Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  4:45 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 10:18

Ηλεκτρονικά τιμολόγια για να μειωθεί η φοροδιαφυγή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το «υπερόπλο» των ηλεκτρονικών τιμολογίων για την περιστολή της φοροδιαφυγής με την παροχή σημαντικών κινήτρων σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ώστε να ακολουθήσουν τη νέα αυτή διαδικασία συναλλαγών, ενεργοποιούν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με την κωδική ονομασία «MyData», όπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής».

Πολλοί ήταν εκείνοι που πόνταραν ότι όσο διαρκεί η κρίση του κοροναϊού οι ελεγκτικές αρχές θα χαλάρωναν, προκειμένου να μη διαταράξουν παραπάνω την ήδη πληγωμένη αγορά. Ωστόσο, η ανησυχητική πορεία των εσόδων και τα μηνύματα που φτάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι κάποιοι εν μέσω κοροναϊού βρίσκουν την ευκαιρία να φοροδιαφεύγουν συστηματικά, έκαναν τις φορολογικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να φτάσουν στο σημείο να ζητούν από τους ανθρώπους της αγοράς να προχωρήσουν στην έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων με κίνητρα ακόμη και τη μείωση της παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις

Άλλωστε, όπως επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής», η καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι πολύ πιο σημαντικό γεγονός για την περιστολή της φοροδιαφυγής από το να τρέχουν οι ελεγκτές να αναζητούν φορολογικές αμαρτίες του παρελθόντος, τη στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι τόσες οι εκκρεμείς υποθέσεις που σε κάποιες περιπτώσεις, όταν φτάνουν να ελεγχθούν, έχουν ήδη παραγραφεί.

Το μήνυμα που στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι ξεκάθαρο στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες: «Επιλέξτε την ηλεκτρονική έκδοση και λήψη παραστατικών και η περίοδος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο στη χρήση του 2020 και σε κάθε επόμενη χρήση μέχρι και το 2022 θα μειωθεί από πενταετή σε τριετή».

Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα έχουν το πλεονέκτημα της κατά προτεραιότητα διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους για επιστροφές φόρων, καθώς ορίζεται ότι για τις επιχειρήσεις αυτές η καταβολή θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε προθεσμία 45 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για επιστροφή, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα εξακολουθεί να ισχύει προθεσμία 90 ημερών. Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψαν την κοινή απόφαση με την οποία ενεργοποιούν την ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA.

Το νέο πλαίσιο

Με την απόφαση αυτή τίθεται το νέο πλαίσιο, βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ με ηλεκτρονικό τρόπο δεδομένα από τα λογιστικά στοιχεία και βιβλία τους. Η ανάπτυξη του έργου της διαβίβασης δεδομένων στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA θα γίνει σε στάδια, ώστε να δοθεί αναγκαίος χρόνος προσαρμογής.

Για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει την 20ή Ιουλίου 2020.

Για τις επιχειρήσεις που δεν θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου και εκδίδουν τα παραστατικά τους, είτε χειρόγραφα, είτε ηλεκτρονικά με χρήση προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/λογιστικό, ERP), η υποχρέωση διαβίβασης των δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Σημαντική παράμετρος για την ορθή αποτύπωση της λογιστικής εικόνας των επιχειρήσεων στο myDATA είναι η υποχρέωση διαβίβασης του χαρακτηρισμού των εξόδων από λογιστή για όσες επιχειρήσεις έχουν αντίστοιχη υποχρέωση για την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Στις δημόσιες συμβάσεις

Την ίδια στιγμή ξεκινά η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου μεταξύ των προμηθευτών και των φορέων του Δημοσίου οι οποίοι κάνουν αγορές προϊόντων ή/και υπηρεσιών.

Η αποστολή ηλεκτρονικού τιμολογίου είναι για την ώρα προαιρετική και αφορά τις συμβάσεις που ξεπερνούν συγκεκριμένα ποσά. Μελλοντικά το υπουργείο Οικονομικών θα επεκτείνει τη χρήση του, ώστε να είναι υποχρεωτική για όλους τους προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου. Η πιλοτική έναρξη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης επιχειρήσεων προς το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2020.

Πηγή: in.gr

Διαβάστηκε 1482 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 11:21
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.