Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  7:23 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 22:30

Γεωργικές Προειδοποιήσεις για την καλλιέργεια πατάτας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες οδηγίες προς τους παραγωγούς, από  το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την πολύ αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίας που δεν ξεπέρασαν τους 25°C καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, όπως καταγράφτηκαν από τον εγκατεστημένο μετεωρολογικό σταθμό της Υπηρεσίας μας στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες όχι μόνο για την έναρξη των μολύνσεων, αλλά και για άμεση εξάπλωση του περονοσπόρου σε όλες τις πατατοκαλλιέργειες.

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του οροπεδίου δε διαπιστώθηκε ακόμη ύπαρξη νέων μολύνσεων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε όσα πατατοχώραφα δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή των μολύνσεων (δηλαδή οι αναγκαίοι προληπτικοί ψεκασμοί που είχαμε συστήσει στο προηγούμενο τεχνικό δελτίο μας στις 22.06.2020). Στα πατατοχώραφα που είχε πραγματοποιηθεί ψεκασμός τις προηγούμενες ημέρες συστήνεται επανάληψή του μετά από 7- 12 ημέρες ανάλογα με τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε.

Ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη προστασίας στα πατατοχώραφα που δεν έχει γίνει κανένας ψεκασμός μέχρι τώρα.

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται με σκευάσματα που εισχωρούν μέσα στο φυτό και δεν ξεπλένονται με την βροχή ( μίγματα διεισδυτικών ή διασυστηματικών με επαφής), ειδικά την εποχή αυτή που τα φυτά είναι σε στάδιο ταχείας αναπτύξεως και πλησιάζουν πολύ στο κλείσιμο των γραμμών. Επιβάλλεται η αποφυγή της επαναλαμβανόμενης χρήσης ενός ή περισσοτέρων μυκητοκτόνων της ίδιας χημικής ομάδας. Να γίνονται εναλλαγές μεταξύ των δραστικών ουσιών ως προς τον τρόπο δράσης (εναλλαγή διαφορετικών ομάδων κατά F.R.A.C.), για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του παθογόνου στα μυκητοκτόνα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε θέσεις που ενδεχομένως σκιάζονται και η υγρασία διατηρείται περισσότερο κατά τις πρωινές ώρες.

Κατάλληλα Φάρμακα : Βλ. λίστα εγκεκριμένων μυκητοκτόνων.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Από επιτόπιες παρατηρήσεις διαπιστώθηκε η μεμονωμένη παρουσία του μύκητα σε ορισμένα πατατοχώραφα, σε χαμηλά όμως επίπεδα προσβολών. Η ανάπτυξη της ασθένειας ευνοείται από διαδοχή υγρού και ξηρού καιρού με υψηλές θερμοκρασίες, συνθήκες που την εποχή αυτή επικρατούν καθημερινά στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας. Πολλά από τα μυκητοκτόνα που ελέγχουν τον περονόσπορο καταπολεμούν και την αλτερνάρια όπως  φαίνεται στη λίστα των μυκητοκτόνων.

ΑΓΡΟΤΙΔΕΣ (ΚΑΡΑΦΑΤΜΕ / ΚΟΦΤΟΣΚΟΥΛΗΚΑ)

Οι προνύμφες (κάμπιες) μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο λαιμό, στα φύλλα, τις ρίζες και τους κονδύλους. Οι συλλήψεις των ακμαίων (πεταλούδων) στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία μας στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας είναι σχετικά χαμηλές, οπότε δεν απαιτείται γενική καταπολέμηση για το συγκεκριμένο εχθρό της πατάτας. Συστήνονται μόνο συχνοί έλεγχοι από τους πατατοπαραγωγούς στα χωράφια τους για τυχόν προσβολές και λήψη μέτρων τοπικά αν χρειαστεί (βλ. λίστα των εντομοκτόνων).

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Να  χρησιμοποιείτε  μόνον  εγκεκριμένα  γεωργικά  φάρμακα, να τηρείτε σχολαστικά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα συσκευασίας, μην κάνετε υπέρβαση των δόσεων και να ελέγχετε προσεκτικά την συνδυαστικότητα των γεωργικών φαρμάκων.

Διαβάστηκε 1136 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία