logo small for menu

 • Simple Item 1
 • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Παρασκευή, 14η Αυγούστου 2020, 1:54 μμ
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 11:16

Υγιής φύση, υγιής άνθρωπος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο κίνδυνος για την εμφάνιση νέων πανδημιών θα παραμένει υψηλός, όσο δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, προειδοποιεί το WWF.

Μέσα από τη νέα του μελέτη, το WWF καλεί κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, οργανώσεις και πολίτες σε συντονισμένη δράση για να αποτραπεί η εμφάνιση παρόμοιων πανδημιών  στο μέλλον.

Η κρίση του Covid-19 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σε πολλές χώρες του κόσμου εξακολουθούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές, ενώ την ίδια στιγμή οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις πλήττουν θέσεις εργασίας και γενικότερα, τις προοπτικές ανάπτυξης. Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς σε παγκόσμιο επίπεδο κατάστασης, το WWF καλεί σε επείγουσα και παγκόσμια δράση, με στόχο την αντιμετώπιση όλων εκείνων των παραγόντων που είναι ικανοί να οδηγήσουν στην εμφάνιση και έξαρση νέων πανδημιών.

Μέσα από τη νέα του μελέτη με τίτλο «COVID-19: Επείγον κάλεσμα για την προστασία ανθρώπων και φύσης», το WWF τονίζει πως μεταξύ των βασικών αιτιών για την εμφάνιση ζωονόσων είναι το εμπόριο και η κατανάλωση ειδών υψηλού κινδύνου, οι ραγδαίες αλλαγές στη χρήση γης που οδηγούν στην αποψίλωση, καθώς και η επέκταση και εντατικοποίηση της γεωργίας και της ζωικής παραγωγής.

Αν κάτι έγινε ξεκάθαρο μέσα από αυτή την κρίση, είναι ότι για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες των πανδημιών χρειάζονται δομικές, συστημικές αλλαγές. Χρειάζονται λύσεις που αναγνωρίζουν τη βαθιά αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών συστημάτων. Κυρίως όμως, έγινε ξεκάθαρο ότι τέτοιες συστημικές αλλαγές και λύσεις μπορούν να προωθηθούν αποτελεσματικά μόνο μέσα από έναν παγκόσμιο συντονισμό που εμπλέκει την ίδια στιγμή κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, αλλά και κοινωνία. Παρόλο που δεν είναι πάντα εφικτό να προβλέπουμε και να αποτρέπουμε εγκαίρως τέτοιες ασθένειες, είναι ήδη γνωστό πως η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και η μείωση του κινδύνου για παρόμοιες μελλοντικές πανδημίες έρχεται μέσα από την αναθεώρηση της σχέσης μας με την ίδια τη φύση.

Τώρα είναι η στιγμή για μια καλά συντονισμένη μεταρρυθμιστική δράση, προκειμένου να προστατευτούν τα φυσικά οικοσυστήματα, να οικοδομηθούν κλιματικά ουδέτερες κοινωνίες που να προάγουν τη βιώσιμη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια δίκαιη και εξίσου βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όλοι ανεξαιρέτως – κυβερνήσεις, επιχειρηματικός τομέας, κοινωνία των πολιτών και μεμονωμένοι πολίτες - έχουν έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν.

Ειδικότερα, μέσα από τη μελέτη αυτή:

Το WWF καλεί όλες τις κυβερνήσεις:

 • Να βάλουν τέλος στο υψηλού κινδύνου εμπόριο άγριας ζωής και να ενισχύσουν τους μηχανισμούς ελέγχου ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη εμπορία άγριας ζωής.
 • Να υιοθετήσουν και να επιβάλουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και πολιτικές για την εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών και της αλλοίωσής τους από τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
 • Να δεσμεύσουν και να παράσχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους για την εφαρμογή ενός φιλόδοξου Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα για μετά το 2020.
 • Να δεσμευτούν σε μια Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο, η οποία βάζει τη φύση σε έναν δρόμο ανάκαμψης προς όφελος όλων των ανθρώπων και του πλανήτη, με τρεις στόχους:
  • Την προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων
  • Την προστασία της ποικιλίας της ζωής
  • Τη μείωση κατά 50% του αποτυπώματος της κατανάλωσης και παραγωγής.
 • Να υιοθετήσουν μια προσέγγιση «Ενιαίας Υγείας» -συνδέοντας την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του κοινού μας περιβάλλοντος- στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για την άγρια ζωή και τις αλλαγές χρήσης γης.
 • Να σχεδιάσουν πακέτα οικονομικής ανάκαμψης για τη μετά-COVID εποχή, τα οποία διασφαλίζουν μια «πράσινη» και δίκαιη μετάβαση και διευκολύνουν την ενίσχυση των επενδύσεων σε βιώσιμα και ανθεκτικά επιχειρηματικά μοντέλα.
 • Να προσφέρουν στήριξη σε ευάλωτες κοινότητες ώστε να προστατέψουν τη διατροφική τους ασφάλεια και τον τρόπο ζωής τους με βιώσιμους και ανθεκτικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των αυτόχθονων λαών επί της γης και των υδάτινων πόρων τους.

Το WWF καλεί όλες τις επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς κλάδους:

 • Να εφαρμόσουν και να ενισχύσουν όλα τα εθελοντικής μορφής περιβαλλοντικά μέτρα κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση.
 • Να προβούν σε αποτελεσματικές δράσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εφοδιαστικών αλυσίδων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της βιώσιμης παραγωγής, της διασφάλισης της ιχνηλασιμότητας των προμηθευτών και της ενθάρρυνσης των καταναλωτών προς την κατεύθυνση των βιώσιμων διατροφικών επιλογών.
 • Να υποστηρίξουν πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν ότι το σύνολο της παραγωγής και κατανάλωσης αγροτικών προϊόντων προστατεύει τα δάση από την αποψίλωση και τα φυσικά οικοσυστήματα από τη μετατροπή.
 • Να ενσωματώσουν την προσέγγιση της «Ενιαίας Υγείας» σε όλες τις επιχειρηματικές και χρηματοδοτικές αποφάσεις, ειδικά απέναντι σε κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια υγεία.
 • Να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν καινοτόμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και λύσεις με θετικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα.

Το WWF καλεί τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών:

 • Να υποστηρίξουν τις ευάλωτες κοινότητες που επηρεάζονται άμεσα από την κρίση και από τις περιβαλλοντικές αιτίες της, διασφαλίζοντας ότι αντιπροσωπεύονται επαρκώς στις προσπάθειες ανάκαμψης.
 • Να εργαστούν μαζί με τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις ώστε να αναπτύξουν βιώσιμες λύσεις που μειώνουν την παράνομη και υψηλού κινδύνου εμπορία άγριας ζωής και να μετασχηματίσουν τα διατροφικά συστήματα.
 • Να ενισχύσουν τη λογοδοσία των διεθνών θεσμών, κυβερνήσεων και επιχειρηματικών κλάδων που αποτυγχάνουν να αναλάβουν δράση στον απόηχο της κρίσης.

Το WWF καλεί τους πολίτες:

 • Να έρθουν σε επαφή με τους βουλευτές για να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις θα δεσμευτούν σε μια Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο, θα αναλάβουν δράση για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και θα ενισχύσουν τις περιβαλλοντικές και κλιματικές δεσμεύσεις τους.
 • Να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, μειώνοντας τις αρνητικές τους επιπτώσεις στην κοινωνία και το περιβάλλον.
 • Να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες επιλογές στις διατροφικές και καταναλωτικές τους συνήθειες.

*Μια σύνοψη της έκθεσης του WWF είναι διαθέσιμη στα ελληνικά εδώ.

Διαβάστηκε 487 φορές
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

25 SECONDS CAFE

kostopoulou

mpalotis banner

COFFEE SIR

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

dimitra greka

manikas

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

fit ems gym

agrinio kathariotita 2

agrinio kathariotita 1

ESA AGRINIOY sthrizoyme thn topikh agora

xamogelo Banner 350x200 gamos vaptisi

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Απόψεις, Θέσεις, Προτάσεις

Προτεινόμενα

 • 1