Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:30 μμ
 
wm small
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 22:13

Ποιές οι προϋποθέσεις για να επένδυε ένας κολοσσος πληροφορικής σε πόλεις όπως το Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το ζήτημα της “αρνητικής ανεργίας”.

Η παραπάνω φωτογραφία προέρχεται από τα εγκαίνια μιας μεγάλης εταιρείας πληροφορικής στα γειτονικά Ιωάννινα. Πρόκειται για την πασίγνωστη teamviewer, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας. Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές αφορούν πολύ εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα Γιάννενα είναι μεγαλύτερα από το Αγρίνιο,όχι όμως και διπλάσια. Επίσης απέχουν μόλις 1 μιση ώρα πλέον από εδώ. Βέβαια από τα μεγάλα αστικά κέντρα των Αθηνών  και της Θεσσαλονίκης οι αποστάσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες παρόλο που υπάρχει Ιονία και Εγνατία.

Γιατί όμως η επιλογή έγινε λίγο βορειότερα; Την απάντηση δίνει η ίδια η εταιρεία μέσω εκπροσώπου της. Σύμφωνα με το cnn.gr “Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 3 πανεπιστήμια (Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Πατρών), οι απόφοιτοι των οποίων μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ υπάρχουν και αρκετοί developers με καταγωγή από την περιοχή της Ηπείρου, οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν για μόνιμη εγκατάσταση. Ήδη, μάλιστα, υπάρχουν τρία άτομα που είναι σε διαδικασία επιστροφής από το εξωτερικό, ενώ γενικότερα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον”.

Πάμε στο πρώτο κομμάτι: 3 πανεπιστήμια  εδώ. Το έχουμε και εμείς, ενδιάμεσα είμαστε και μάλιστα πιο κοντά στην Πάτρα. ΄Βέβαια όμως δεν έχουμε αντίστοιχο τμήμα μέσα στην πόλη μας και αυτό είναι που στοιχίζει. Ακόμα χειρότερα πάμε όμως σε αυτό το κομμάτι, των developers. Λένε ότι πολλοί κατάγονται από την περιοχή της Ηπείρου. Λογικό είναι γιατί υπάρχουν Πανεπιστημιακά τμήματα και περιβάλλον που εμπνέει. Αν κάτσεις άπραγος 2 χρόνια σε μια επαρχιακή πόλη χωρίς αντίστοιχα ερεθίσματα, γρήγορα παλιώνεις, πόσο μάλλον σε ένα αντικείμενο όπως η πληροφορική.

Μήπως φταίμε και οι ίδιοι;

Εδώ όμως θα βάλουμε έναν άλλο παράγοντα που έχει να κάνει με τη βάση. Πολλοί νέοι αγρινιώτες σπουδάζουν πληροφορική σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Όταν όμως τελειώνουν, εκτός του ότι δεν θα βρουν δουλειά στο Αγρίνιο,  γυρίζουν στην πόλη. Στην περίπτωση αυτή είτε δουλεύουν ένα κοινό αντικείμενο πάνω στην πληροφορική είτε κάνουν κάτι τελείως άσχετο. Στο σημείο αυτό ας κάνουμε και μια σκληρή κριτική στους εαυτούς μας. Αν ενθαρρύνουμε πολυτάλαντα παιδιά να γυρίσουν πίσω και στην ουσία να αφήσουν το αντικείμενο τους, αυτό είναι καταστροφικό για τα ίδια.

Μόνο έτσι θα έχουμε νέους επιστήμονες μέσα στα πράγματα, έστω και μακριά. Γιατί μόνο τότε,στην ώριμη εργασιακή τους φάση ίσως φέρουν κάτι οργανωμένο, μια δομή οι ίδιοι στην πόλη που μεγάλωσαν.

Συνεπώς η απάντηση είναι πολύ απλή: Το άγονο έδαφος της αρνητικής ανεργίας δεν φέρνει μεγάλες εταιρίες στο Αγρίνιο…

agrinionews.gr

 
 
Διαβάστηκε 2447 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.