας πάνω στην απελπισία και την απόγνωσή του και θέλοντας να πιστέψει να ένα «θαύμα», ενδεχομένως να γίνεται επιρρεπής στα… μαντζούνια και ίσως ο χαρακτηρισμός «αφελής» να τον αδικεί.

Υπάρχει άραγε τρόπος να μπορέσει να προστατευτεί κανείς από παρόμοιους κομπογιαννίτες; Για τα επαγγέλματα, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και ορισμένες άλλες επιστημονικές κατηγορίες επαγγελμάτων, που είτε η συναλλαγή τους με ένα πολίτη αφορά κάποιο πολύ σοβαρό θέμα, όπως είναι η υγεία, είτε αφορά μεγάλα ποσά, υπάρχει τρόπος το κράτος να προστατέψει τον πολίτη από τους κομπογιαννίτες και τους απατεώνες. Επειδή το έχουμε δει και στο δημόσιο να συμβαίνει πολλές φορές με τα πλαστά πτυχία, πρέπει ο έλεγχος αυτός να προχωρήσει και στους ιδιώτες. Και όπως σήμερα το κράτος σου λέει ότι αν το κατάστημα δεν σου κόψει απόδειξη, μπορείς να σηκωθείς και να φύγεις δίχως να πληρώσεις, έτσι και ο επαγγελματίας θα πρέπει να δίνει στον πολίτη, που συναλλάσσεται μαζί του την κάρτα με το ΑΦΜ του. Ο πολίτης θα μπορεί σε μια ειδική πλατφόρμα είτε του αντίστοιχου επιστημονικού συλλόγου, είτε του κράτους, με βάση το ΑΦΜ να ελέγξει τον επιστήμονα, αν όντως έχει πάρει τα πτυχία που έχει κρεμασμένα στον τοίχο, είναι αν τα δημιούργησε μέσα από το Photoshop και είναι κομπογιαννίτης….

Δεν είναι τόσο δύσκολο, ούτε ακατόρθωτο. Κάπως έτσι η Ελλάδα του «ό,τι δηλώσεις είσαι» να γίνει παρελθόν. Η ψηφιακή Ελλάδα, που «ανακαλύψαμε» κάπως αναπάντεχα λόγω του κορονοϊού, έχει πολύ δρόμο μπροστά της και σίγουρα πολλές δυνατότητες να εξυπηρετήσει και να προστατεύσει τον πολίτη. Αρκεί να υπάρχει και ένα κράτος, που να το θέλει…

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 2011 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.